Назад
5 от 15 гласове

Домашна Комбуча

Сбогувайте се със скъпата комбуча от магазина и се пробвайте рецепта за Домашна Комбуча - пробиотична напитка за стотинки.
Порции 2 литра
Време за подготовка 30 минути
ферментация 7 дни
Общо Време 30 минути

Оборудване

  • Стъклен буркан 3л
  • Неметална цедка
  • Неметална лъжица
  • Бутилки за съхранение
  • Eлектронна кухненска везна
  • Кухненска хартия/салфетка и ластик
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 2 л вода
  • 4 г зелен чай или черен
  • 200 г пчелен мед или захар
  • 200 мл готова комбуча

Овкусяване (по желание)

  • сушени плодове
  • пресни плодове (плодово пюре или сок)
  • сушени подправки

Инструкции
 

  • Кипнете вода. Пуснете вътре чаените листа и запарете за 10-15 мин. Прецедете. Изчакайте течността да изстине напълно и подсладете с мед (или захар) като бъркате с неметална лъжица до пълното му разтваряне. 
  • След като подсладеният чай е напълно охладен го прехвърлете в стъклен буркан с вместимост 3л. Допълнете с 200мл готова комбуча (без допълнителни аромати) от предишна ферментация или закупена от магазина. Киселината в стартерната комбуча помага за създаването на среда, която ще ускори процеса на ферментация.
    Изплакнете гъбата под течаща вода, за да отстраните всякакви кафяви петна. Те показват растежа на дрождите и ще направят аромата на готовата ви комбуча по-кисел.
    Добавете вашата SCOBY. 
    Затворете буркана като го покриете със салфетка и запечатате с ластик. Не затваряйте с капак, чаят трябва да диша.

Ферментация

  • Оставете сместа да престои на стайна температура за до седем дни, за да се случи ферментация.  Ферментацията се влияе от топлина. Може да започнете да опитвате вкуса и много по-рано. Когато вкусите приятен за вас баланс на сладко и кисело, преминете към бутилиране.
    Домашна комбуча

Бутилиране ден 7

  • Прецедете ферментиралия чай в херметически затворени бутилки. Можете или да охладите в хладилник и да се насладите на чая сега, или да оставите бутилирания чай на стайна температура за още няколко дни, за да се случи вторична ферментация. Това ще намали допълнително захарите.

Газиране ден 7-12

  • Ще подсилите вкуса и газирането на вашата комбуча, като добавите различни плодове (горски плод, кайсии, боровинки, череши, джинджифил...) или сушени (стафиди, сушени боровинки или сливи, сушени цветове роза, канела, кардамон, какаови зърна...) към бутилираната напитка. Захарите в плодовете ще действат като източник на храна за останалата мая в комбуча, за да се хранят с нея и газират напитката. Запечатайте комбуча в херметически затворени бутилки, ако искате газировката.
    Моят опит показва, че добавянето на СУШЕНИ плодове многократно увеличават газирането сравнено с пресни плодове. Ако искате силна газировка - добавете няколко сушени шипки, сушени череши, касис или стафиди (внимавайте да няма други добавки). 5-6 сушени плодчета на бутилка от 0,5L са напълно достатъчни за бурна газировка.
    Ако не искате да добавяте други вкусове при втора ферментация, но искате газирана комбуча - добавете малко мед или захар и следвайте стъпките за втори фермент. Това ще газира натуралната комбуча.
    Комбуча - вторична ферментация
Автор: No sugar
Тип ястие: напитка
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: напитка, комбуча, комбуча рецепта, ферментация