Назад

Орехова торта с шоколад

Орехова торта с шоколад, с хрупкави блатове, нежен шоколадов крем, лесна и богата на вкусове, аромати и текстура.
Порции 10 парчета
Време за подготовка 20 мин
Време за готвене 20 мин
охлаждане 8 часа
Общо Време 8 часа 40 мин

Оборудване

  • Кухненски робот (или хаванче)
  • Форма за торта Ø16см
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за основата

  • 6 бр яйца размер М на стайна температура
  • 300 г орехови ядки + още за декорация
  • 3 ч.л. сушени портокалови кори
  • 1 ч.л. сушен джинджифил

за шоколадовия крем

  • 300 г фъстъчено масло (тахан)* чисто, без примеси
  • 70 г кокосово масло
  • 70 г пчелен мед*
  • 40 г какао

Инструкции

за основата

  • Сложете в кухненски робот отмерените орехи, сухите портокалови кори и джинджифила. Смелете на не много ситни трохи. Може и да счукате в хаванче за да има и по-едни парчета.
  • Яйцата разбийте с бъркалка. Прибавете смлените орехи и аромати и объркайте на ръка.
  • От тази смес изпечете три тънки блата – по 20 минути в загрята фурна върху хартия за печене на 175° с обдухване.

за шоколадовия крем

  • Смесете всички продукти и сложете на водна баня да се хомогенизират и разтопят докато придобият форма на гладък лъскав крем. Охладете до стайна температура.

сглобяване. Следвайте инструкциите, за да стане тортата висока:

  • Всеки от готовите блатове разрежете хоризонтално на две с остър нож след като е добре изстинал – ще получите 6 тънички блата.
  • Мислено разделете количеството крем , нужни са шест части – за всяка се пада по 80 грама. Поставете първия блат и разпределете 80г шоколадова смес отгоре. Ако сте спазили пропорциите след охлаждането кремът ще прилича на течен шоколад.
  • Приберете в хладилник, така шоколадът ще стегне и няма да се сплеска от тежестта на следващите блатове.
  • Изчакайте най-малко 20 минути преди да сложите следващия блат, последван от крем. Редувайте така докато свършат всички блатове. Завършете с крем и декорирайте с начупени орехови ядки.
  • Охладете готовата торта много добре преди да разрежете на перфектни парчета. Най-добре 5-6 часа часа в хладилник.
Автор: No sugar
Цена: 16-18 лв.
Тип ястие: десерт, торта
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
Ключова дума: орехи, торта, шоколад

Бележки

Традиционно може да използвате свободно стойностите в MyfitnesPal като изпишете  No sugar-Орехова торта с шоколад или кликнете директно на линка.
Стойности на парче:
Калории 502
Въглехидрати общи 19г
Протеин 16г
Мазнини 44г
Фибри 6г