Изпечете лешниците леко за около 15 минути на 160° с обдухване, като разбърквате по време на печенето. Нужно е лешниците да се затоплят и да освободят маслата си, за да бъдат лесни за мелене. Не ги препичайте.
400 г лешници
Леко охладете лешниците. Важно условие е да са топли, не горещи, но в никакъв случай да не бъдат изстинали. Прокарайте леко ръка по тях, за да отстраните част от люспите. Не е нужна прецизност, повечето може да оставите. Прехвърлете в блендер (кухненски робот) топлите ядки.
Мелете в продължение на минута. Лешниците ще се превърнат в ситни трохи.
Оберете трохите от стените на каната, дайте почивка на робота. Мелете в продължение на още минута. Трохите лешници ще започнат да се втечняват.
На третия оборот от меленето лешниците би трябвало да се превръщат в течна маса. На този етап имате готово лешниково масло (тахан). Подходящо за използване самостоятелно.