Назад
5 от 3 гласове

Желиран терин

Рецепта за Желиран терин - колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати– костен бульон и органно месо.
Порции 10
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 4 часа
желиране 10 часа
Общо Време 14 часа 10 минути

Оборудване

  • Правоъгълна форма / за хляб или друга
  • Домакинско фолио
  • Тенджера за варене под налягане

Продукти 

за бульона

  • 1500 мл вода
  • 2 бр. свински език
  • 700 г свински джолан с кост
  • 500 г телешки тръбни кости
  • 2 бр. свински език
  • 4 с.л. ябълков оцет
  • 1/4 бр. целина глава
  • 1 бр. морков
  • 2 ч.л. морска сол
  • 5 бр. черен пипер зърна

финал

  • 20 г желатин свински или телешки
  • микс пипери за поръсване
  • кристалчета сол за поръсване

Инструкции
 

  • Сварете класически костен бульон. За целта изберете телешки тръбни кости, свински джолан с кост и свинските езици. Отстранете пяната след като месото заври. сол, морков, парче целина, черен пипер зърна и 4 лъжици ябълков оцет. Варете всичко на бавен огън в тенжера под налягане за около 3 или 4 часа. Кколкото по-дълго толкова по-добре.
  • След като бульона се свари, охладете леко. Извадете и обелете езиците. Нарежете на дребни кубчета. Свалете месото от джолана. Оползотворете всички части - костен мозък, жили и месо.
  • Прецедете бульона и овкусете ако е нужно допълнително със сол. За желиран терин ще са необходими около 400мл готов бульон. Останалия използвайте в друга рецепта.
  • За желираната част ще ни трябва и около 400 мл от бульона- овкусете допълнително ако е нужно. Разтворете 30г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
  • Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца месо, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Нека е хубаво напоено. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
  • След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.
Автор: No sugar
Цена: 7
Тип ястие: Студено поднасяне
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратна
Ключова дума: месо, костен бульон, рецепта