Сварете класически костен бульон. За целта изберете телешки тръбни кости, свински джолан с кост и свинските езици. Отстранете пяната след като месото заври. сол, морков, парче целина, черен пипер зърна и 4 лъжици ябълков оцет. Варете всичко на бавен огън в тенжера под налягане за около 3 или 4 часа. Кколкото по-дълго толкова по-добре.
След като бульона се свари, охладете леко. Извадете и обелете езиците. Нарежете на дребни кубчета. Свалете месото от джолана. Оползотворете всички части - костен мозък, жили и месо.
Прецедете бульона и овкусете ако е нужно допълнително със сол. За желиран терин ще са необходими около 400мл готов бульон. Останалия използвайте в друга рецепта.
За желираната част ще ни трябва и около 400 мл от бульона- овкусете допълнително ако е нужно. Разтворете 30г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца месо, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Нека е хубаво напоено. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.