Назад
5 от 1 глас

Мариновани зеленчуци

Още зеленчуци в менюто? Как да го направите плавно и с лекота? Мариновани зеленчуци - сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус.
Порции 10 порции
Време за подготовка 30 минути
мариноване 8 часа
Общо Време 8 часа 30 минути

Оборудване

  • Мандолина (кухненски робот)
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за мариновани репички

  • 1 връзка репички
  • 1/2 ч.л. люспи чили
  • 1/2 ч.л. синапени зърна
  • 50 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани краставици

  • 1 бр. краставица
  • 1/2 глава червен лук
  • 2 с.л. пресен копър
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани тиквички

  • 2 бр. малки тиквички
  • 1/2 глава червен лук
  • 3 бр. скилидки чесън
  • 2 с.л. пресни зелени билки магданоз, мащерка, риган
  • 25 мл зехтин екстра върджин
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

Инструкции
 

за мариновани репички

  • Измийте репичките добре и отстранете листата и стъблата. Нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Пригответе марината от солта, оцета, меда и синапени зърна. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните репички в маринатата и объркайте добре. Репичките ще пуснат сок. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    Мариновани зеленчуци

за мариновани краставици

  • Измийте краставицата добре и нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Посолете краставиците и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук фино. Отцедете краставиците като шепа по шепа, леко натискате с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от солта, оцета, меда и ситно наразания копър. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните краставици и лук в маринатата и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    Мариновани зеленчуци

за мариновани тиквички

  • Нарежете тиквичките с дебелина около няколко милиметра с мандолина или кухненски робот. Посолете тиквичките и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук на фино. Отцедете тиквичките. Шепа по шепа, леко натискайте с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от зехтина, солта, ябълковия оцет, меда, нарязаните пресни билки и чесън. Разбъркайте добре. Прибавете и тиквичките и червения лук и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа преди да сервирате.
    Мариновани зеленчуци
Автор: No sugar
Цена: 5 лв.
Тип ястие: гарнитура, предястие
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: зеленчуци, есенна рецепта, рецепти със зеленчуци