Разглеждана Категория
Ферментация
Какво е ферментация?
Ферментацията е напълно натурален процес, при който нишестето и захарите в зеленчуците се превръщат в алкохол, киселини и газове, благодарение на микроорганизми, посредством млечно-кисела ферментация.
В резултат храните претърпели процеса съдържат живи бактерии с пробиотичен ефект и имат характерен вкус.
За направа на ферментирали зеленчуци не се използва киселина, мазнина, захар или стабилизатор и няма никаква термична обработка. И не, няма нищо общо с така познатата ни туршия. Това не е метод за дълготрайно консервиране. Различава се от зимнина в истинския смисъл на думата. Ферментирането е доза природно „лекарство“.
Ферментацията е една магия, буквално, която се случва пред очите ви. Тя не се влияе от точна рецепта, не се случва по точно определени правила. От едни и същи зеленчуци в различни домове ще се развият различни вкусове, с различни темпове.
Ферментация с ферментация не си приличат – зависи от температурата в стаята, където се случва ферментацията, от осветяването, от качеството на вложения материал, а дори и от енергията на хората, които обитават дома…
Ползи
Консумирането на ферментирали зеленчуци включва подобряване на чревната микрофлора и заселване с полезни бактерии, подобряване на перисталтиката, подобряване абсорбцията на хранителни вещества, подтискане превеса на патогенни бактерии, подобряване на храносмилането; повишаване на защитните сили на организма. …
Какво може да постигнете с редовна консумация на домашно ферментирали продукти?
Имунната ни система е съсредоточена в голям процент в червата и ако се грижим добре за флората която живее там, ще получаваме повече хранителни вещества от храната. Което всъщност е по-важно, отколкото просто да сме сити. Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии. Консумирайки ги добавяме и обогатяваме нашата чревна флора, което пък от своя страня повишава защитните сили на организма да се бори срещу нашественици – вируси, настинки, възпаления…