шоколадова
Какво прави тази торта толкова специална?
Може би две неща – това, че се случва за точно 10 минути и това, че са ви нужни само три основни продукта за нея.
Това е сурова торта и не се налага да печете блатове, също е и нисковъглехидратна торта.
Още – тя е без глутен, без млечни продукти и без рафинирана захар.
Ако обичате шоколадова торта, нежна и умерено сладка, тази е вашата.
Лесна е – блендираш и готово.
Украсата е проста – може да натрошите лешници, може да наредите плодове, всякак е прекрасна.
Притежава наситен дълбок шоколадов вкус и ще се влюбите във нея.

Продуктите за Сурова торта
Какаова паста (маса)
Истински дълбок наситен шоколадов вкус за тази сурова шоколадова торта се получава с какаова маса. Може обаче да я замените с шоколад с висок процент какао. В този случай не добавяйте допълнително подсладител.
Кокосово мляко за безлактозен вариант
В конкретната рецепта за торта е задължително използването на високомаслено кокосово мляко. Това е продуктът, който ще я направи стегната. Не опитвайте и не рискувайте с растителна напитка с ниска масленост. В този случай високата масленост на кокосовото мляко е важна. Около 17-20% е добра хубава масленост за кокосово мляко. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400мл, гъсто и плътно е.
В рецептата се използва само гъстата част, която се отделя на повърхността, както е описано по-долу в рецептата. Какво количество ще се отдели зависи от марката, маслеността и това дали има вложени сгъстители и емулгатори в млякото. Ако има такива то няма да се отдели. В този случай се използва цялото количество.
Ако разполагате с кокосова сметана, а не с мляко – заменете ги.
Лешници
Истината е, че тази торта се получава с всякакви ядки – лешници, бадеми, микс… с фъстъци също.
Всъщност може да направите тази сурова торта още по-лесна. Просто заменете количеството лешници (ядки) с готов лешников (ядков) тахан.
Подсладители
За да бъде нисковъглехидратна торта – заменете меда в рецептата с пудра Еритритол. Така ще свалите още въглехидратния товар. Тортата е нисковъглехидратна и във вариант с мед – само 8г въглехидрати на парче. Моето лично мнение е, че с мед вкусът е по-благороден.
Торта без печене
Просто блендирайте по описания в рецептата начин до гъста и гладка смес. Охлаждането е много важно, защото ще направи тортата стегната, но мека и нежна, като мус.
Тази торта е без печене, но за по-интензивен лешников аромат може да запечете лешниците във фурна докато леко порозовеят.
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите рецептата за тази съвършена Сурова торта, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Ако харесвате рецептата, може да харесате и тези:
Сурова торта
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Форма за торта с падащо дъно 16см
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко 17-22% масленост (или кокосова сметана)
- 100 г какаова паста
- 200 г лешници
- 15 г мед или на вкус ( пудра еритритол за ниски въглехидрати)
- 1 щипка сол
декорация по желание
- лешници
- дребни плодове
Инструкции
- Охладете консервата кокосово мляко за няколко часа в хладилник.
- Разтопете какаовата паста на водна баня, като поддържате много ниска температура.
- В блендер раздробете на пулсации лешниците.
- Прибавете в блендера при раздробените лешниците кокосоваото мляко, меда (или еритритола ако ползвате), щипка сол и разтопената какаова маса. Блендирайте до получаването на гладък крем.
- Изсипете готовата смес във форма за торта с падащо дъно и охладете много добре в хладилник (минимум 3-4 часа) преди да нарежете тортата на парчета.
Използвах шоколад 85% какао и ядки пекан вместо лешници и стана страхотна! Определено рецепта, която бих повторила!
Благодаря, че споделихте! Комбинацията от пекан и шоколад звучи много обещаващо!
Здравейте, колко см е формата за торта?
Здравейте, Нина! Формата за торта за тази рецепта е с диаметър 16 см.