полезно
и приятно

Да прочетете ще отнеме: 10 minutes

Комбуча – една наистина лесна ферментация

Сбогувайте се със скъпата комбуча от магазина и се радвайте на домашна пробиотична напитка за стотинки.
Приготвянето вкъщи на комбуча е изключително лесно и ако домашните ферментирали храни и напитки и са ваша страст се надявам, че след като прочетете това, да се вдъхновите! 

Ферментирал чай от няколко съставки.
Комбуча е ферментирал черен или зелен чай, подсладен и леко естествено газиран, който обикновено се консумира заради потенциалния източник на пробиотици и може да помогне за подобряване на цялостно ни здраве. Направен от четири прости съставки: вода, чай, подсладител и специална чаена гъба, известна още като SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast- симбиотична колония от бактерии и дрожди).
Комбуча се получава чрез добавяне на гъбата към подсладен чай със захар (или мед). Захарите позволяват на сместа да ферментира. 
Не се притеснявайте от количество захари в рецептата- SCOBY изяжда по време на ферментацията по-голямата част от захарта в чая, превръщайки го в газирана, сладко-кисела, ферментирала (почти безалкохолна) напитка, която е с ниско съдържание на калории и захар и има много ползи за здравето. 
Прескочи в рецептата
Домашна комбуча след втора ферментация – горски плод, роза, слива

Необходими стъпки за ферментиране за комбуча


1.) Сдобийте се със SCOBY  
2.) Подготовка и направа на чай
3.) Първа ферментация  (6 до 10 дни) – за направата на същинската комбуча
4.) Втора ферментация  по желание (3 до 10 дни) – за газиране и добавяне на допълнителни вкусове по желание

Към рецептата

Основни правила

Тук са някои общи бележки, които са важни за целия процес на домашно приготвяне на комбуча.
Без досег с метал. Използвайте неметални съдове и прибори. Металът може да реагира с киселината в комбуча и да навреди на SCOBY.
Добра хигиена. Отличната хигиена е наложителна за да се предутврати вмъкване на лоши бактерии. Това може да съсипе партидата ви и да убие SCOBY.
Температурата.  Ферментацията протича по-бързо при по-топли температури и малко по-бавно при по-ниски.
Внимание за мухъл. Бъдете наблюдателни! Ако видите, че на вашата гъба расте мухъл тогава хвърлете цялата си партида, заедно с гъбата.

Необходими съставки за комбуча

1. SCOBY
Всяка комбуча се нуждае от SCOBY или начална култура, понякога наричана още „майка“ или „гъба“. 
Можете да закупите SCOBY от хора, за които знаете, че вече правят комбуча, или можете “да си произведете” сами.

Най-лесния начин е да се сдобиете с готова гъба. И аз препоръчвам този вариант.
Другият начин е да опитате да си отгледате сами. При мен този опит претърпя пълен крах и заложих на сигурно – закупих си готова гъба комбуча от контролирана среда. Може да купите или да вземете от приятел, който си прави вкъщи.
Не забравайте, че гъбата майка трябва да дойде при вас с около 10% готова комбуча, с което ще стартирате процеса на ферментация.

2. Чай
Използвайте истински чаени листа
Хранителните вещества в чаените листа (като азот, кофеин и теанин) в комбинация със захари, подхранват колонията на комбуча, така че тя продължава да процъфтява. 
Нужно е да използвате зелен или черен (или бял) чай.
Различни автори посочват единия или другия вид като по-добри за гъбата, аз предпочитам зеления чай безусловно.
Може да отглеждате вашата комбуча гъба както в зелен, така и в черен чай. Въпреки това може да отнеме време докато тя се “приучи” от единия вид чай на друг. Информирайте се в какъв чай е отгледано вашето SCOBY преди да пристигне при вас.

Не използвайте ароматизирани чайове. Техните химични съединения, използвани в процеса на овкусяване, могат да имат отрицателен ефект върху растежа на вашата гъба.
Също не се опитвайте да използвате билкови чайове за основа за домашната си комбуча. 
Билките няма да могат да осигурят хранителните вещества, необходими за изхранването на културата. Също така те могат да внесат натурални масла в чая и това ще попречи на качеството за изхранване на гъбата.

3. Мед или захар?

Изложената по долу рецепта е разписана за приготвяне на комбуча с пчелен мед.
Повечето рецепти, които ще намерите в интернет пространството са със захар.
Макар гъбата да се храни със захарта и в края на ферментацията тя да е изядена наполовина, аз предпочитам използването на мед за направа на комбуча заради наистина ценния му състав. Освен това вкусът в края на ферментацията е мек, “меден” и многопластов, много по-различен от елементарно сладкия вкус на захарта.
Има няколко притеснения относно използването на меда – че той има антимикробни свойства и ще спре фактически ферментацията.
Когато медът е чист, той действа действително като консервант.
Но медът, разреден с вода, се превръща в стимулираща среда за развитие и възпроизвеждане на дрожди.
Разреденият пчелен мед осигурява подслаждане и НЕ пречи на ферментацията.

Захари в комбуча. Подходяща ли е за хранене с ниски въглехидрати?

Комбуча без захар е мит, но всъщност има опции тя да стане с по-ниско съдържание на захар. Преценката дали и колко да се консумира при нисковъглехидратно хранене е лична, но все пак това е твърде малко захар. Много по-малко от захарите в плодов сок или смути.
Намаляването на захарта по време на ферментация обикновено грубо е с около 1/2.
Това означава, че ако се използва 200г мед (захар) за 2л чай, ще останем с около 100 грама захари в края на ферментирането. Което води до грубата сметка, че готова комбуча първа ферментация съдържа 5г захари на 100мл течност. 

Как да се намали съдържанието на захар в Комбуча?
1. Увеличете времето за ферментиране
Най -лесният начин да се намали съдържанието на захар във вашата домашно приготвена комбуча е да се увеличи времето за ферментиране. 
Това дава на дрождите и бактериите повече време за усвояване на захарта и превръщането й в киселините, които придават на комбуча нейния специфичен вкус.
Недостатък на този метод е, че напитката в крайна сметка ще стане повече кисела и по-малко сладка.
Най -добре е да се експериментирате с намирането на фината граница между намаляване на захарта и кисел вкус.

2. Направете втора ферментация
Вторя ферментация е начин за увеличаване на процеса на ферментация, без действително да присъства гъба майка. 
Това работи по подобен начин като увеличаването на времето за приготвяне – позволява по-дълго време на бактериите да се наслаждават на захарите.
Второто ферментиране се осъществява по следния начин:
Извадете и прецедете напитката. Запечатайте го в херметически затворена бутилка.
Оставете да престои няколко дни и след това преместете в хладилника, за охлаждане.
Крайният резултат ще бъде ароматна напитка с около 2/3 количеството захар като комбуча само с първа ферментация. 
Вторична ферментация също е чудесно време да овкусите допълнително ферментиралия чай.
Добавянето на допълнителни вкусове като плодове или пък сухи подправки по време на втора ферментация ще отведе вашата комбуча до нови висини. Прибавете ги в чая и запечатайте бутилките за вторично ферментиране.
Вижте подробно в картата с рецепти.

Домашна комбуча
Домашна Комбуча втора ферментация с какаови зърна

Има ли алкохол в комбуча?

Да, в Комбуча има малки количества алкохол.
Алкохолът естествено се появява по време на процеса на ферментация и не може да бъде избегнат. 
Всички ферментирали храни като ябълков оцет или ферментирало кисело зеле съдържат малко алкохол. 
Количеството алкохол, произведено по време на процеса на ферментиране на комбуча, особено при домашна такава варира значително и зависи от различни фактори.
Така че, да, в приготвената партида комбуча има малко алкохол, но обикновено не повече от около един процент. Това няма да ви напие, дори ако пиете много от нея. Но все пак имайте предвид това при консумиране от деца.
Като цяло количеството алкохол, което остава след процеса на ферментация е незначително. Обикновено в рамките на 1 до 0,5%

Какво може да повлияе на количеството алкохол в комбуча?
1.) Продължителността на ферментиране ще повлияе на съдържанието на алкохол. 
Колкото по-дълго ферментира комбуча, толкова по-дълго ще произвежда алкохол. 
2.) Ферментацията при по-ниски температури, ще произведе напитка с по-ниско съдържание на алкохол и обратното – бурна ферментация при високи температури ще съдейства за по-високо алкохолна напитка.

С комбуча може да приготвите алкохолен коктейл с ниско съдържание на въглехидрати.

Защо моята комбуча не се газира достатъчно?

Чарът на Комбуча безпорно е бурната и атрактивна газировка. Ако вашата домашно приготвена Комбуча не газира удовлетворяващо, помислете над следните неща:
1- Бутилките трябва да могат да се затварят плътно и стегнато с винтови капачки и да не изпускат. Най-добре е да използвате пластмасови тъмни бутилки, макар стъклото да е еко вариант.
2- Правете втората ферментация в малки бутилки. Залагайте по около 250-300 мл доза комбуча за втора ферментация в една бутилка. Това е количество, удачно да се изпие от един човек след като се отвори бутилката. Повторно отваряне и затваряне ще унищожи газировката в голяма степен.
3- За втора ферментация слагайте сух плод или билка, а не пресен. Например парче сушена ябълка, вместо парче свежа. Концентрацията на захари е по-голямо в сушените парчета. Втора ферментация може да се постигне успешно и без добавянето на допълнителни вкусове, а само затваряне в малки бутилки.
4- Последно – качеството на самата комбуча. Поддържайте вашата Комбуча силна и нахранена. Грижете са за нея всяка седмица. Така тя ще ви се отплати с магически вкусове и балончета. Гарантирам, че ако използвате моята рецепта за комбуча в точните количества от вода, зелен чай и мед ще постигате всеки път великолепен резултат.

Грижи за чаената гъба

Във всеки един момент може да настъпи обстоятелство, когато ще отсъствате от вкъщи за повече дни и няма да може да обгрижвате вашата Комбуча, или просто няма да ви пие комбуча (например през зимните месеци).
Това не трябва да ви спира, защото има начин как да съхраните скобито до периода, в който ще възобновите правенето на комбуча.
Пригответе силен чай, добре подсладен. Дезинфекцирайте буркана и както обичайно поставете гъбата в сладък чай.
През това време тя ще продължава да се храни със захарите в чая. Ще забележите след няколко седмици (3-4-5), че гъбата е станала голяма и плътна и почти е изпила чая. Подгответе нов сладък чай, с който да се храни и долейте.
В това на практика се изчерпва грижата за чаената гъба, когато не се ползва.

Към рецептата

⭐⭐⭐⭐⭐
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! 
Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите като оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар! Благодаря❤️

5 от 13 гласове

Домашна Комбуча

Сбогувайте се със скъпата комбуча от магазина и се пробвайте рецепта за Домашна Комбуча – пробиотична напитка за стотинки.
Порции 2 литра
Време за подготовка 30 минути
ферментация 7 дни
Общо Време 30 минути

Оборудване

 • Стъклен буркан 3л
 • Неметална цедка
 • Неметална лъжица
 • Бутилки за съхранение
 • Eлектронна кухненска везна
 • Кухненска хартия/салфетка и ластик
 • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

 • 2 л вода
 • 4 г зелен чай или черен
 • 200 г пчелен мед или захар
 • 200 мл готова комбуча

Овкусяване (по желание)

 • сушени плодове
 • пресни плодове (плодово пюре или сок)
 • сушени подправки

Инструкции
 

 • Кипнете вода. Пуснете вътре чаените листа и запарете за 10-15 мин. Прецедете. Изчакайте течността да изстине напълно и подсладете с мед (или захар) като бъркате с неметална лъжица до пълното му разтваряне. 
 • След като подсладеният чай е напълно охладен го прехвърлете в стъклен буркан с вместимост 3л. Допълнете с 200мл готова комбуча (без допълнителни аромати) от предишна ферментация или закупена от магазина. Киселината в стартерната комбуча помага за създаването на среда, която ще ускори процеса на ферментация.
  Изплакнете гъбата под течаща вода, за да отстраните всякакви кафяви петна. Те показват растежа на дрождите и ще направят аромата на готовата ви комбуча по-кисел.
  Добавете вашата SCOBY. 
  Затворете буркана като го покриете със салфетка и запечатате с ластик. Не затваряйте с капак, чаят трябва да диша.

Ферментация

 • Оставете сместа да престои на стайна температура за до седем дни, за да се случи ферментация.  Ферментацията се влияе от топлина. Може да започнете да опитвате вкуса и много по-рано. Когато вкусите приятен за вас баланс на сладко и кисело, преминете към бутилиране.
  Домашна комбуча

Бутилиране ден 7

 • Прецедете ферментиралия чай в херметически затворени бутилки. Можете или да охладите в хладилник и да се насладите на чая сега, или да оставите бутилирания чай на стайна температура за още няколко дни, за да се случи вторична ферментация. Това ще намали допълнително захарите.

Газиране ден 7-12

 • Ще подсилите вкуса и газирането на вашата комбуча, като добавите различни плодове (горски плод, кайсии, боровинки, череши, джинджифил…) или сушени (стафиди, сушени боровинки или сливи, сушени цветове роза, канела, кардамон, какаови зърна…) към бутилираната напитка. Захарите в плодовете ще действат като източник на храна за останалата мая в комбуча, за да се хранят с нея и газират напитката. Запечатайте комбуча в херметически затворени бутилки, ако искате газировката.
  Моят опит показва, че добавянето на СУШЕНИ плодове многократно увеличават газирането сравнено с пресни плодове. Ако искате силна газировка – добавете няколко сушени шипки, сушени череши, касис или стафиди (внимавайте да няма други добавки). 5-6 сушени плодчета на бутилка от 0,5L са напълно достатъчни за бурна газировка.
  Ако не искате да добавяте други вкусове при втора ферментация, но искате газирана комбуча – добавете малко мед или захар и следвайте стъпките за втори фермент. Това ще газира натуралната комбуча.
  Комбуча - вторична ферментация
Автор: No sugar
Тип ястие: напитка
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: напитка, комбуча, комбуча рецепта, ферментация
Ако това, което правя ви вълнува харесайте, споделете и запазете от бутоните по-долу.
Последвайте ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

 1. Анна каза:

  5 ستاره ها
  Привет, много вдъхновение черпя от вашите рецепти, включително последното ми начинание е производството на камбуча. Имам един въпрос обаче. Какво правите с всички новообразували се гъби. При мен от всеки нов буркан се получава и нова гъба. Няма на кого да раздавам много, а и няма как да заредя цялата кухня с буркани 🙂 Жал ми е да ги изхвърля. Може ли да се яде самата гъба СКОБИ, слагате ли по две на веднъж в нова партида чай или има друго приложение?

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Здравейте!
   Аз лично държа в буркана при комбучата 2-3 гъби наведнъж.
   Останалите – в отделен буркан с малко течност, т.нар. “Комбуча хотел” – за резервна гъба или за раздаване.
   Но идва момент, в който силно потъмняват и видимо остаряват и тогава ги изхвърлям.
   За ядене – колкото по-младо е скобито, толкова по-крехко и нежно вкусно е. Може да се хапва на парченца.
   Аз го правя, но само с най-младите скобита.
   Големите скобита са много твърди и не могат да се дъвчат.
   Ако имате дехидрататор (аз не съм пробвала) скобита се пюрират в блендер, заедно с някакъв плод, разстилат се на тънко и
   се дехидратират на ниска температура. Нещо като дъвчащо плодово желе за дъвчене се получава.
   Поздрави!

  2. Анонимен каза:

   Във Фесбук има група
   Подарявам комбуча.
   Заповядайте

 2. Ина каза:

  Здравейте,
  Моят въпрос е в какъв съд варите чая?
  За да не се докосва с метал, доколкото разбрах това е целта?

  1. vesela.savova Автор каза:

   Здравейте!
   Не трябва да се докосва гъбата с метал.
   Т.е. да не се работи с метални прибори и да не се мести в метални съдове.
   Чая сварявам в голяма тенджера, след изстиване прехвърлям в стъкления буркан.
   Ще коригирам публикацията за неясноти, благодаря, че ме насочихте.

 3. Таня каза:

  Здравейте!
  Извинявам се, но не ми стана ясно след като прехвърлим чая + купешката Комбуча веднага минаваме на “измийте гъбата”?
  Бихте ли пояснили?

  Благодаря Ви!

  1. vesela.savova Автор каза:

   Здравейте! Ето действията:
   След като подсладеният чай е напълно охладен го прехвърлете в стъклен буркан с вместимост 3л. Допълнете с 200мл готова комбуча (без допълнителни аромати) от предишна ферментация .
   Изплакнете гъбата под течаща вода, за да отстраните всякакви кафяви петна. Сложете гъбата в охладения чай.
   Затворете буркана като го покриете със салфетка и запечатате с ластик.

 4. Дарина каза:

  Ако нямам готова камбуча, какво добавям? За първи път ми е, имам само гъбата.

  1. vesela.savova Автор каза:

   Гъбата съвсем суха ли е? Без течност? Максимално бързо я сложете в нов силен подсладен чай, майкакар да нямате заделена стартерна течност.

   1. Ivelina Mihaleva каза:

    Здравей те закупих малко количество гъба(не беше цяла,а парченце) сложих в 3л буркан както е описано. Гъбата стой на дъното днес е 4-ти ден отгоре имам получена като риза. Въпроса ми е ако я оставя ще получа ли голяма гъба с която в бъдеще ще си приготвям напитка за пиене. Благодаря предварително

    1. vesela.savova Автор каза:

     Да, твърде вероятно е да се получи голяма гъба. Този слой е началото. Оставете я на спокойствие, без да поклащате или разбърквате докато се образува.

     1. Ivelina Mihaleva каза:

      Здравей те отново, вече 2 седмици чаках и не се получи нищо .Имам само парченце от гъбата която закупих , големината е около 5 см на 3см и дебела 2 см мисля че малко е надебеляла от първия път. Въпросът ми е какво да направя от тук на
      натък . Кой размер буркан е по подходящ , до сега беше в 3 л . ,не е ли голям за нея . През цялото време стоеше на дъното. Днес мисля да направя нов чай и да я преместя .Благодаря предварително

     2. vesela.savova Автор каза:

      Здравейте! Щом толкова време не се е образувала нова гъба, то гъбата майка е компрометирана и едва ли е годна.
      Ако искате пробвайте с нов чай и малък буркан около 800-900 мл вместимост.
      Ако не се получи, просто потърсете нова гъба, но в пълния и обем, а не парче.

 5. Ивелина Станева каза:

  Здравейте, пробвах преди седмица с едно нова комбуча да си завъдя гъба . Твърдяха че е непастьоризирана в магазина и че ще стане. Днес е 8 ми ден и вече гъбата е станало около 5 мм. Много съм доволна имат и сайт изглежда са нови . http://www.gut2be.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата
Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!