пробиотик
без опаковка
Естествена ферментация – първа част

Днес, „благодарение“ на предимно преработената храна която консумираме, сами сме унищожили богатството от добри бактерии, които живеят в нас и ни пазят от болести, инфекции и лоши нашественици. Полуфабрикати, храни с неясен състав и произход, свръхпреработка, синтетични овкусители, прекомерно много захари, хидрогенирани мазнини, модифицирани нишестета, Е-та…… все „храни“, които унищожават и затриват микробиомът, нашата имунна система… и всъщност сме забравили за истинската храна. Може ли да направим нещо по въпроса? Ферментирали зеленчуци
Разбира се! Винаги може да пием модерни пробиотици с различни щамове, но защо пък да не се опитаме да направим нещо сами, със собствени ръце, да вложим нашата енергия….
…например да консумираме повече домашно ферментирали храни. Това са живи храни, пълни с пробиотични бактерии.
Нужни са само локални, местни продукти, малко отделено лично време и желание. И обикновено струва стотинки. Разходете се из някой есенен пазар и изберете какво да ферментирате – прясно крехко зеле, кърваво червено цвекло, хрупкави зелени доматчета, моркови и краставички, карфиол, пикантни чушлета или бамя… Може дори да опитате да ферментирате сами домашен ябълков оцет.
Всички тези приготвени с домашна ферментация храни увеличават многократно хранителната си стойност. Количеството на витамини и ензимите се умножава безброй пъти.

Съществуват безброй ферментации на различни храни (мляко, плодове, напитки) но тук ще засегна естествената ферментация на зеленчуци.

Ферментирали зеленчуци
Ферментация краставички и тиквички
Прескочи в рецептата
Ферментирала бамя
Ферментирала бамя
Какво е ферментация?

Ферментацията е напълно натурален процес, при който нишестето и захарите в зеленчуците се превръщат в алкохол, киселини и газове, благодарение на микроорганизми, посредством млечно-кисела ферментация.
В резултат храните претърпели процеса съдържат живи бактерии с пробиотичен ефект и имат характерен вкус.
За направа на ферментирали зеленчуци не се използва киселина, мазнина, захар или стабилизатор и няма никаква термична обработка. И не, няма нищо общо с така познатата ни туршия. Това не е метод за дълготрайно консервиране. Различава се от зимнина в истинския смисъл на думата. Ферментирането е доза природно „лекарство“.
Ферментацията е една магия, буквално, която се случва пред очите ви. Тя не се влияе от точна рецепта, не се случва по точно определени правила. От едни и същи зеленчуци в различни домове ще се развият различни вкусове, с различни темпове.

Ферментация с ферментация не си приличат – зависи от температурата в стаята, където се случва ферментацията, от осветяването, от качеството на вложения материал, а дори и от енергията на хората, които обитават дома…

Ферментиране на зеленчуци – краставици и карфиол
Ползи

Консумирането на ферментирали зеленчуци включва подобряване на чревната микрофлора и заселване с полезни бактерии, подобряване на перисталтиката, подобряване абсорбцията на хранителни вещества, подтискане превеса на патогенни бактерии, подобряване на храносмилането; повишаване на защитните сили на организма. …

Какво може да постигнете с редовна консумация на домашно ферментирали продукти?
Имунната ни система е съсредоточена в голям процент в червата и ако се грижим добре за флората която живее там, ще получаваме повече хранителни вещества от храната. Което всъщност е по-важно, отколкото просто да сме сити. Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии. Консумирайки ги добавяме и обогатяваме нашата чревна флора, което пък от своя страна повишава защитните сили на организма да се бори срещу нашественици – вируси, настинки, възпаления…

Защото „ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ЧЕРВАТА“ Хипократ

Ферментирали зеленчуци
Естествена ферментация – зелени домати
Какво ни е необходимо – зеленчуци по избор, вода, сол и търпение.


Какви зеленчуци?
Буквално всякакви. Може да изпробвате най-различни видове зеленчуци, за да получи всеки път различна магия – и на вкус, и на киселост и хрупкавост. Експериментирайте. За киселото зеле посетете отделна публикация Ферментирало кисело зеле.

Какво може да приготвите?
Кисели крастовички, кисели моркови, кисели зелени домати, карфиол, ферментирали тиквички…

Каква сол?
Това е важно, не подминавайте. Забравете за готварската дребна и ситна рафинирана сол. Не само в този случай, а въобще. Заложете на нерафинирана едра морска, сива келтска сол или пък розови кристали.
Важно е да не се ползва нито малко, нито пък много сол. По-малкото сол ще даде поле за изява на лошите бактерии, които биха възпрепятствали нашата магия. Общото правило е – 25-30 грама сол на литър вода.
А не може ли с малко сол? С твърде малко сол зеленчуците ще станат меки и кашави и ферментация може да не се случи изобщо.
Ще си позволя тук да препоръчам тази хубава Морска сол, която е без никаква химическа обработка.
Вземете с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10.

Подправките
Тук вече на ход е вашата креативност и всякакви идеи могат да бъдат от полза. Може да заложите на базови рецепти, но може да вложите и щипка въображение, като създадете нови вкусове, благодарение на подправките. С тях всеки път може да сътворявате различен вкус – черен пипер, дафинов лист, бахар, карамфил, копър, кимион, куркума, чесън, лук, пресни зелени билки, да, още по-добре!

Ферментирали моркови и квас от червено цвекло
Постоянство

Създайте навик един ден в седмицата да залагате по буркан ферментирали зеленчуци. Така постоянно ще имате на разположение ферменти, с които да обогатявате чревната си флора. Опитайте да консумирате ферментирали зеленчуци всекидневно за максимален ефект. Започнете с малки дози от една лъжица или няколко парченца на ден. Постепенно може да увеличавате количеството и да ги включите към всяко хранене.

Към втора част – Ферментирало кисело зеле
Към трета част – Ябълков оцет
Към четвърта част – Квас от червено цвекло
Към пета част – Домашна Комбуча

5 от 10 гласове

Ферментирали зеленчуци

Ферментацията е магия, която се случва пред очите ви. От едни и същи зеленчуци в различни домове ще се развият различни вкусове, с различни темпове.
Порции 1 кг
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 10 минути
ферментация 4 дни
Общо Време 4 дни 20 минути

Оборудване

 • Стъклени буркани
 • Дървена лъжица
 • Eлектронна кухненска везна
 • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

 • 1 кг зеленчуци по избор
 • 25-30 г морска сол едри кристали
 • 1 л вода
 • подправки по желание

Инструкции
 

подготовка

 • Сложете водата да заври. В нея добавете солта и разбъркайте, за да се разтворят кристалчетата.
 • Нека „саламурата“ се охлади напълно преди нейното използване.
 • Нарежете зеленчуците, които сте избрали, на пръчици, на парчета или оставете цели. Ако използвате подправки, наложете ги на дъното на буркана. Натъпчете зеленчуците плътно в бурканите, така, че да нямат възможност да плуват свободно след като ги потопите в течност.
 • Залейте зеленчуците със саламурата. Саламурата ще запази бистрия си и прозрачен цвят за може би първите 20-24 часа, след това ще помътнее. Това е естествен процес.
  Ферментирали зеленчуци
 • Много важно: зеленчуците трябва да са абсолютно потопени в течност. Използвайте тежест – плик пълен с вода или стъклена чаша, за да държите зеленчука далеч от въздух – това е важно условие за протичане на ферментацията, която се случва само в безкислородна среда. Ако има зеленчуци на повърхността, те вероятно ще загният, ще развият плесен и ще развалят съдържанието на целия буркан.
  Ферментирали зеленчуци
 • Не използвайте метални съдове и прибори – керамика и стъклен буркан са идеални за процеса. Особено когато ферментацията започне, не притискайте, не разбърквайте с метални прибори – изберете дървена лъжица или дъното на стъклена чаша. Пробиотичните бактериите не обичат метал.
 • Съвет: не смесвайте различни видове зеленчуци в един буркан. Ферментират по различно време и е възможно да не получите задоволителен резултат.

ферментация

 • Поставете подготвените буркани на стайна температура, например на плота в кухнята. Не ги затваряйте плътно с капаци, само ги покрийте.
 • След 3-4 дни може да започнете да опитвате вашите зеленчуци и да прецените дали са готови.
 • След приключване на ферментацията, когато решите, че това е вашият вкус – приберете буркана в хладилник, вече плътно затворен с капак. Ферментация дори и в хладилник ще продължава да се случва, макар и с доста по-бавни темпове. Вкусът ще се развива и обогатява.
Автор: No sugar
Цена: 1-3 лв.
Тип ястие: гарнитура, снак
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: зеленчуци, кисели краставички, ферментация, рецепта
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

 1. Мария каза:

  5 ستاره ها
  Бялата пяна, която се образува отгоре, трябва ли регулярно да се маха?

  1. vesela.savova Автор каза:

   Не е задължително, но не пречи да бъде премахвана.

 2. Maria Aleksandrova каза:

  Има ли риск да не станат – какво може да сбъркам? И ако се случи така как ще разбера? 🙂

  1. vesela.savova Автор каза:

   Риск винаги има. Пробвайте един буркан дали ще ви хареса и преценете дали този метод на ферментация е “Вашия” 🙂

 3. Hristina Pavlova каза:

  5 ستاره ها
  Здравейте . Хранителните стойности на ферментиралите зеленчуци различни ли са , променят ли се в сравнение с пресните зеленчуци ? Благодаря

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Здравейте! Ферментиралите зеленчуци запазват почти всичките си хранителни вещества и витамини. На някои от тях хранителна стойност дори може да се увеличи – желязо и мед например.Относно въглехидрати – намаляването на въглехидрати във ферментиралия продукт би трябвало да е незначително, но захарите намаляват и фибрите се увеличават. Калорийна стойност не се променят значимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата
Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!