вода
Витамин С
Витамин C е необходим за множество процеси в тялото, но не го произвежда, както и не се получава натрупване. Затова е необходимо да се набавя ежедневно с правилни храни и/или добавки. А ако не са синтетични, а натурални, още по-добре. Освен роля в повишаване на имунитета, подобряванe значително абсобцията на минерали, най-вече желязо, шипката подобрява функциите на белия дроб и помага при астма, преумора, анемия, високо кръвно налягане. Витамин C е пряко свързан и със синтеза на колаген (красива кожа, здравей!) Евтин, сезонен, локален и абсолютно натурален начин да вземем максимума от есента е направата на нещо толкова просто като Шипкова вода.
Шипкова вода
Всяка година през октомври се наслаждавам на ежедневно зареждане с този еликсир. Използвам цялата сила на пресните шипки. Шипкова вода се приготвя безкрайно лесно – Нужни са само шепа шипки и вода, и малко времеза накиване. Шипките се измиват и сцепват – с ножица или клещи. На сутринта отварата е готова за пиене – леко киселичка и стипчива. Няма термична обработка, с което пазим неустойчивия към високи температури безценен витамин С.
Oсвен за пиене Шипкова вода може да се ползва и за разкошен пресен тоник за лице. Усеща се леко приятно пощипване и моментален озяряващ ефект върху кожата на лицето и шията. Аз комбинирам и с любимито ми шипково масло преди сън.
Шипки
Оберете някой самотен шипков храст или купете шипки от някоя баба на пазара – не са нужни нито биомагазини, нито опаковки за направата на този еликсир.
Пресните шипки са много по-богати на безценния витамин C. При сушене те губят част от него, така че сега е идеалния момент – когато са пресни и още мекички за направа на Шипкова вода.
Каква вода?
Вечният въпрос – да използвам ли чешмяна вода или да купувам минерална?
Няма еднозначен отговор, но все пак ако нямате система за пречистване на водата не залагайте изцяло на купуването на минерална бутилирана. В повечето случаи тази вода НЕ се препоръчва за консумация всеки ден, особено от малки деца. Или четете етикета и избирайте такава с ниска концентрация на флуор.
И все пак ето няколко идеи, които може да ползвате в домашни условия за приготвяне на напитки:
-Използвайте чешмяна вода, която е оставена за нощ на плота в кухнята, покрита само с нещо леко. Счита се, че хлорът се изпарява естествено. Това е лесно, но отнема време и водата се превръща в обект на други възможни замърсявания, но все пак е не лош вариант. Това е чудесна възможност за подготовка на саламура, когато пристъпвате към ферментация.
Знаете ли, че витамин С неутрализира хлора във водата?
Това естествено отговаря на въпроса – жива Шипкова вода пълна с витамин С полезна ли е? Разбира се! Но в какъв точно процент се случва това неутрализиране остава загадка, освен ако не се подложи на тест. Но във всеки случай Шипкова вода остава един естествен и приятен тоник зареден с витамин С, аромат и нежен вкус.
Може да харесате също
Електролитна напитка
Квас от червено цвекло
Ябълков оцет
Напитка с ябълков оцет
Домашна Комбуча
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите този еликсир Шипкова вода, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Шипкова вода
Оборудване
- Клещи или ножица
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 50 г пресни шипки
- 1 л вода
Инструкции
подготовка
- Измийте старателно пресните шипки.
- Сцепете всяка щипка така, че да се разполови и разтвори ципата. Използвайте клещи или ножица.
- Използвайте стъклен съд/бутилка в който да изсипете сцепените шипки. Залейте със студена вода.
- Нека шипките се киснат за минимум 3 часа, а най-добре за 8 часа. След известно време течността ще се оцвети в бледо оранжево и ще се насити с аромати. Добра практика е да залеете шипките вечерта, така на сутринта Шипкова вода ще е готова за пиене.
- Прецедете през фина цедка и пийте в неограничено количество.
допълнително
- След прецеждане на водата същите шипките може да се залеят повторно с още половин доза вода.