пробиотик
в бутилка
Естествена ферментация – трета част

Ако сте се гмурнали в необятното море от натурални продукти навярно сте попадали по малките пазарчета на един неугледен и невзрачен продукт – нерафиниран натурален ябълков оцет… Колкото обаче е невзрачен, толкова е и безценен. Наричан още жив оцет, тъй като ферментационните процеси в него не са прекъснати чрез стабилизация и неговият вкус и аромат се променят и развиват буквално постоянно. 
Да приготвиш домашен ябълков оцет вкъщи е проста работа, не изисква специални умения, камо ли продукти. Научете как да ферментирате абсолютно натурален жив оцет като прочетете публикацията до край. Рецепта за ябълков оцет ще ви води стъпка по стъпка през процеса, със снимки от всеки етап.

Рецепта за ябълков оцет
Ябълков оцет

Ябълките очистете
и измийте със вода,
със кората ги смелете
на машинка за кайма.

Тази каша поставете
в неметален, в стъклен съд
и на топло я сложете
ред процеси да спешат.

Ферментирал – прецедете
сокът сам да отлежи,
пак на топло го върнете
-десет до 15 дни.

Тъй оцет си пригответе,
за салати, зимнина,
ценно здраве не хабете
със търговски вещества.

Тотю Ст. Ранков

Прескочи в рецептата
Ползи

Живият оцет е диво ферментирал продукт с безброй здравни ползи. Той е мътен, тъмен и с утайка.
Регулира кръвната захар.
Притежава огромно количество витамин С.
Редуцира гликемичния индекс на храните.
Притежава антимикробни качества.
Зарежда с добри бактерии.
Способства за ограничаване и намаляване на бактериални инфекции вътрешно, благодарение на богатата си антивирусна формула. Действа вътрешно, но рано или късно ще се прояви и външно, например като красива кожа. Някои източници посочват именно натуралния оцет за успех в борбата с проблемна кожа. Това естествено се дължи на връзката между чревно здраве и искряща кожа. Също така се смята, че притежава умерено стимулиращ ефект върху окисляването на мазнините.

За какво се използва?

Домашни дресинги, марината, горчица, сосове, овкусяване са салати и меса.
Използвайте в домашна козметика – за изплакване на косата вместо балсам, за блясък. Това спомага за регулиране на киселинно-алкалното равновесие. Възпрепядства появата на пърхут. Косата ще бъде мека и лъскава.
Ако сте нервни, възбудени или с главоболие – изпийте чаша вода с разтворени 2 с.л. жив оцет на малки глътки. Отпуска нервите и тъканите.
Тоник с оцет – изпивайте чаша хладка вода сутрин вместо вода с лимон, или вечер преди хранене за стимулиране на храносмилането.
Естествено важно е да се подбере непастьоризиран, нефилтриран, мътен натурален оцет. Този от магазина не притежава нито едно от горните качества.

Какво ни е необходимо – ябълки, вода, мед или захар и търпение.

Какви ябълки?
Буквално всякакви. Зелени, жълти, червени, пъстри, всички сортове, микс.
Ако имате достъп до органични плодове, избирайте ги с приоритет, за да избегнете пестициди или химически остатъци.
Съвсем добре е да използвате парчета от леко натъртени или покафенени ябълки за вашия ябълков оцет. Не използвайте обаче гнили или плесенясали плодове.
Ако правите сладкиш например, отделените сърцевини и обелки чудесно ще се впишат в партида ябълков оцет. Ако не се събират достатъчно ябълкови остатъци за буркан – приберете ги във фризера, докато съберете още. Така ще оползотворите всичко, което иначе бихте изхвърлили.

Избягвайте използването на хлорирана вода.
Хлорираната вода може да убие естествените микроби, които правят ферментацията възможна. 
Доверете се на долните два принципа:
Ако водата от чешмяната вода при вас е силно хлорирана изсипете вода, която ще ползвате в купа или кана и я оставете на кухненския плот за една нощ. До сутринта хлорът ще се изпари достатъчно, че да бъде безопасно да се използва за приготвяне на ябълков оцет. 
Другата опция е да преварите водата и да я оставите до пълно охлаждане.

Мед или захар?
Захарта е важна за целия процес на ферментация. Не пропускайте добавянето на захар или мед, тъй като това тя ще бъде храната на бактериите по време на процеса на ферментация. Имайте предвид, че полезните организми ще изяждат захарта по време на процеса на ферментация, така че в крайния продукт няма да остане много захар. 
Бихте могли да използвате мед вместо захар в рецептата за Ябълков оцет, ако искате. Рецептата по-долу е описана с използване на хубав качествен мед. Използването на захар е възможно да ускори малко процеса. 

Рецепта за ябълков оцет
Съхранение на ябълков оцет

Ако сте закупили жив оцет в пластмасова бутилка от пазара непременно го пресипете в стъклена.
Готовия домашен ябълков оцет съхранявайте в стъклени съдове (бутилки или буркани) неограничено на стайна температура. Важно условие е да няма пряко огрягаване от слънчева светлина. Когато вашият Ябълков оцет е готов прехвърлете го в стъклени бутилки като ги пълните до горе, така че да остава минимално количество въздух. Затапете ги добре. Това ще попречи обазуването на нова оцетна гъба, която “да изяде” оцета.
Съхранение на оцетна гъба – в процеса на ферментация на повърхността на съдовете за съхранение е възможно да се появи солидно количество оцетна гъба – бледожълта с прилична на желе структура. Може да я използвате при други ферментации на оцет или да я държите заедно с оцета. Прибавена при последващи нови плодове и подсладена вода тя ще ускори процеса. С времето тя ще става все по-голяма и ще расте. Може да я съхраните в хладилник в буркан с капак и малко количество оцет. Или да подарите на някой, който също иска да си направи оцет.

Постоянство

Създайте навик веднъж дневно да изпивате 2-3 с.л. домашен ябълков оцет разтворен в чаша вода. Това е чудесен освежаващ тоник. Напитка от оцетна вода може успешно за замени вашата вода с лимон сутрин. Изпит пък преди хранене тоника ще подобри храносмилането. Чрез постоянство ще си гарантирате засилване на имунната система и подпомагане на метаболизма. Ако идеята ви допада добавете за разнообразие към чашата оцетен тоник малко мед, настърган джинджифил, или сменете вода с газирана. Истински полезна лимонада! Изпробвайте рецепти като Джинджифилова напитка с ябълков оцет и Канелена напитка с куркума и канела – Напитка с ябълков оцет.

Към първа част – Ферментирали зеленчуци
Към втора част – Ферментирало кисело зеле
Към четвърта част – Квас от червено цвекло

5 от 15 гласове

Ябълков оцет

Рецепта за домашен ябълков оцет – стъпка по стъпка.
Порции 2 л
Време за подготовка 30 минути
ферментация 40 дни
Общо Време 40 дни 30 минути

Оборудване

 • Стъклени съдове със широко гърло (буркани)
 • Керамичен или порцеланов съд за подготовка
 • Дървена лъжица
 • Бутилки за съхранение (тъмно стъкло)
 • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

 • 1-1,5 кг ябълки
 • 1 с.л. мед /захар на всяка чаша вода
 • 2 л преварена или изворна вода
 • оцетна гъба (майка) не е задължително

Инструкции
 

подготовка

 • Подгответе ябълките като ги измиете старателно. Прецизно отмерване на количеството не е необходимо. Почистете плодовете. Нарежете ги на кубчета, но без да отстранявате сърцевината. Премахнете само семките (без да сте прецизни) и опашките.
 • Разбъркайте захарта или меда в хладка вода, докато се разтвори. На всяка чаша вода предвидете по супена лъжица мед или захар.
 • Насипете ябълките в буркан(и), като оставите 4-5 пръста свободно място до гърлото. Ако разполагате с оцетна гъба, добавете и нея при ябълките. Тя ще ускори процеса, но не е задължително условие. В процеса на ферментация ще се образува нова гъба, използвайте я за бъдещи партиди.
  Ябълков оцет
 • Залейте ябълките с подсладената вода, така, че да бъдат покрити. Покрийте с тензух, тънка тъкан, салфетка, хартия за печене или филтър за кафе. Поставете на топло място за около 3 седмици без пряко слънчево огряване. Миризмата по време на ферментация ще бъде много приятна, лека и плодова. Обърквайте през няколко дни с дървена лъжица.

ферментация

 • Ден 20-30. Ябълките са почти на каша. Течността е мътна и гъста като нектар. Вкус – приятно кисел. С голяма плътна оцетна гъба. Мирис – свеж, ябълков.
 • Ден 30-40. Ябълките са паднали на дъното на бурката. Прецедете течността през неметална цедка. Изстисквайте ябълките добре. Прехвърлете в чисти стъклени съдове за втора кратка ферментация заедно с оцетната гъба за още десет дни. Вкус – богат и плътен, сладко-кисел с лека горчива нотка.
  Може да запазите образувалата се оцетна гъба и да я използвате за нова партида оцет. С отстранените твърди частици и оцетна гъба ще можете да ферментирате в по-малък буркан. 
  Ферментация на ябълков оцет
 • Ден 40-50. Ябълковият оцет е готов, когато има силен аромат и вкус на ябълков оцет. Оставете да ферментира по-дълго, ако не е готов.
  Ябълков оцет
Автор: No sugar
Цена: 2-3лв.
Тип ястие: ферментация
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: оцет, рецепта, ябълков оцет, ябълков оцет рецепта

Бележки

Забележете, че ферментацията ще протече по различен начин във всяко домакинство. Ще отнеме различно време и ще зависи от вложения материал, температурата на помещението, сезоните и дори енергията и вибрациите на хората в дома.
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

 1. Inaxastra каза:

  5 ستاره ها
  40ти ден за моят ябълков оцет днес – прецеждам, за крайната ферментация. През стъклото се виждаше светъл слой, за който се предполагаше, че е оцетната гъба, но когато започнах да го преливам, слоят се оказа съвсем лек и тънък, и буквално се “разтвори” в сместа. Ябълките не са напълно като пюре. На вид е като снимките в блога, на мирис изглежда както трябва.

  Не разбрах добре дали, когато е напълно готов се държи в хладилник като ферментиралите зеленчуци или затворен на стайна температура.

  Голямо удоволствие беше цялото приключение и със сигурност ще има втора доза, може би и съвсем скоро.

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Здравейте, Inaxastra! Много се радвам, че така го усещате – като приключение 🙂
   Ферментирането винаги е различно и често следва свой собствен ритъм и изненадва,
   също както приключение.
   Оцетна гъба не винаги се получава, зависи от материала, от температурата…и от много други неща,
   но не е фатална ако няма. Аз самата последната година нямах нито една оцетна гъба, докато от
   същите ябълки, в друг дом на 100км от мен се получиха хубави тлъсти гъби.
   Когато е напълно готов може да си го държите затворен в бутилки на стайна температура
   Не е необходим хладилник. Поздрави!

 2. Милена Симеонова каза:

  5 ستاره ها
  Здравейте!
  Заложих 2 буркана по 1,5 л. Малко закъснях с разбъркването и сега на ден 11 ябълките отгоре са мухлясали. Те са извън течност – всичко в течността изглежда добре. Със сигурност като ги залагах, покрих всичкия плод с вода, но явно я е глътнал. Това, че не см разбъркала по-рано ли е причината за мухлясването или може би друго?

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Здравейте, Милена! Ябълките са изплували и са останали повече време на повърхността в десег с кислород. Това е причината за мухлясването. Отстранете негодните ябълки внимателно и ги изхвърлете. Опитайте на вкус за да установите дали всичко е наред с вкуса. Разбъркайте и продължете ферментацията.

 3. Мери каза:

  5 ستاره ها
  Здравейте!
  Най-после се сдобих с време да накълцам богатата реколта! Когато живота ни отрупа с ябълки, в количества, които не можем да изядем, си правим ябълков оцет разбира се 🙂 така че благодаря за чудесната рецепта!!
  Имам въпрос по т.2 – прехвърлянето за втора ферментация. Само течността с гъбата (ако има) ли слагаме в чисти съдове или също добавяме и изстисканите “ябълки”?
  Благодаря отново!

  1. vesela.savova Автор каза:

   Здравейте! По точка 2 – само течността вече, почти готовия оцет. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата
Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне