рубинен
тоник
Естествена ферментация – четвърта част
Домашният квас от червено цвекло е лакто-ферментирала напитка, която съдържа  
полезни за чревната флора бактерии. Тези бактерии се считат за пробиотици, поддържащи благотворна среда в червата. Това носи със себе си завидни здравни ползи.
Ако сте почитатели на ферментиралите зеленчуци, ще се влюбите и в квас. Квас от цвекло е една същинска разкошна електролитна напитка с рубинен цвят приготвена от истински продукти, лесно и в домашни условия.
Нужно е съвсем малко време за приготвяне, а времето за ферментация е наистина кратко, сравнено с други ферментирали продукти. Много е вероятно лесно да си намерите органично цвекло по пазарите, което освен това ще струва стотинки. Наистина няма причина да не пробвате квас от червено цвекло вкъщи.
А за мен истината е, че обичам да ферментирам. Влече ме. Обичам цялата тази работа. От нарязването на плода, до залагането на билки или подправки, докато видя първото бълбукане или балончета. Всичко обичам. И първата глътка. Има тайнство някакво във ферментацията. Магия.
Прескочи в рецептата
Ползи от квас от червено цвекло

Квас от цвекло е безценен природен тоник, защото съдържа пробиотици, антиоксиданти, естествени храносмилателни ензими и регулира производството на стомашни сокове. В същото време стимулира имунната система като контролира чревния баланс и зарежда с добри бактерии. Притежава противоалергични свойства.
Традиционно квас от цвекло се използва като стимулиращ тоник за кръвта и черния дроб, благодарение на наличието на фитонутриенти. Бетаинът, съдържащ се в цвеклото помага за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в черния дроб.
Квас от цвекло е богат е на витамини С, и А, витимини В, включително естествен фолат, колекция от минерали като магнезий, калций, желязо и фосфор.
Някои източници твърдят дори, че сред свойствата на цвекловия квас са сгъстяване на косата, премахване на старчески петна и превенция от рак.
И в крайна сметка квас от цвекло е чудесно антивъзпалително питие.

Какво ни е необходимо – цвекло, вода, сол и малко време.

Какво цвекло?
За квас от червено цвекло ви е необходимо разбира се, прясно сурово цвекло. Ако цвеклото ви е с натурален сигурен произход – не го белете. Така си гарантирате почвени микроорганизми от приятелски тип, които поддържат здравето на червата и работят по унищожаване на вредните бактерии. Ако имате съмнение, по-добре го обелете. Отстранете всички листа и зелени израстъци.

Не използвайте директно чешмяната вода.
Хлорираната вода може да убие естествените микроби, които правят ферментацията възможна. 
Филтрирайте или преварете и охладете водата преди пристъпване към ферментация.
По този начин ще осигурите правилен процес на ферментация.

Каква сол?
Не използвайте йодирана трапезна сол, добавеният йод ще попречи на растежа на полезните бактерии.
За видовете сол може да прочетет подробно в публикацията Сол.

Колко време?
Лактоферментацията може да премине по-бързо или по-бавно в зависимост от температурата и условията във вашия дом. Както обичам да казвам, хармонията и вибрациите в дома също оказват влияние на ферментцията.
Квас от цвекло може да е готов след около три дни, но вие може да предпочитате по-изразен вкус. Ако е така – ферментирайте по-дълго. Във всеки случай – опитвайте. Когато ви хареса степента на киселост и резливост, прекратете ферментацията като преместите в хладилник. В общият случай – квасът е готов, когато се харесва на вас.
Може да подсилите ферментацията с една съставка – стартер – саламура от вече ферментирали зеленчуци или кисело зеле. Ако разполагате от нея добавете по 8-10 с.л. на буркан преди да залеете със солената вода.

Детайли

Кубчета или настъргване?
За направата на квас от червено цвекло настърганото цвекло ще създаде прекалено много сок, който ще ферментира твърде бързо, произвеждайки алкохол вместо млечна киселина. Затова работете с нарязване на малки кубчета по 0,5см големина.

Безкислородна среда
За да се развие ферментацията правилно е нужна безкислородна среда. Това ще означава, че никакви парчета цвекло (подправки или билки) не бива да се подават на повърхността над саламурата. Всичко трябва да е потопено. За тази цел използвайте някои от долуизброените прости похвати:
Затапете гърлата на бурканите с подходящи стъклени чаши така, че течността да уплътни целия буркан без да има място за въздух.
Използвайте пликове напълнени с вода, за да предотвратите изплуването на продуктите.
Ако случвате ферментацията в по-голям разлат съд, потопете зеленчука и подправките като ги затиснете с чиния.

Бял филм на повърхността
Понякога се получавам бял филм (сага) отгоре на кваса. Не е страшно. Просто с дървена лъжица внимателно го отстранете. Всеки ден проверявайте и отстанявайте ако има събрал се бял филм. 
Ако обаче цвеклото е лигаво и се точи, вероято има въведени патогенни бактерии и не е годно за консумация. Изхвърлете го.
Също ако по някаква причина вашият квас развива плесен в горната част, ще трябва да го изхвърлите. 
Но не се обезсърчавайте. Започнете от начало и ще имате успех съвсем скоро.

Подправките
Рецептата, която представям по-долу е семпла и базова, но винаги може да я обогатите и надградите с още аромат. Използвам само пресен джинджифил, но експерименти и комбинации с долните продукти ще дадат отличен изненадващ вкус:
Органични кори от портокал или лимон.
Карамфил.
Чесън, черен пипер и дафинов лист.
Просто експериментирайте!

Съхранение на квас от цвекло

Когато вашият квас е готов го прецедете през неметална цедка. Прехвърлете го в бутилки. Съхранявайте го в хладилник няколко седмици. Силно охладен е прекрасен за пиене – освежаващ и хидратиращ. Консумирайте по малко количество всеки ден.
Отцедените кубчета цвекло не изхвърляйте. Използвайте за нова доза квас – просто долейте с преварена солена вода и добавете малко сок от фермент ако имате. Следвайте рецептата по-долу или добавете някои екстри. Резултата ще бъде една идея по-слаб квас, но също отличен за консумация.

Постоянство

Създайте навик веднъж дневно да изпивате по малко количество квас от червено цвекло. Нека бъде охладен, леден, рубинен и примамващ, с кубчета лед. Това е чудесен освежаващ тоник. В комбинация с други домашно приготвени ферменти е напълно възможно поддържането на добра чревна флора с толкова малко усилие. Чрез упорство гарантираме засилване на имунната система и подпомагане на метаболизма. Чудесен превантивен отговор на предстоящите есенно-зимни вируси и настинки.
И все пак най-важно е постоянството – по малко, но всеки ден.

Към първа част – Ферментирали зеленчуци
Към втора част – Ферментирало кисело зеле
Към трета част – Ябълков оцет
Пета част – Домашна комбуча

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите този Квас от червено цвекло, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 15 гласове

Квас от червено цвекло

Рецепта за домашен Квас от червено цвекло – лакто-ферментирала напитка, която съдържа полезни приятелски бактерии.
Порции 1 л
Време за подготовка 10 минути
ферментация 4 дни
Общо Време 4 дни 10 минути

Оборудване

 • Стъклени буркани
 • Стъклени чаши или пликове
 • Неметална цедка
 • Дървена лъжица
 • Бутилки за съхранение
 • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за 1,5л готов квас от червено цвекло

 • 200 г цвекло приблизително
 • 1,5 л вода
 • 45 г сол
 • 10 бр. тънки слайса пресен джинджифил
 • 15-20 с.л. стартер – сок от ферментирали зеленчуци не е задължително условие
 • други билки или подправки виж горе

Инструкции
 

подготовка

 • Възварете водата на котлона заедно със солта до завиране и пълното разтваряне на солта. Оставете да изстине напълно.
 • Нарежете цвеклото на малки кубчета по 0,5см. Ако разполагате с органично цвекло нарежете с корите, ако ли не -обелете. Внимавайте – пазете плотовете, дървените дъски, дрехите си. Цвеклото е склонно да оцветява моментално всичко, до което се докосне.
 • Разпределете цвеклото на дъното на двата буркана с вместимост 7-800мл или един около 1,5л. Добавете нарязаните на тънко слайсове джиндижифил. Добавете стартерния елемент – суроватка от ферментирали зеленчуци, ако ползвате. Долейте с охладената солена вода.
 • Затворете бурканите с чаши (или пликове пълни с вода) така, че да попречите проникването на въздух и парчетата да нямат възможност да плуват на повърхността.
  Квас от червено цвекло

ферментация

 • Ден 1 – Бурканите оставете да ферментират за 3 до 5 дни на стайна температура, като са възпрепятствани от досег на въздух.
 • Ден 2 – на повърхността може да има малко количество балончета. Вкус – солен. Цвеклото ще е паднало на дъното. Джинджифила ще стои отгоре. Разбъркайте. Ако има образуван бял филм – отстранете го с дървена лъжица. Разбъркайте. Затворете отново.
 • Ден 3 – цветът на теността е много наситен – рубинено червен. Измийте чашите, които пазят от въздух с гореща вода, ако ползвате. Ако има образуван бял филм – отстранете го с дървена лъжица. Разбъркайте. Затворете отново. Ако опитате на вкус трябва да има вече и лека кисело-резлива жилка. Ако прецените прекратете ферментацията сега и преминете в стъпка 6.
 • Ден 4 – Кубчетата цвекло са започнали да се обезцветяват, като са придали цвета си на саламурата. Цвеклото е вече е розово, а не наситено червено. Течността е с благороден рубинен и неповторим цвят. Вкусът – земен, солено-сладък, дълбок и резлив. Ако прецените прекратете ферментацията сега и преминете в стъпка 6, или оставете за още ден -два.
 • Ако сте използвали стартерна култура ферментацията ще се случи по-бързо. Може би на 3-4-ти ден. Опитайте. Ако ви хареса вкусът – вашият квас е готов.
 • Прецедете в стъклени бутилки и приберете в хладилник за съхранение. Консумирайте охладен.
Автор: No sugar
Цена: 1-2 лв
Тип ястие: ферментация
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: напитка, квас от червено цвекло, ферментирала напитка, ферментация, цвекло, рецепта, рецепта за квас от червено цвекло
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

 1. Inaxastra каза:

  5 ستاره ها
  Току що го заложих и изглежда много обещаващо. При мен обаче нито цвеклото, нито джинджифилът изплуваха на повърхността. Стоят на дъното на буркана. Ще видим после как се е получило, нямам търпение да го пробвам.

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Понякога и така се получава. Може по някое време да се вдигнат. Разбърквайте 🙂

 2. Inaxastra каза:

  Не се вдигнаха. Няма мухъл, няма бял слой. Разбърквам по веднъж на ден. Днес – 4ти ден – няма никаква ферментация. Стои просто солена вода.

  Правих ферментиралите зеленчуци, които при същите условия станаха много добре. Оцетът също е на път и изглежда “добре за възрастта си”. Не разбирам какъв е проблемът при цвеклото (сурово, био, нарязано както е дадено в рецептата; солта е сива sel de Guerande).

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Изчакайте още малко. Времето захладня и е възможно ферментацията да се забави. Моята последна доза също се случи по-бавно. Щом няма лоша миризма или друго, което да Ви притеснява. Опитвайте за лека жилка киселост.

 3. aerial каза:

  Привет. Имам 2 въпроса:
  1) Може ли да се направи с хималайска сол? Сложих от нея, но изглежда не се разтваря особено напълно.
  2) Полученият сок така ли се консумира директно, или се разрежда с вода допълнително?
  Благодаря!
  Поздрави,

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Привет! За хималайската сол – аз като че ли не я предпочитам при ферментация. Не се разтваря наистина добре и има една песъкливост.
   Но няма проблем да са работи с нея. Готовия сок (квас) се консумира директно, но също може да се разреди с малко вода, ако е твърде силен. Започнете с малко количество на ден – по половин или една малка кафяна чашка. След време може да увеличите количеството.

   1. Искра Койнова iskrakoynova@elvistar.com каза:

    Трудно се намира нейодирана сол. Мисля, че попаднах на такава преди време в Березка – беше в някаква неугледна опаковка, нещо като картонена кутия. Дайте съвет, моля, къде бих могла да намеря (в София съм) нейодирана сол, или ако знаете тази, която се продава в Березка, дали е подходяща… Благодаря. Рецептите ви са страхотни!!!!

    1. Силва каза:

     5 ستاره ها
     Нейодирана сол съм виждала в гръцкия магазин на бул. Дондуков в близост до кръстовището с бул. Васил Левски.

   2. Искра Койнова каза:

    Трудно се намира нейодирана сол. Мисля, че попаднах на такава преди време в Березка – беше в някаква неугледна опаковка, нещо като картонена кутия. Дайте съвет, моля, къде бих могла да намеря (в София съм) нейодирана сол, или ако знаете тази, която се продава в Березка, дали е подходяща… Благодаря. Рецептите ви са страхотни!!!!

    1. vesela.savova Автор каза:

     5 ستاره ها
     Здравейте!
     Не съм виждала тази сол в Березка, ще трябва да я проверя следващия път:)
     Нейодирана е келтската сол например. Тя е мокра и сивкава. За София на 100% съм сигурна, че ще намерите в Зоя.

 4. Мария каза:

  5 ستاره ها
  Тази седмица за първи път направих квас от цвекло! Днес беше готов и е като елексир. Утре залагам следващата “реколта”.
  Вече няколко пъти правя ферментирали краставички и зеле – чудни са! Не мога да си представя да ям отново от готовите кисели краставички.
  И най-важното: мислех, че ще бъде много трудоемко, но истината е, че всичко става много бързо и лесно.
  Благодаря!

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Мария, благодаря, че споделихте! Точно така е – веднъж щом започнеш с домашна ферментация,
   няма спиране! Процеса увлича, вкусът е разкошен, а на ферментиралите храни държат първо място
   с полезното си съдържание. Приготвянето и консумацията им е израз на
   грижа към себе си.

 5. Петя каза:

  5 ستاره ها
  Здравейте, направих квас от червено цвекло, но сложих повече кубчета,защото идеята е и тях да ги хапвам, но ми се получи много гъст сок и изглежда мазен.

 6. Рене Йошида каза:

  Солта ми е много. На 1л вода се слага до 20гр сол. Това ще ослепи някого.

  1. vesela.savova Автор каза:

   Според мен за добра здрава ферментация е необходима толкова сол. Разреждане на готовия квас с вода преди пиене също е опция.

 7. Антонина каза:

  Като за пръв опит, не се стърпях да изчакам до 4-ти ден, но понеже вкъщи е много топло, киселичкият вкус се е заформил. Сега го смесих с малко студено пресован фреш от дренки и лед и се получи доста приятен коктейл, а джинджифилът ме смая. Другият път ще заложа повече…

  1. vesela.savova Автор каза:

   5 ستاره ها
   Вкусно да Ви е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата
Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!