Как се отглеждат микрорастения?

6.9K
градинка
в кухнята
Гурме

Всеки изискан гурме ресторант притежава селекция от микрорастения: мънички, деликатни зеленчуци, които добавят цвят, текстура и вкус към различни храни като гарнитура или съставка на гурме чинии.
Изящни и атрактивни, микрорастенията могат да бъдат доста скъпи ако се купуват готови. 
Но добрата новина е, че оглеждане на микрорастения може да се случи лесно и сравнително евтино у дома, в малко пространство и с елементарни консумативи.  
Ако разполагате само със семена за микрорастения, плитък контейнер, малко почва, подходяща за разсади и микроскопично място в дома ви- значи, имате всичко необходимо за отглеждането на собствени микрорастения.
Това е чудесно за градски градинари-ентусиасти, които са ограничени до перваза на прозореца или плота на кухнята.

Малки зеленчуци

Микрорастенията са младите версии на зеленчуци и билки. Семената, които са засадени и поливани, изложени на светлина порастват до стъбълце от няколко сантиметра и две или три листенца. Ядливо е стъблото и листата.
Микрорастенията са известни са със своите супер мощни аромати и е установено, че имат повече витамини и хранителни вещества, отколкото ако ги ядете като зряло растение. Различните видове израстват в  най-различни цветове и текстури и са невероятно красиви.
Микрорастенията могат да растат на закрито целогодишно с добив на всяка седмица или две. 
Това ги прави идеални да отглеждате вкъщи, за реколта от пресни, богати на хранителни вещества зеленчуци по всяко време.
Микрорастенията добавят текстура и аромат на ястията, успешно подправят сандвичи, супи, салати и гарнитури.
Отглеждането им е любов!
Веднъж – защото набавяш полезни хранителни вещества в менюто си.
Втори път – защото ги отглеждаш сам и влагаш цялата си любов в процеса.

Кои семена работят най-добре за отглеждане на микрорастения?
Зелените салати, листните зеленчуци, билките и дори ядливите цветя могат да се отглеждат като микрорастения, въпреки че някои сортове са по-подходящи от други. 
Микрорастения се отглеждат лесно от семена на зеле, броколи, горчица, цвекло, репички, кейл, манголд, босилек, грах, слънчоглед… Можете лесно да отглеждате различни семена в няколко контейнера и да смесвате микрорастенията си след прибиране на реколтата.
Вкусът на микрорастенията зависи от оригиналния зеленчук, но той е много по-концентриран.
Микрорастенията не могат да заменят зрелите зеленчуци, особено по обем, но са просто чудесни!
Те добавят хранителна стойност и сложни вкусове към ястия или салати.

Защо семената за отглеждане на микрорастения са по-скъпи?
Това е така, защото семената предвидени за микрорастения са специално селектирани за лесен и богат, почти 100%-ов добив. Пощадени се от пестициди, с органичен произход.

Защо готовите микрорастения в магазина са доста скъпи?
Процесът на отглеждане на микрорастения не е трудоемък, но по време на растежа си малките зеленчуци изискват повече внимание – нужно е да следите за достатъчна степен на хидратация, светлина и проветрение.
Ето защо, в магазина за хранителни стоки, ще видите микрорастения на цени, многократно по-високи от зеленчуците в пълен размер. Да, те са готови за прибиране по-бързо, но те изискват много повече внимание през тази седмица или две за отглеждане, отколкото е типично за конвенционалните продукти.

Откъде да започна?

Ако сте се решили на отглеждане на микрорастения вкъщи трябва да се снабдите с малка стартова наличност.
Освен семена за микрорастения, които са очевидният пръв избор, имате нужда от още малко допълнения. За различни видове семена разгледайте в No sugar магазин или специализирани магазини.
След като се сдобиете със семена продължете като изберете място за отглеждане – топъл, слънчев перваз на прозореца или друго подходящо място във вашия дом. Слънчева светлина от прозорец с южно изложение е чудесна. Там растенията трябва да прекарват поне няколко часа на ден, за да се заредят с хлорофил.

Контейнер за засаждане
Нужен ви е също малък чист контейнер. Пластмасовите съдове от различни продукти са отличен избор, важно е само да бъдат абсолютно чисти. Нищо не пречи да са контейнери или кутии втора употреба. Разбира се, винаги може да инвестирате в по-стабилни тави и подноси за засаждане, но като цяло тази инвестиция не е задължителна.
Ако избраният от вас контейнер няма вграден дренаж, просто прободете няколко дренажни отвора на дъното. Използвайте вашият контейнер многократно. Измивайте с топла вода и препарат между две засаждания.

Почва

Почвата осигурява хранителните вещества за младите растения и е важна част за отглеждане на микрорастения. Въпреки, че е възможно покълване и без почва върху влажна хертиена подложка, микрорастенията отгледани върху почва са истински силни, здраво вкоренени и пълни с енергия. В друг случай те са слаби, вяли и бледи с неразвита коренова система.
Пакет торфен субстрат за разсади и млади растения от магазина ще свърши отлична работа. Не изисква голямо вложение – торба от 5 л ще ви стигне за много реколти напред и ще ви струва не повече от 3-5лв. Може да закупите от хипермаркет или специализиран магазин. Пример за българския пазар (линк). Ако използвате повторно същата почва – премахнете корените на старите си растения и засейте нови семена. 

Ако решите да използвате повторно почвата си, имайте предвид, че тя ще се изчерпа бързо от хранителни вещества и след две-три реколти ще трябва да смените с нова почва.
Използваната почва заедно с коренчетата може да се компостира.
Ако климатът е подходящ, и разбира се разполагате с градинка, микрорастения могат да се отглеждат и на открито.
Подобно на всички крехки и нежни разсади, ще трябва да ги предпазите от екстремни атмосферни условия ветрове и вредители.

Подготовка

Прочетете указанията за работа на пакета от семена, за да видите дали има специални инструкции за отглеждане на конкретния вид семена.
Различните видове семена изискват различно време за засяване и покълване. Някои изискват накисване, други предпочитат покриване с почва, трети покриване с тежест за по-добър растеж. Съобразете се инструкциите на пакета. Ако все пак такива липсват, следвайте общите инструкции:

Покрийте дъното на контейнера със сантиметър или два рохка почва за разсади.
Изравнете го с ръка, като внимавате почвата да не се компресира прекалено.
Навлажнете повърхността на почвата с вода.
Разпръснете семената равномерно върху почвата. Не се старайте да е перфектно, тъй като по време на растеж семената се нагаждат и изпълват кухините. След като поникнат ще са перфектни. Овлажнете и семената със спрей.

Някои видове семена поникват изключително добре с тежест. За целта поставете друг съд с дъното надолу директно върху семената и върху него наложете тежест. Не се притеснявйте, семената са силни и ще упражнят натиск по време на изникването. Дори ще надигнат тежестта. Ще се изненадате, че тези нежни растения можат да надигнат тежина от 2 до 5 килограма. Ако предпочитате, можете да пропуснете тази стъпка и вместо това да покриете контейнера с прозрачен капак или найлоново фолио, докато семената покълнат.

След като семената покълнат (времето за покълване зависи от вида), отстранете капака/тежестта (ако сте използвали такъв) и продължете да овлажняване веднъж или два пъти на ден. Първоначално растенията ще са бледо жълти и светли, защото не са имали съприкосновение със светлина. Когато ги изложите на светлина това ще се промени и те ще започнат да се оцветяват. Микрорастенията се нуждаят от около три-четири часа дневна слънчева светлина, за да процъфтяват. През останалото време не е необходимо да бъдат на пряко осветяване. Освен това не обичат прекаленото напичане на слънце.

След като микрорастенията наберат височина от 2-3 см много лесно може да ги преместите в красиви керамични съдове. Така освен полезни хранителни вещества, ще внесат красив акцент вкъщи.

Ако отглеждате микрорастения на перваза на прозореца, въртете съдовете периодично, така че стъблата да не се накланят и изкривяват към слънцето. Те винаги ще се стремят към него.
Микрорастенията са крехки, но еластични.  Ако забравите да ги полеете те много бързо ще увяхнат. Но след добро напояване имат свойството да се възстановяват.
Ако са обезцветени и бледозелени е знак, че не получават достатъчно слънчева светлина. Преместете ги на светло.

Реколта

Както и покълването, в зависимост от вида на семената, които сте избрали, вашите микрорастения ще бъдат готови за събиране по различно време -около седмица до три седмици след засаждането. 
Потърсете първия набор от истински листенца като знак за готовност. 
Използвайте ножици или остър нож, за да отрежете зеленчуците точно на нивото на почвата. С практика ще установите най-доброто за вас. Аз предпочитам подрязването с нож.

Повечето семена за отглеждане на микрорастения не регенерират. Но други като например Микрорастения Грах са способни на две или повече реколти от едни и същи семена. Имайте предвид това.
След беритба изхвърлете почвата (или използвайте повторно) и измийте добре с препарат за съдове и топла вода контейнера, който може да използвате отново. Остатътъка от семената и почвата може успешно да са компостира.

Консумация и съхранение

Чудесно е, че може да съберете само количеството микрорастения, което планирате да изядете в момента.
Това е предимството на отглеждането на малки зеленчуци в домашни условия – те са възможно най-свежи и пресни.
Отрежете и прибавете съм вашите супи, сандвичи и салати.
Останалите неотрязани микрорастения върнете обратно и продължавайте да отглеждате по същия начин докато не дойде време да ги консумирате.
Има един момент на остаряване на растенията, който ще усетите с натрупването на опит. Случва се различно при различните растения, но обикновено идва около 17- 20-и ден. След този период растенията остаряват и губят от силата и свежестта си. Старайте се до този период да са изконсумирани. Също – теорията, че концентрация на витамин С е най-висока в първата фаза на резтеж – около 7-12 ден. Възползвайте се.

Макар най-подходящи за консумация да са току-що отрязани, микрорастенията успешно могат да се съхраняват.
Съхранявайте ги кутия с капак в хладилника. Ще се запазят свежи няколко дни.

Сега, когато сте отгледали първите си микрорастения, е време да заложите нова реколта. 
Целта е непрекъснатото снабдяване със свежи малки зеленчуци.

Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!