Джинджифилов шот

3.3K
ОГНЕН
еликсир

Лесен за приготвяне вкъщи

Лесно е да направите бърза порция джинджифилов шот за по-малко от 10 минути с помощта на блендер и изобщо не е необходимо да притежавате сокоизстисквачка.
Необходимите продукти са пресни и лесно достъпни и всъщност един шот ще ви струва стотинки. По-точно 40 стотинки за шот от 40 мл. Несравнимо като цена, ако купувате бутилирани шотове.
А най-добрата част от приготвянето на домашни джинджифилови шотове е, че можете да контролирате интензивността на джинджифила и какви други съставки са включени, като персонализирате по свой вкус.
Лесно ще намалите или увеличите количеството джинджифил, както желаете.
Започнете седмицата с приготвянето на бърза партида, която да съхраните в хладилник, за освежаваща и събуждаща доза от джинджифил, куркума и лют пипер за естествен прилив на енергия.

Към рецептата

Потенциални ползи

Изпълен с интензивен вкус, пресния джинджифилов шот е зареден с мощни антиоксиданти и хранителни вещества, които потенциално могат да помогнат за засилване на имунната система и намаляване на възпаленията. Също така ще подпомогне храносмилането, както и намаляване на нивата на кръвната захар.
Топлата пикантност на джинджифила засилва метаболизма, повишавайки способността на тялото да абсорбира хранителни вещества. Може да помогне при менструални болки или главоболие.
Притежава стимулиращ и освежаващ ефект.
Всъщност, това е перфектната рецепта за здравословен еликсир за повишаване на енергията, настроението, имунитета, метаболизма.

Внимание! Джинджифилът във високи дози може да има разреждащ кръвта ефект, както и понижаване на кръвната захар и може да не е подходящ при различни медицински състояния. 
Консултирайте с медицински специалист, преди да приемате питиета с високи дози джинджифил, ако имате някакви притеснения.

Съставки за джинджифилов шот

Преди да стигнем до пълната рецепта за домашен джинджифилов шот по-долу, ето няколко кратки бележки относно съставките, от които се нуждаете:
Пресен джинджифил:  Количеството пресен джинджифил, което ще използвате, зависи изцяло от вас, така че, опитайте рецептата и добавете повече или по-малко на вкус. Харесвам да го приготвям с белен джинджифил (като запазвам обелките за чай). Но ако желаете може да пропуснете тази стъпка и да блендирате корена като го измиете и грубо накълцате на няколко парчета, без да белите.
Ябълка: Използвам около половината количество зелена ябълка за сметка на джинджифил, но винаги може да увеличите количеството както ви харесва. Придава съвсем лека сладост, без да донася прекалено много захари.
Куркума: Добавете пресен корен куркума или на прах към пресния джинджифил, заедно с малко черен пипер, за да подпомогнете усвояването на хранителните вещества.
Кайнески пипер: Малко от него, за още повече загряване.
Вода: Използвайте чиста филтрирана вода. Също може да играете с количеството. Най-често използвам вода, толкова колкото да покрие парчетата плод в блендер. Ако прецедената напитка е твърде силна за вас, може да я разредите с още вода преди консумация.

Варииации на джинджифилов шот

Разнообразете с добавяне на различни вкусове и направете тази рецепта ваша!
1. Добавете прясна мента или джоджен:  Добавете шепа пресни листа от мента или джоджен (за лек дрениращ ефект) към сместа за прекрасен допълнителен вкус. Това разбира се, ще даде различен цвят на питието.
2. Добавете цитрусова основа:  Използвайте различен вид цитрусови пресни плодове, като грейпфрут, лимон или портокал (в този случай също вероятно ще излезете от нисковъглехидратния спектър).
3. Добавете подсладител:  Добавете мед на вкус, за да подсладите джинджифиловите шотове (в този случай обаче, вероятно ще излезете от нисковъглехидратния спектър).
4. Кокосова вода:  За допълнителна сладост и вкус заместете водата с кокосова вода. Това ще даде екзотичен нюанс.

Джинджифилов шот и периодично гладуване

В този абзац ще представя анализ в цифри за тези, които се интересуват може ли да консумират джинджифилов шот по време на периодично гладуване.
Може ли да пиете своя шот по време на гладуването и това ще прекъсне ли фаста?
С внимание към детайла – възможно е!
Технически консумацията на над или около 25 калории (от каквато и да е храна или напитка) ще прекъсне гладуването.
Но моите джиджифилови шотове са точно изчислени, за да не превишават тези 25 калории за 40 мл еликсир.
Тъй като не съдържат цитруси, други сладки плодове или подсладители може да се насладите на доза от 40 мл, без да се притеснявате, че това ще прекъсне гладуването ви.
Освен това, имайте предвид, че долната таблица изобразява цял корен и плод, а в нашите шотове премахваме и прецеждаме пулпата, което води всъщност до още по-ниски крайни стойности.

калориивъглехидратизахари фибри
150 г корен
джинджифил
1202733
60 г ябълка30861
240 мл1503594
доза 40 мл255,831,50,66
Към рецептата

Още подобни рецепти, които ще харесате:

Зелен сок (без сокоизстисквачка)
Рецепта
хранителен режим: без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен, веган
Зелен сок без сокоизстисквачка
Напитка с ябълков оцет
Рецепта
хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Напитка с ябълков оцет
Домашна Комбуча
Рецепта
хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Домашна комбуча
Електролитна напитка
Рецепта
хранителен режим: палео, без рафинирана захар, нисковъглехидратен, веган
Електролитна напитка

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 5 гласове

Джинджифилов шот

Домашна рецепта за порция джинджифилов шот за по-малко от 10 минути с помощта на блендер и без сокоизстисквачка.
Порции 240 мл = 6 дози по 40 мл
Време за подготовка 5 минути
блендиране и прецеждане 5 минути
Общо Време 10 минути

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Блендер / Кухненски робот
  • Цедка
  • Стъклен съд за съхранение
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 150 г пресен корен джинджифил обелен
  • 60 г ябълка обелена
  • 1 ч. л. куркума или пресен корен
  • 1/4 ч. л. кайенски пипер
  • 1 щипка черен пипер
  • 240 мл вода

Инструкции
 

  • Подгответе продуктите като ги отмерите и обелите.
    Джинджифилов шот подготовка
  • Комбинирайте всички съставки в блендер или кухненски робот и блендирайте до гладко пюре.
    150 г пресен корен джинджифил, 60 г ябълка, 1 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. кайенски пипер, 1 щипка черен пипер, 240 мл вода
  • Прецедете сока през цедка. Използвайте лъжица, за да натиснете надолу пулпата, така че да може да се изцеди възможно най-много сок. Изхвърлете пулпата.
    Джинджифилов шот прецеждане
  • Сервирайте веднага в доза от 40 мл;
    или
    охладете в затворен съд до 4 дни, съхранен в хладилник. Сместа естествено ще се утаи, докато се съхранява в хладилник, така че не забравяйте да разклатите, преди да сервирате.
    Джинджифилов шот
Автор: No sugar
Цена: 2,40 лв за цялото количество / 0,40 лв за шот
Тип ястие: напитка
Хранителен режим: без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
Ключова дума: джинджифил

Бележки

Имайте предвид, че в зависимост от сочността на използваните корени и плодове, както и начин на изцеждане може да получите различно количество краен продукт.

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

  1. Ирина каза:

    5 ستاره ها
    Здравейте,
    аз искам да попитам по кое време на деня го консумирате шота и дали го консумирате всеки ден?

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте! По-добрия вариант е да се консумира сутрин (или през деня) и се избягват вечерните часове, защото действа енергизиращо. Може да се консумира всеки ден.

  2. Илиана каза:

    5 ستاره ها
    Здравейте! Бих искала да попитам колко време може да се съхранява приготвеният шот в хладилник?

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте! До 4 дни може да се съхранява приготвен в хладилник.

  3. Бойка Тодорова каза:

    Здравейте, преди няколко дни се включих и аз към клуба на тази страничка с прекрасни и лесни рецепти. Днес опитах тази. И трябва да кажа, че много ми допада. Със сигурност влиза в моето ежедневие, защото отговаря на всичките ми условия – лесна, здравословна и бюджетна.
    Единственото, което ми се иска да използвам също, е пулпата след това. Дали има някаква рецепта, където мога да я включа. Жал ми е да я изхвърлям, честно казано.

    1. vesela.savova Автор каза:

      Здравейте, Бойка! Радвам се, че рецептата Ви харесва и се надявам да намерите още полезна информация и идеи на страниците на блога.
      Относно пулпата остатък от шота – за мен влакнестата структура, която остава от джинджифила е твърде груба за влагане, за да може да бъде използвана в рецепта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне