ДОМАШНО

приготвено е винаги по-вкусно!

Как да направя домашно фъстъчено масло?

Заслужава си. Уверявам ви вкусът на домашно фъстъчено масло е неповторим и много по-различен. Една идея по-трудоемко е, но е толкова вкусно, натурално, гъсто и ароматно!
А както знаете съм най-големия фен на домашното.
Харесва ми идеята да пазарувам от магазини за насипни стоки със собствена торбичка, да избегна още един буркан за боклука, да си изпека фъстъците, да ги смеля и цялата къща да ухае вълшебно. Въобще целия процес обичам и го предпочитам пред буркана от рафта. Стъклен буркан, който не се рециклира се разгражда за над 1000 години…. Стряскащо много, нали!
Разбира се, в това да си купиш буркан фъстъчено масло няма нищо лошо, особено пък ако нямаш време и прочетеш етикета му, като се увериш, че съдържанието е само фъстъци.
Изградила съм няколко безотказни стъпки за приготвяне на домашно фъстъчено масло (и всякакво друго), които винаги работят и по долу ги споделям с вас.

Домашно фъстъчено масло

Така изглежда фъстъченото масло ако са премахнати обелките.

Цветът е бледо кремав, а мослото е много фино.

Прескочи в рецептата

Да прочетете ще отнеме : 3 minutes

Технология за направа на домашно фъстъчено масло

Първа важна стъпка е снабдяването с фъстъци. Често избирам насипни, с обелки, но от място, в което съм сигурна, че се съхраняват добре. Фъстъците имат навика да развиват патогенни бактерии при неправилно съхраняване. Суровите фъстъци трябва да се съхраняват в хладилник.

Започвам с изпичане. След него ги изчаквам малко да се охладят, но все пак е нужно да са още топли. Топлите фъстъци много по-лесно се „втечняват“ и превръщат в масло. И така – започвам смилането. Фъстъците се превръщат в трохи на първата минута. Продължавам меленето и на третата минута фъстъците започват да се превръщат в кремообразна маса. Следва малко почивка за робота и обиране на трохите от стените на каната. На следващия цикъл фъстъците се втечняват – сместа ставя рядка и ножът започва да се върти с лекота. След кратка почивка за робота меля още около минута. Колкото по-дълго продължи меленето– толкова по-фин ще е крайния продукт.

Какъв уред използвам? Не един и два уреда съм унищожила в опити да правя фъстъчено масло. Всъщност точно два от тези за смутита и супи, един чопър и една кафемелачка. Това се случи преди години когато се учех да приготвям вкъщи домашно
фъстъчено масло. В момента използвам кухненски робот NutriNindja 1500W с тристепенни ножове (не е спонсорирано). С него правя безотказно пасти и тахани от всички видове ядки.

Количеството на фъстъците зависи изцяло от моделът и мощността блендер или кухненски робот. В моя мога да приготвя и малко количество (250-300 г) и голямо количество като килограм. Важно – давам почивки на мотора на всяка минута или минута и половина. Времето за смилане на маслото също ще зависи от вашият уред, мощност, нож и форма на каната. Експериментирайте.
Заслужава си да опитате и да „му хванете цаката“.

Може и да отстраните люспите на фъстъците след изпичане, но така маслото ще е твърде бледо. А и така се лишавате от тъй ценният расверетрол, съдържащ се в люспите на фъстъците (антиоксиданти, да!).

Р.S. Приготвянето на масло от всички видове ядки е сходно.

No sugar рецепти,

които включват в състава си домашно фъстъчено масло и надминават очакванията:
Де’ФЪСТ (ДЕ-серт ФЪСТ-ък)
Бисквити с боровинки
Орехова торта с шоколад

Фъстъчени бонбони
Домашен течен “шоколад”

5 от 1 глас

Домашно фъстъчено масло

Вкусът на домашно Фъстъчено масло е неповторим и уникален. Как да го приготвите вкъщи? Вкусно, натурално, гъсто и ароматно!
Порции 500 г
Време за готвене 15 мин
блендиране 5 мин
Общо Време 20 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 500 г фъстъци
  • щипка сол

Инструкции

  • Фъстъците се запичат във фурна за около 10-15 минути на 150°. Нужно е да се наблюдават и разбъркват, защото изгарят лесно. Може да им се добави няколко кристалчета сол, но не е задължително.
    Домашно фъстъчено масло
  • Важно: След изпичането е нужно малко да се охладят, но все пак трябва да са още топли. Топлите фъстъци много по-лесно се „втечняват“ и превръщат в масло. Изстинали вече е много вероятно да не успеят да се втечнят и да остана на "трохи". Прехвърлете в блендер/хухненски робот.
    Домашно фъстъчено масло
  • Блендирайте топлите фъстъци до получаването на паста. Колкото по-дълго мелите, толкова по-фино ще бъде маслото. Давайте почивка на робота и обирайте трохите фъстъци по стените.
Автор: No sugar
Цена: 3,50 лв.
Тип ястие: снак, закуска
Хранителен режим: нисковъглехидратна, веган
Ключова дума: фъстъчено масло

ХРАНЕНЕ

Сервиране: 100g | Калории: 585kcal | Въглехидрати: 22g | Белтъчини: 24g | Мазнини: 50g | Фибри: 8g | Захари: 4g

Бележки

Традиционно може да използвате свободно стойностите в MyfitnesPal като изпишете  No sugar-Фъстъчено масло  или кликнете директно на линка.
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!