Ферментирало кисело зеле

7.8K
пробиотик
без опаковка
Естествена ферментация – втора част

Бижуто във ферментацията – ферментирало киселото зеле. За ползите му може да се говори безкрай – от подобряване на чревната микрофлора, засилване на имунния отговор, подобряване на костната структура (благодарени на витамин К2, който се свързва с калция), до антиокосидантния и витаминен състав. А освен всичко това приготвянето на ферментирало кисело зеле е най-лесно приложимата и универсална рецепта. Подготовката за него е уканилно проста. Ферментиралото зеле притежава ползи за храненето и здравето, далеч надхвърлящи тези на прясното зеле.
В буркан ферментирало кисело селе има толкова много пробиотици, повече от кутийка от аптеката. И още нещо – въпреки, че есента е богата на зеленчуци подходящи за ферментиране, всъщност за ферментацията няма сезон! Не се ограничавайте само със студените месеци. За буркан кисело зеле винаги може да се намери място на плота в кухнята, а пробиотикът в него – във вашия корем. Приемайте го като превенция, не само като храна.

Прескочи в рецептата
Ползи

Ферментиралото киселото зеле и като цяло естествено ферментиралите зеленчуци са богати на витамин К2. Този витамин е също толкова важен, колкото и набавянето на витамин D. Всъщност двата работят в симбиоза и си помагат за взаимна абсорбция, помагат за заздравяване на костите и подобряват сърдечното здраве. По време на процеса на ферментация се получават полезни пробиотици или „живи бактерии“, а тези пробиотици са това, което дава на киселото зеле повечето от ползите за здравето
Киселото зеле е отличен начин за добавяне на щадящи диетични фибри и съдържа витамини С и К, калий, калций и фосфор.
Подобно на повечето други ферментирали храни, киселото зеле съдържа разнообразни ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества на по-малки и лесно смилаеми молекули. ферментирало кисело зеле

Колко време отнема?

Ферментирало кисело зеле е чудесно за консумация около 7-8-ми ден. Но опитвайте, много зависи от вложения материал и температурата. Ако в помещението, в което държите буркана е студено, ще е необходимо повече време за ферментация.
И все пак – кога е готово? Киселото зеле е готово, тогава, когато е вкусно – има изразена киселост. Може да продължите да ферментирате по-дълго, за да добие зелето дълбок вкус. Но при почти всички случаи около 7 дни от началото на ферментацията то е готово. През лятото с високи температури киселото зеле може да се развие на 4-5 дни и това е чудесно.
Точно когато е много вкусно – прехвърлете го в хладилник, за да запазите вкуса най-дълго. Преместено вече в хладилник то ще остане годно за консумация в рамките на месец.

Рецептата

Ферментирало кисело зеле е чудесно натюр, но може да обогатите базовата рецепта, като добавите няколко много отличителни елемента. Експериментирайте с настърган джинджифил, моркови и люти чушки. Прекрасен нюанс. Друг любим аромат – дафинов лист и кимион. Представената по-долу рецепта е основна и базова семпла за кисело зеле, която винаги може да обогатите разчитайки на своят вкус или експеримент – може да добавите лилаво зеле, чесън, настъргани моркови, репички, различни подправки… Експериментирайте с времето на ферментация и създайте различни вкусове.

Първа част – Ферментирали зеленчуци
Трета част – Ябълков оцет
Четвърта част – Квас от червено цвекло
Пета част – Домашна комбуча

5 от 4 гласове

Ферментирало кисело зеле

Бижуто във ферментацията – ферментирало кисело зеле. Ферментиралото зеле е с ползи за здравето, далеч надхвърлящи тези на прясното зеле.
Порции 1 кг
Време за подготовка 1 ч 15 мин
ферментация 7 д
Общо Време 7 д 1 ч 15 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стъклени буркани
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 бр. глава зеле
  • 25-30 г сол
  • подправки по желание

Инструкции
 

подготовка

  • Нарежете на зелето възможно най-ситно – колкото по-ситно, толкова по-добре. Използвайте ако е необходимо кухненски робот. Ако влагате други нарязани и настъргани зеленчуци, добавете и тях на този етап. В голям неметален съд намачкайте зелето с ръка и едра морска сол. На една средна глава зеле използвайте 25-30 грама сол. То ще започне да пуска течност. Затворете с капак и оставете да почине за час.
  • След почивката зелето ще пусне още от своя сок. Точно той ни трябва. Вземайте зелето в шепи и изстисквайте сока, като го запазвате. Плътно притискайте зелето в буркан. Натъпчете го добре. Оставете около три пръста свободно пространство. Долейте със соления зелев сок. Много важно е цялото зеле да бъде потопено под течността и нищо да не се подава. Покрийте със салфетка или използвайте дъното на чаша, за да натиска зелето под зелевия сок. Оставете на стайна температура.

ферментация

  • Веднъж на ден през първите 3-4 дни отваряйте зелето, за да излязат ферментационните газове. Използвайте момента да притискате зелето надолу – с ръка, с дървена лъжица или с дъното на стъклена чаша. Идеалната температура за ферментация е около 18-20 градуса. Дръжте буркана без пряко огряване от слънцето.
  • Ферментиралото зеле е чудесно за консумация около 7-8-ми ден. Точно когато е много вкусно – прехвърлете го в хладилник, за да запазите вкуса най-дълго. Преместено вече в хладилник то ще остане годно за консумация в рамките на месец.
Автор: No sugar
Цена: 2-4 лв.
Тип ястие: ферментация
Хранителен режим: веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: кисело зеле, рецепта, ферментация
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

🤞 Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата
Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!