Допустима ли е консумацията на алкохол при нисковъглехидратна диета?
Зависи!
Възможно е да пиете алкохол и все още да сте в нисковъглехидратния спектър, но имайте предвид, че тялото винаги ще метаболизира алкохола, преди да метаболизира мазнините. Освен това алкохола отваря апетита и стопира задръжките по отношение на храната.
Алкохолните напитки са богати на празни калории, което означава, че съчетават много калории с малко или никакви хранителни вещества като протеини, фибри, витамини или минерали.
Разумното приемане на алкохол все пак може да се вмести в диета с ниско съдържание на въглехидрати.
Ето как да изберете разумно напитката си, когато следите въглехидратите:
Вино
Повечето, но не всички вина са с ниско съдържание на въглехидрати.
Всичко се свежда до това колко остатъчна захар се съдържа в крайния продукт. Съдържанието на въглехидрати във виното обикновено варира в диапазона 2-4 г нетни въглехидрати на чаша от 150 мл.
В крайна сметка алкохолът се прави от захар, а захарта е въглехидрат.
По време на ферментация остава известно количество захар – известна още като остатъчна захар.
Тъй като различните видове вина имат различни процеси на ферментация, всеки сорт вино има различно количество въглехидрати.
Сухите вина са с най-ниско съдържание на въглехидрати.
Бели вина
Сортове като совиньон блан (2 г/150 мл), пино гриджо(3 г/150мл) и шардоне (2 г/150мл) са варианти с ниски въглехидрати.
Шампанско също е с ниско съдържание на въглехидрати – 2-3 грама въглехидрати за чаша от 150мл.
Червени вина
Каберне совиньон (2,6 г/150 мл), пино ноар (2,5 г/150 мл) или мерло (2.5 г/150 мл), които са по-сухи сортове предлагат по-малко въглехидрати отколкото по-сладките червени вина.
При диета с ниско съдържание на въглехидрати е най-добре да се избягват десертни и сладки вина.
Червени вина като Мускат (7.8 г/150мл), Марсала (14 г/150мл), Порто (20 г +) или Шери (10 г +) не попадат в нисковъглехидратния списък.
Придържайте се към сухи вина вместо сладките и ще бъдете в нисковъглехидратната зона.
Спиртни напитки
Спиртните напитки могат да бъдат чудесен избор на нисковъглехидратен алкохол, повечето са нулеви въглехидрати.
Уиски, водка, джин, текила, бренди, коняк– всички те са с 0 грама въглехидрати.
Това, с което ги смесвате, може да е проблемът.
Може би ще се зарадвате да разберете, че ракията, която е традиционна напитка за нашите ширини е с 0 грама въглехидрати.
Коктейли
Коктейли с добавени ликьори, сладки сокове и енергийни напитки са с максимум захар и лош избор ако следите въглехидратите в диетата си.
Предложение за нисковъглехидратен коктейл може да бъде сухо мартини – 0.2 грама нетни въглехидрати.
Джин сода / водка сода
Може би най-добрия начин (според мен) за съчетаване на джин или водка е с класическа сода. Така ще получите 0 грама въглехидрати със сигурност.
Комбуча джин / Комбуча водка
Комбуча е мой любим избор за съчетаване с джин или водка. Освен многобройните си ползи тя допълва по деликатен начин алкохолния коктейл. Газирана и ароматна със сигурност ще бъде правилния избор.
В зависимост от марката комбуча (избирайте натурална) въглехидратите в нея ще варират от 3 до 5 грама за 100мл.
Бира
Бирата е алкохол, който не отговаря на условията за ниско съдържание на въглехидрати.
Бирата се прави от зърнени храни, които осигуряват много бързо усвоими въглехидрати.
Наричат бирата дори „течен хляб“.
И все пак количеството въглехидрати в бирата варира в зависимост от марката.
Повечето бири са с много високо съдържание на въглехидрати, така че трябва да се избягват при диета с ниски въглехидрати.
Обикновено по-леките бири ще имат по-ниски въглехидрати, така че не забравяйте да проверите етикета.