Рецепта за суров домашен кетчуп, заради който ще спрете да купувате бутилиран!

Този домашен кетчуп е не само лесен за приготвяне. Той е суров и с пресни съставки. 
Той е без захар и без нишесте, направен с вкусни съставки и подправки. 
Идеалният дип за печени кореноплодни, сирене, сос за пица и паста или подправка за всичко, което ви е необходимо!

Може да си правите суров домашен кетчуп на малки партиди и всеки път с различен вкус.
Тъй като не изисква термична обработка той се приготвя за по-малко от 5 минути. Може да го приготвяте винаги с различен вкус като добавяте или премахвате продукти, но запазите основата.
Той е с деликатен вкус, леко сладък и отличен за бързо приготвяне.
А ако обичате пикантните вкусове изпробвайте и моята рецепта за Домашен чили сос .

Основата за домашен кетчуп

Може да пропуснете някои съставки при направата на домашен кетчуп. Но не може да пропуснете доматите и ксантановата гума. Тези две съставки в синергия дават незаменимата консистенция на кетчуп.
Също така ще се нуждаете от блендер или кухненски робот за смилане на фина паста.
Пресни домати – да, използвайте всички сортове домати – розови, червени или чери. Рецептата работи отлично с всеки сорт. Основата винаги ще бъде доматения сос, или в случая блендираните домати.
Запазваме доматите сурови – това е суров домашен кетчуп и не изисква готвене.
Ксантанова гума* – това е задължителната съставка, която прави така познатата консистенция на кетчуп. Позната е на всички – сместа не се разлива, но пак е течна.
Ксантановата гума ще емулгира сместа и ще предотврати разслояване и отделяне на вода на готовия кетчуп. Той ще остане с еднаква консистенция по време на целия период на съхранение.
* Ксантанова гума (или гума ксантан) може да откриете на био и/или диетични щандове и магазини.
Цвекло – това е съставката, която :
1.) Ще направи кетчупа оцветен в ярко червено. Не я пропускайте. Ако спестите цвеклото и заложите само на домати, колкото и червени да са те, при блендирането сместа ще остане бледо розова и няма да има типичния червен цвят за кетчуп.
2.) Ще даде и специфичния леко сладък вкус на кетчуп, който обикновено в бутилираните версии се постига с добавянето на захар.
Ябълков оцет – за характерен леко кисел вкус добавете лъжица хубав Ябълков оцет.

Сервирайте домашния кетчуп с печени кореноплодни – алабаш, пащърнак или брюква.

Добавки за различен вкус

Развихрете въображението си и добавете различни съставки при направата на домашен кетчуп.
Лук и чесън – в рецептата съвсем не са задължителни, но придават много приятен пикантен вкус. Ако желаете може да ги замените със сушен лук на прах и сушен чесън. Тази замяна ще доведе до също пикантен, но различен вкус.
Въпреки това аз предпочитам добавянето на пресните продукти, но тествайте и двата варианта.
Сушени домати – не са задължителен елемент, но прибавят много дълбок вкус.
Накиснете 4-5 половинки сушени домати в гореща вода, докато омекнат, след което блендирайте с останалите продукти.
Маслинова паста – лъжичка от нея ще внесе средиземноморски вкус.

5 от 2 гласове

Домашен кетчуп

Рецепта за домашен кетчуп – лесен за приготвяне. Той е суров и с пресни съставки, без захар и нишесте, направен с вкусни съставки и подправки. 
Порции 300 г
Време за подготовка 3 мин
блендиране 1 мин
Общо Време 4 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Блендер / Кухненски робот

Продукти 

  • 250 г пресни домати
  • 1 г ксантанова гума
  • 1 ч.л. морска сол
  • 1-2 бр. скилидки чесън
  • 30 г червен лук
  • 20 г червено цвекло
  • 1 с.л. ябълков оцет

добавки за различен вкус

  • маслинова паста
  • сушени домати без мазнина предварително накиснати
  • листа пресен босилек

Инструкции
 

  • Блендирайте всички сурови продукти до гладка смес.
    250 г пресни домати, 1 г ксантанова гума, 1 ч.л. морска сол, 1-2 бр. скилидки чесън, 30 г червен лук, 20 г червено цвекло, 1 с.л. ябълков оцет
  • Съхранявайте в хладилник в стъклен буркан за до 7 дни.
Автор: No sugar
Цена: 2 лв.
Тип ястие: сос
Хранителен режим: без брашно, без рафинирана захар, веган, нисковъглехидратен
Ключова дума: доматен сос, кетчуп, сос

Бележки

Хранителна стойност за 100 г кетчуп (от общо 100 г):
Калории 19/ Фибри 1г/ Въглехидрати 4г/ Мазнини 0г/ Протеин 1г
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Домашен кетчуп  или кликнете на линка.

Присъединете се към разговора

  1. Диана каза:

    Може ли гумата да се пропусне или замени с друго?

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Това е задължителната съставка, която прави така познатата консистенция на кетчуп – сместа не се разлива, но пак е течна.
      Ксантановата гума ще емулгира сместа и ще предотврати разслояване и отделяне на вода на готовия кетчуп. Той ще остане с еднаква консистенция по време на целия период на съхранение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!