без

картофи

Зеленчуци всеки ден

Мислите ли как да прибавите повече зеленчуци в менюто си? Как да го направите плавно и с лекота? Тази крем супа от зеленчуци отговаря на вашите търсения. Тя е просто зеленчуково ястие, при това с ниски въглехидрати, които идват само от зеленчуци.

Дълго време търсих Моята зеленчукова крем супа. Тя трябваше да е плътна, гъста и кремообразна, пълна с много зеленчуци, аромати и цветове, но с възможно най-малко въглехидрати. Трябваше да елиминирам картофите. Но как супата да придобие онзи фин и плътен завършек без тях?
Пробвах с различни комбинации, в различни количества, докато достигна до моята нисковъглехидратна Крем супа от зеленчуци.
Тя е просто разкош, с четири основни зеленчука, без картофи, без добавена мазнина, разбира се с Домашна Вегета и още няколко тайни съставки.

Зеленчуци
За постигането на кремообразна структура без картофи използвам комбинация от точно определено количество видове зеленчуци и вода. Зеленчуците са тиквичка, морков, бял стар лук, праз и чесън. Това са семпли зеленчуци, които са налични почти всесезонно. Замяната на праза с бял лук решава проблема с намирането му извън сезон. Но есента и зимата се възползвайте от наличието на праз по пазарите и гответе с него. Гарантирано вкусно и полезно.

Да добавим още вкус

Домашна Вегета
Просто сварените зеленчуци може да не са най-вълнуващото нещо на света. Но ако им добавим тайна съставка ще заживеят нов живот. Тайната съставка се нарича Домашна Вегета и е всъщност микс от още зеленчуци.
Зеленчуци + зеленчуци = великолепен вкус.
Вижте как да приготвите вкъщи Домашна вегета и имайте от нея под ръка за възпламеняване на вкуса на всяко ястие.

Джинджифил и куркума
Ако сте почитатели на тези противовъзпалителни корени с дълбоки вкусове – добавете ги в супата. Гарантирам неочакван резултат. По парченце колкото палец пресни корени добавени при зеленчуците ще издигне вкуса до нови висини и няма да ви остави равнодушни. Ако вложите корен куркума супата ще се получи с наситен оранжев цят.
И все пак, ако се придържате към класическия вариант – пропуснете ги спокойно, няма да повлияят на структурата.

Вкус и цвят
За още повече ползи и вкус може да подправите вашата Крем супа от зеленчуци с пресен лимонов сок или Ябълков оцет.
Ако сте настроени експериментаторски – добавете микрорастения са структура и цвят. Всеки вид микрорастения подхождат в супи и внасят още повече разнообразие и различен, модерен поглед. Как да ги отгледаждате вкъщи от семенца и да вдъхнете свежест на всяко ястие четете в публикацията Как се отглеждат микрорастения?

В цифри
Фактически тази супа освен нисковъглехидратна е и нискокалорична. На практика може да се хапва от нея на корем. Гарантирано полезно. И все пак ако следите стриктно хранителния си дневник, то порция от нея ще ви носи 8.2г нетни въглехидрати. Дали са много или малко и доколко сте стриктни зависи от вас. Въпреки всичко моята мисъл е, че калории и въглехидрати от зеленчуци е хубаво нещо и във всеки случай полезно.

Още подобни на Крем супа със зеленчуци рецепти:
Хумус с моркови
Микро грах
Лимонови зелеви пържоли
Стекове от карфиол с маслинова салца
Печена тиква
Микро грах

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тази вкусна Крем супа от зеленчуци, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 1 глас

Крем супа от зеленчуци

Най-вкусната крем супа от зеленчуци, нисковъглехидратна, вкусна и плътна. Приготвена за минути, екстра здравословна и вкусна.
Порции 5
Време за подготовка 5 мин
Време за готвене 15 мин
пасиране 2 мин
Общо Време 22 мин

Оборудване

  • Тенджера за варене под налягане
  • Котлони
  • Пасатор или блендер

Продукти 

  • 1000 мл вода
  • 200 г моркови
  • 200 г тиквичка
  • 100 г праз според сезона
  • 100 г бял лук стар
  • 10 бр. скилидки чесън
  • 1 с.л. домашна Вегета
  • 1 ч.л сол или на вкус

противовъзпалителни корени

  • 1 парче пресен корен джинджифил колкото палец
  • 1 бр. пресен корен куркума

добавки по желание

  • лимонов сок
  • ябълков оцет
  • микрорастения

Инструкции

  • Измийте зеленчуците. Обелете лука, чесъна, морковите, също външните листа на праза. Обелете корените джинджифил и куркума ако ползвате.Тиквичката оставете със зелената кора.
  • Нарежете зеленчуците на едри груби парчета. Няма нужда от старание.
  • Кипнете водата. В нея пуснете солта, зеленчуците и вегетата. Намалете котлона на средна степен и поставете капака на тенджерата под налягане. Варете 15 минути. Ако не разполагате с тенджера под налягане варете зеленчуците както обикновено до омекване.
  • Отстраненете супата от котлона, нека се охлади леко. Пасирайте. Ако по някаква причина супата ви се стори рядка или с не нужната консистенция варете още около 5 минути на среден степен, докато течността се изпари и супата се редуцира.
Автор: No sugar
Цена: 2-3 лв. за цялото количество
Тип ястие: предястие, Супа
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без яйца, веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: вегета, куркума, джинджифил, супа, крем супа, зеленчуци, тиквички, морков, праз, лук, чесън

Бележки

Ако искате да добавите рецептата във вашия хранителен дневник в  Myfitnesspal изпишете No sugar – Крем супа от зеленчуци или кликнете на линка. 
 
 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!