Карнивор рецепти и идеи за хранене
Моето виждане за една “диета” – начин на хранене е, че не зависимо с какво се храним – вегетарианство, месоядство, всеядност, веганство – диетата трябва да осигурява всички необходими хранителни вещества, без да се налага допълнително суплементиране. Ако диетата ни кара да имаме недостиг, дефицит, недохранване, кара ни да се чувстваме слаби или тежки, уморени, затормозени, ограничени, гладни, с лоша кожа… значи това не работи добре за нас.
Излизайки от тази права може да мислим за това : Как да конструираме хранене, което ни кара да се чувстваме добре и да не страдаме от дефицити?
Затова по-долу заедно с предложенията за приготвяне на храните ще предложа и кратък анализ на веществата, с които ни снабдява дадена храна.
Приоритизирайте според собствения си вкус и предпочитания.
Към първа част – Карнивор като елиминационна диета.
Да прочетете ще отнеме: 11 minutes
Мускулно месо
Тлъстите парчета месо от преживни животни като говеждо и агнешко, заедно със свинско, пилешко и месо от органи могат да осигурят на тялото всички основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото.
Колкото по-мазно е парчето месо, толкова по-подходящо е то в този начин на хранене.
Но все пак можете да се насладите на меса, които имат по-малко от идеалното съдържание на мазнини, като добавите животински мазнини като гхи, масло, свинска или патешка мас или говежда лой.
Първи избор – телешко / говеждо
Когато избирате говеждо, по възможност потърсете месо отгледано на пасища и хранено предимно с трева.
Говеждото, хранено с трева, предлага по-добър състав на мастни киселини с по-малко възпалителни PUFA мазнини.
Въпреки това, храненото с трева говеждо може да бъде скъпо и трудно за намиране.
Конвенционалното говеждо също е достатъчно питателно.
Свинско
Свинското е пълно със здравословни мазнини и протеини.
И въпреки че е с по-малко хранителни вещества от говеждото, свинското месо все още предлага солидни количества витамини от група В, заедно с редки микроелементи като холин и селен.
Едно нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате свинско месо, е, че за разлика от преживните животни (говеждо, телешко, агнешко), прасетата не могат да трансформират възпалителните омега-6 мазнини в храната си в противовъзпалителни омега-3 мазнини. Това е така заради функционалността на техните стомаси (същото се отнася и за птиците – пилета, кокошки, патици…). Поради тази причина месото от преживни животни е за предпочитане.
Защо да пием хранителни добавки, когато имаме на разположение месо от органи?
В ежедневието мускулното месо е нашият първи избор. Но консумацията на мускулно месо ще осигури няколко пъти по-малко нутриенти, отколкото консумацията на органи.
Животинските органи са най-концентрираният природен източник на почти всички важни витамини, минерали, аминокиселини и мазнини. Органите също са чудесен източник на хем желязо и протеин.
Месото от органи е богато на витамин К2, хранително вещество, известно преди като „Активатор X“ заради способността му да активира развитието на костите.
Тези хранителни вещества правят месото от органи идеалното допълнение към съвременното хранене за да бъде то богато и пълноценно.
Органните меса са най-богатите на хранителни вещества храни на планетата, което ги прави истински суперхрани.
Всяко месо от органи е заредено със специфичен профил от витамини, минерали и аминокиселини, които предлагат множество ползи за здравето.
Някои дори са с високо съдържание на витамин С, който трудно може да се набави при кето и месоядна диета (като черен дроб например. Имайте предвид, че на първо място по концентрация на витамин С е свински черен дроб, а на второ – говеждия, пилешки дроб – на трето.).
Едно очарователно свойство на месото от органи е, че всеки орган, който консумирате, осигурява специфични хранителни вещества за съответните органи в тялото ви!
Например, телешкият мозък предлага аминокиселини и пептиди, които са от полза за вашия собствен мозък!
Целта на тази публикация е да даде идеи за хранене със животински продукти, различни от мускулното месо.
Мислите за карниворското хранене като ядене само на пържоли?
Нищо подобно!
Вижте идеите по-долу:
Език (телешки или свински)
Най-любимото мое ястие, затова го слагам на първо място в списъка с предложения. Езикът е нещо средно между орган и мускул, перфектно съотношение на протеин и мазнини.
Език: Нежен мускул с високо съдържание на мазнини, цинк, желязо, холин и витамин B12.
Езикът е богат на здравословни мазнини и колаген, като над 10% от неговия протеин всъщност идва от колаген.
Езикът също е чудесен източник на витамин B9, В6, мед, желязо и фосфор.
Само 200 г език осигурява дневната нужда както от цинк, така и от селен, също и покрива двукратно количествата от В12. А това е невероятно, имайки предвид почти хроничния недостиг на тези минерали.
Предложение за приготвяне:
1. Сварете езика в тенджера под налягане за 1 час заедно със сол, дафинов лист, зрънца бахар и черен пипер.
2. Охладете и обелете езика. Нарежете на филийки и подредете в тава.
3. Положете щедро резени масло, поръсете със сол и черен пипер и запечете във фурна на висока температура за около 10 минути до златисто.

Сърце
Сърцето приготвено по правилния начин е изключително нежно и крехко месо.
Сърце: чудесен източник на коензим антиоксиданта Q10, витамини В6 и В12, селен, желязо, цинк и холин. Свинското сърце на първо място и говеждото сърце на второ оглавяват списъка с високо съдържание на Q10.
Подобно на езика, сърцето е както органно, така и мускулно месо.
Предложение за приготвяне:
1. Измийте и почистете сърцето.
2. Нарежете на дебели “пържоли”.
3. Мариновайте сърцето за 2-3 часа със сол, черен пипер, чесън, малко накълцан магданоз, долейте чаша костен бульон (или вино).
4. Запечатайте в плик за печене и пробийте дупки за вентилация.
5. Печете сърцето около 50 минути.

Телешки мозък
Не пропускайте да купите ако видите телешки мозък в месарница. Това е върховно лакомство и макар да се открива трудно е истински безценна храна.
Мозък: деликатес и богат източник на омега-3 мастни киселини. Само 100 грама сготвен телешки мозък покрива 200% от дневната нужда DHA. В телешкия мозък се намират също известно количество витамин С, много В12 и холестерол. Говеждият мозък може да бъде ефективен за възстановяване на нивата на холин в човешкия организъм, защото само 100 г от него почти покрива дневната доза.
Предложение за приготвяне:
1. Сварете телешки мозък във вряща вода (или бульон) за не повече от 5 минути.
2. Нарежете на парчета. Положете в тава. Покрийте всяко парче мозък с парче масло, сол и черен пипер.
3. Запечете мозъка в гореща фурна за 10 минути до златисто.

Черупчести – миди, стриди и рапани
Вкусен протеин, с който може да разнообразяваме менюто.
Стриди


Костен мозък
Костният мозък е пълен с колаген, който подобрява здравината на костите и кожата .
Също така е богат на глюкозамин, съединение, което помага срещу остеоартрит, облекчава и намалява възпалението в ставите. Костният мозък също съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), специална омега-9 мазнина, която може да намали възпалението и оксидативния стрес.
Моето предложение за използване на тази безценна част от животинските кости е да ги използвате два пъти:
1. Сварете вълшебен телешки костен бульон.
2. Запечете костите след сваряване във фурна с малко масло и изяжте костния мозък.

Дроб
Слагам го в края на моята класация за органно месо, не защото не е един от най-добрите мултивитамини, а защото доста не харесвам вкуса му. Да, и тук личните предпочитания и вкус са приоритет.
Ако сте като мен, можете да включите смлян черен дроб в обикновено смляно говеждо месо и да го изпечете на пай, запечен накрая с разбито яйце. Това е един от начините, в които да “скрия” дроба и да замаскирам неговият не любим за мен вкус.
Говежда опашка
(също волска опашка или телешка)
Моето предложение за говежди опашки е да ги оползотворите 3 пъти:
1. Сварете разкошен бульон от говежди опашка по рецептата за костен бульон. Опашките са с много прешлени и имат много колаген и съединителна тъкан в тях, което прави много богат и плътен след охлаждане бульон.
Помолете вашия месар да разреже опашката по прешлени. Използвайте бульона за ядене с лъжица, замразете или гответе с него.
2. Охладете бульона за една нощ. На повърхността ще се отдели дебел слой мазнина. Отделете го и използвайте за готвене. Яйца на тиган с тази мазнина са великолепни!
3. Вече сварените говежди опашки запечете за 10 минути във фурна с малко мазнина. Месото е великолепно и крехко!

Дроб от треска
Това е цяло богатство

Свински бузи
Тази пренебрегвана част от животните е неустоимо вкусен деликатес. Приготвени правилно те за отлично ястие.
Бузите за дъвкателни мускули с мраморирана мазнина и много колаген в съединителната тъкан. Изискват малко по-дълго готвене. Бавното готвене гарантира тяхна крехкост. А тъй като не са твърде популярни части за готвене, те са и сравнително бюджетни.
Предложение за приготвяне:
Пригответе бузите на бавно готвене в плик за печене с бира (вино), сол и подправки.

Риби
Семпло печени риби. Няма да сбъркате с разнообразяване на менюто с всякакви риби.
Изпечете, сгответе на скара само с мазнина и морска сол. Абсолютно достатъчно.

Surf & turf
Това е любимата ми комбинация – морски дарове с месо. Няма по-добра гарнитура за морската храна от месото, и за пържолата от морските дарове. Това е проста, но велика комбинация! Перфектно допълнен протеин.
Моята най-лесна идея за сервиранe (няма нужда да е сложно): изпечете мляното говеждо месо със сол, черен пипер и сервирайте с готвени мидени ядки в масло за гарнитура. Толкова семпло и съвършено!

Ще сте готови за пищна вечеря за 20 минути – богато ястие приготвено от морски дарове с телешко на тиган – surf and turf в неочаквана версия.