СУПЕР

храна

Как се приготвя домашен телешки костен бульон?

Направата на домашен костен бульон е проста работа!
Най-трудната част за направата на домашен костен бульон обаче безспорно е задачата по набавянето на хубави тръбни телешки кости. Те са пълни с голямо количество костен мозък и нарязани на подходящи парчета от вашия месар ще може да извлечете максимална полза от тях.
Това е трудна задача, но ако търсите в месарски магазини или ферми упорито, ще имате успех.
Попитайте във вашата месарница.
Още ви трябва хубава сол и ябълков оцет, някои билки и зеленчуци, които съвсем не са задължителни и време, в което да сварите костите.

Костния бульон е богат на минерали (калций, фосфор), желатин и колаген, аминокиселини (пролин и глицин), въздейства противовъзпалително и имуностимулиращо.
Полезен е за стави, кости и хрущяли. Влияе благотворно на костите, кожата и косата.

Към рецептата

След сваряването на костен бульон ще имате на разположение още много костен мозък в костите – ще си приготвите вкусно гурме пиршество– запечен костен мозък, истинско колагеново угощение!

Как да го приготвите? Запечете вече сварените кости, като добавите по лъжица хубаво масло върху костния мозък в гореща фурна на 200 градуса за 10-15 минути. Хапвайте топъл и с лъжичка. Това лакомство е за ценители!

Костен мозък
Костен мозък

Телешки костен бульон е чудесна електролитна напитка, която се консумира безпроблемно по време на прозорец на периодично гладуване, също както и домашен зеленчуков бульон. Консумиран като напитка е популярна съставка в карниворското хранене. Доставя ценни електролити и минерали и хидратира чудесно.

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 6 гласове

Телешки костен бульон

Как да приготвим домашен телешки костен бульон – базова рецепта стъпка по стъпка + рецепта за костен мозък – зареждане с колаген.
Порции 3 л
Време за подготовка 10 мин
Време за готвене 2 часа
запичане 30 мин
Общо Време 2 часа 40 мин

Оборудване

  • Тенджера под налягане
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 кг телешки тръбни кости
  • 1 с. л. морска сол
  • 5-7 бр. зърна черен пипер
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 3 л вода

по желание:

  • 2 бр. стъбла целина
  • 2 бр. морков

Инструкции
 

  • Снабдете се с телешки тръбни кости.
    1 кг телешки тръбни кости
    Костен бульон
  • За богат вкус на бульон запечете костите, заедно със зеленчуците за 30 мин. на 180°.
    2 бр. стъбла целина, 2 бр. морков
    Костен бульон
  • Преместете костите, заедно със зеленчуците в тенджера под налягане. Залейте със студена вода. Възварете. Оберете пяната. Добавете оцета, солта и подправките. Затворете капака и варете 2 часа (или повече).
    1 с. л. морска сол, 1 с. л. ябълков оцет, 3 л вода, 5-7 бр. зърна черен пипер
    Костен бульон
  • Охладете и прецедете готовия бульон като отстраните билки и подправки. Съхранявайте в стъклени буркани, или замразете във форми за лед за дългосрочно съхранение.
    Костен бульон
Автор: No sugar
Цена: 11 лв.
Тип ястие: бульон
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, нисковъглехидратен
Ключова дума: костен бульон

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!