СИРЕНЦЕ

без мляко

Как да си направите сирене без мляко в домашни условия?

Безмлечният период за мен продължава с рецепта-експеримент. Фалшиво сирене или ядково сирене. Подобен род рецепти винаги са интересни и любопитни, получава се нещо като лабораторен експеримент – от напълно нелогични продукти да заформиш краен продукт, който прилича на нещо трето по консистенция и по вкус.

Скочи в рецептата

Пазарът днес всъщност предлага някои такива интересни предложения на бомбастична цена, етикирано и промотирано като веган продукт. Кратък поглед върху етикетите обаче хвърля сянка върху твърдението, че без животински продукти всичко е по-полезно, по-леко, по-еко и въобще по-добро. Защо ли? Ако за “веган сирене” от 200 г сте готови да платите 7-8 лв, съгласни ли сте да има в него модифицирано царевично и картофено нищесте като основен компонент, оризов протеин и оцветител? Питам, защото вкъщи на по-ниска цена и без много усилия ще си спретнете подобно „сирене“ само от истински продукти.

Характеристиките

Вкусът – приятен, кремообразен, с далечен пармезанов нюанс, много напомня и на тофу. Тук е момента да вметна, че може да си добавите сух чесън и/или лук, кайенски пипер или зелени подправки за различен вкус. А ако искате да повишите маслеността на „Фалшиво сирене“ добавете кокосово масло или гхи.
Консистенцията – мека и нежна, може да се реже на идеални слайсове, точно като моцарела.
Сирене ли е? – не, разбира се.
Заслужава ли си? За експеримента определено, да. За всеки ден, определено не. Но! Ако съществува действителна непоносимост към млечни продукти Фалшиво сирене е абсолютно идеалната домашна алтернатива за салата Капрезе без мляко.
В заключение – стойностите на това фалшиво сирене са достойни за хранене с понижен прием на въглехидрати и висок процент мазнини.

Фалшиво сирене

Време за подготовка 2 часа
Време за готвене 10 мин
охлаждане 2 часа
Общо Време 4 часа 10 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 100 г кашу сурово
  • 1 ч.л. горчица регулирайте на вкус
  • 80 г тахан от белени сусамови семена
  • 1 к. ч. вода прецизирайте гъстота
  • 1 ч. л. морска сол регулирайте на вкус;
  • 3 с. л. хранителна мая
  • 10 г желатин
  • пресен сок от половин лимон

Инструкции

Подготовка:

  • Накиснете кашуто за 2 часа в топла вода и малко сол. Изплакнете и отцедете.

Приготвяне:

  • След като ядките са изкиснати и отцедени ги блендирайте с всички останали продукти без желатина до гладък крем. Добавете малко вода, на части, за да спомогне блендирането и да даде гладка консистенция. В крайна сметка е нужно готовата смес да прилича на тахан.
  • Желатинът стопете на водна баня според упътването на опаковката. Прибавете и него и отново блендирйте. Сместа излейте в подходящ съд и преместете в хланилника за да стегне за минимум 2 часа.
  • След охаждане и стягане "сиренето" се реже на идеално гладки слайсове.

Бележки

От посочените продукти се получава 200г готов продукт.
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Фалшиво сирене или кликнете на линка.
За 100г (от общо 200г)
Калории 638
Въглехидрати общи 32г
Мазнини 46г
Протеин 34г
Фибри 12г
Автор: No sugar
Цена: 6-7 лв.
Тип ястие: гарнитура, предястие
Ключова дума: кашу, хранителна мая
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!