Земна ябълка/ Гулия / Йерусалимски артишок / Топинамбур
Брашното от земна ябълка като здравословна съставка в кулинарията. Освен че е с много атрактивен вкус, то е истинско съкровище за храносмилането, благодарение на своите мощни пребиотични свойства.
брашното от земна ябълка не само обогатява вашите ястия с вкус и текстура, но и предлага значителни здравословни ползи. С включването на този пребиотичен чудо-продукт в диетата, вие подкрепяте здравето на своите черва и цялостното си благосъстояние.
Какво са пребиотиците?
Пребиотиците са вид фибри, които служат като храна за полезните бактерии в нашите черва. Те не се усвояват в горната част на храносмилателната система, а достигат до дебелото черво, където стимулират растежа и активността на благотворните микроорганизми.
Защо брашното от земна ябълка е пребиотично чудо?
Земната ябълка е богата на инулин, който е особено ефективен в подпомагането на чревното здраве. Инулинът спомага за:
Подобряване на храносмилането: Инулинът стимулира растежа на полезните бактерии като бифидобактериите и лактобацилите, които играят ключова роля в поддържането на здравословна чревна флора.
Подсилване на имунната система: Добрата чревна флора е свързана с по-силен имунитет. Подхранването на полезните бактерии спомага за по-добра защита срещу инфекции и болести.
Регулиране на кръвната захар: Инулинът помага за забавяне на усвояването на захарите, което води до по-стабилни нива на кръвната захар и може да бъде полезно за хора с диабет или инсулинова резистентност.
Подобряване на усвояването на минерали: Проучвания показват, че инулинът подобрява абсорбцията на важни минерали като калций, магнезий, цинк и желязо което е от съществено значение за доброто здраве.
Как да включите брашното от земна ябълка в диетата си?
За обща профилактика: 1 с.л. на ден към храната.
При диабет (тип 1 и тип2): по 2 ч.л. с храната – 3 пъти на ден.
Включете брашното от земна ябълка в рецепти: печива като хляб, мъфини или палачинки. То има леко сладък вкус, което го прави идеално за разнообразни рецепти.
В тази публикация предлагам лесна рецепта за Пребиотични мъфини с брашно от земна ябълка
Пребиотични мъфини с брашно от земна ябълка
Богати на фибри Пребиотично мъфини, заместител на хляб, само с три съставки + сол:
Брашно от земна ябълка, Псилиум хуск и Яйца.
Това е базова рецепта за безглутенови пребиотични мъфини. Само в 3 лесни стъпки.Чувствайте се свободни да добавите още съставки или подправки.
Продукти за мъфини с брашно от земна ябълка
✔ яйца
✔ брашно от земна ябълка
✔ псилиум хуск
✔ морска сол
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10
Ще харесате още:
Насладете се на рецептата за Пребиотични мъфини с брашно от земна ябълка! ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Пребиотични мъфини с брашно от земна ябълка
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Форми за мъфини / силиконови
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 4 бр. яйца
- 40 г брашно от земна ябълка
- 16 г псилиум хуск
- 1/2 ч.л. сол
по желание
- семена за поръсване
- други ароматни подправки
Инструкции
- Подгответе продуктите до стайна температура. Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма тази функция увеличете градусите с 15°С.
- Смесете сухите съставки, разбийте яйцата и ги добавете към сухата смес, като разбъркате до гладка кексова консистенция. Оставете да почине 3-4 минути, за да набъбнат фибрите.40 г брашно от земна ябълка, 16 г псилиум хуск, 1/2 ч.л. сол, 4 бр. яйца
- Разпределете сместа във форми за мъфини, като не ги пълните до ръба, за да се изпекат и изсушат добре. Поръсете семена ако желаете. Печете 15 минути в загрятата фурна.семена за поръсване
Бележки
Калории 62/ Фибри 2 г/ Нетни въглехидрати 4.6 г/ Мазнини 2.7 г/Протеин 3.4 г Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от Cronometer от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на масленост. Сайтът не гарантира точността на тази информация.
Здравейте,
Как сметнахте макронутриентите за готовия продукт? Дори и с проста сметка наум, се вижда, че в един мъфин има 3.65г въглехидрати само от брашното, без да броим останалите продукти.
Здравейте! Стойностите са сметнати през Cronometer, като нетната стойност на въглехидратите е 1,1г.
Ето как смята cronometer за 1 брой мъфин (не мога да прикача снимка тук):
5 г брашно от земна ябълка= 0,6 г нетни въгл.
25 г яйце= 0,3 г нетни въглехидрати
2 г псилиум хуск= 0,2 нетни въгл.
Общо за 1 мъфин с брашно от земна ябълка: 1,1 г нетни въглехидрати
Благодаря за отговора. Ако съдим по етикета на продукта, който препоръчвате и твърдите, че сте използвали и ако приемем, че стойностите са грамотно указани, то в 5 грама брашно има 3.65 грама усвоими въглехидрати.
Но дори и без данните от етикета, е повече от ясно, че съдържанието на усвоими въглехидрати в 100г изсушена земна ябълка далеч надхвърля 12г, предвид факта, че в суров вид тя съдържа близо 16 грама нетни въглехидрати и близо 80% вода, от която остават 2-3% след изсушаване.
Здравейте! Хранителната стойност е изчислена в приложението Сronometer.
Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от Cronometer от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид, сорт, производител. Сайтът не гарантира точността на тази информация. Cronometer работи с бази данни, които не поддържат наличности от нашия пазар.
Разбирам. Може ли да посочите кое конкретно брашно от земна ябълка с 0.6г въглехидрати на 5г сте използвали? Благодаря!
Здравейте!
След допълнителен анализ установявам, че 5 г брашно от земна ябълка ще се равни
на между 3,70-4,1 г нетни въглехидрати, според различни източници. Лесно ще позволи да бъде коригирано в сайта.
Благодаря, че обърнахте внимание на тази неточност!