Четенето на текста преди рецептата за Рибни кюфтета ще ви отнеме : 3 minutes
Неустоими рибни кюфтета със свеж пролетен елемент.
Разполагате с вид бяла риба, която искате да оползотворите по най-добрия начин? За по-малко от половин час може да имате атрактивни вкусни свежи рибни кюфтета.
Рецептата е много улеснена – с малко съставки, подправки и правилният свързващ елемент. Ще отнеме само 25 минути.
Повечето рецепти за рибни кюфтета са с пълнеж картофи. Неприемливо за начин на хранене с намалени въглехидрати.
За щастие не са нужни някакви специални съставки за да се превърне рецептата в нисковъглехидратна такава. Още един плюс – не се налага предварително да готвите рибата.

Каква риба за рибни кюфтета?
В рецептата използвам бяла риба – хищен сладководен вид. Отличен висококачествен протеин.
Може да я срещнете в рибните магазини с имена сулка, зандер или смадок. Предпочитана от мен, защото е местна и почти винаги прясна. Освен това вирее само в големи водни басейни и рядко е обект на развъждане. Ако намерите такава риба в рибен магазин, бъдете сигурни, че е от местен водоизточник.
Може да ползвате също всяка бяла риба без кости и плътно бяло месо.
Кокосово брашно в рибни кюфтета? Защо не!
Може да ви се струва крайно необичайно да използвате точно кокосово брашно в рецептата, но то е необходимо. Благодарение на неговите абсорбционни свойства то ще поеме излишната влага от рибата и ще обедини всичко в рибно тесто.
Зеленина
Ако харесвате още зелении, освен зелен лук, съвсем успешно може да добавите и пресен магданоз. Но зеленият лук е задължителен. Той ще даде пролетна свежест. Поднесете с пресни лимони и още зелени билки.
Може да харесате още:
⭐⭐⭐⭐⭐
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея!
Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите като оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар! Благодаря❤️
Рибни кюфтета
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г филета бяла риба
- 2 яйца
- 20 г кокосово брашно
- 1/2 ч.л. сол
- черен пипер
- 1 ч.л. горчица
- 1 скилидка чесън или чеснова паста
- 1 връзка пресен зелен лук
- 1 с.л. зехтин или друга мазнина за тигана
Инструкции
- Филетирайте рибата, ако не е предварително направено. Това ще отстрани и костите. Премахнете с остър нож и кожата. Измийте старателно и подсушете много добре върху кухненска хартия. Отнемането на влагата е много важно, за да не се разводни "тестото". Нека филетата риба бъдат абсолютно сухи.500 г филета бяла риба
- Поставете в блендер подсушената сурова риба, нарязана на едро, яйцата и отмереното кокосово брашно. Добавете горчицата, чесън и подправки – сол и черен пипер. Смелете на тесто. Това ще отнеме не повече от 30 секунди.500 г филета бяла риба, 2 яйца, 20 г кокосово брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. горчица, 1 скилидка чесън, черен пипер
- Почистете връзката зелен лук и нарежете на ситно. Омесете с ръце наситнения лук и рибното тесто. По консистенция то много ще наподобявя истинско тесто, ще бъде еднородно и еластично. Така изглежда готовото рибно "тесто" :1 връзка пресен зелен лук
- Оформете малки сплеснати кюфтенца – около 5-6 см в диаметър.
- В нагорещен тиган, добавете много малко мазнина и гответе кюфтенцата за по 4 минути от всяка страна.
Бележки
Ако това, което правя ви вълнува харесайте, споделете или запазете от бутоните по-долу.
Последвайте ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
Харесах си рецептата и след 2 седмица канене, най-накрая я приготвих. Много лесна и бърза, реално най-много време ми отне смилането на рибата и то, защото сложих всички съставки на куп и на блендера му дойде в повече. Следващия път ще разделя рибата на половина, всяка половинка ще смеля с яйце и накрая ще ги обединя. Получиха се цяла купа малки, вкусни кюфтенца. Определено ще повторя 😀
Аз ги направих със сьомга, половин доза. Уникален вкус и перфектна консистенция. Пекох в Air fryer и бяха готови за минути. Благодаря!