ДВЕ

съставки

Наистина лесна и проста нисковъглехидратна рецепта

Те са толкова лесни, че и дете може да ги направи. Приготвят се за 20 минути!
Яйца и псилиум хуск.
Това са съставките за тези мъфини.
Нисковъглехидратни солени мъфини без глутен, без лактоза, без ядки, засищащи и лесни. Всичко което искате от една рецепта!
Рецепта за вълшебно безглутеново тесто без лактоза и дори без ядки. 
На практика в тези солени мъфини няма никакво брашно, те са с доста ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. 
Всъщност има само 1 грам нетни въглехидрати във всеки мъфин. Това е достатъчно основание ако търсите добра нисковъглехидратна закуска. 
Те ще са чудесно допълнение към обяда или вечерята, ако пропускате хляб с храната си.
Можете да ги разрежете наполовина, да ги препечете и да намажете с масло, за вкусна закуска с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. 

Към рецептата
Солени мъфини
Солени мъфини

Наистина лесна рецепта за солени мъфини

И да, това е една изключително лесна рецепта. Няма нужда от сложни уреди. Просто смесете съставките, но спазвайте съотношението точно. Формулата:
На всяко 1 яйце добавете 6 г псилиум хуск и сол = Ще получите 2 броя мъфина.

Солени мъфини
Солени мъфини

Псилиум хуск – задължителен в рецептата за солени мъфини

Псилиум хуск ще помогне за пресъздаване на безглутенови и нисковъглехидратни подобни на хляб печива, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на “хлебното” изделие да постигне лека и ефирна консистенция. 
Хускът е задължителен компонент в рецепта и не може да се заменя.
Ако имате недостиг на фибри в диетата псилиум хуск ще помогне за неговото насищане.
Стойността на една супена лъжица (8 грама) псилиум хуск е 0,7 г нетни въглехидрати.
Това е отличен продукт за нисковъглехидратно готвене.

Хранителна мая

Запазих тези солени мъфини без употреба на млечни продукти, но добавих хранителна мая. Тя придава леко пикантен вкус на сирене, но съвсем не е задължителна за рецептата. Приветствам използването на лъжица – две хранителна мая в рецептата, ще придаде уникален вкус.
Хранителната мая е добър източник на витамини от група В и цинк, така че е чудесен начин за повишаване на хранителното съдържание на храната.
Но най-вече вкусът който придава е уникален.

Базова рецепта за нисковъглехидратно печене без глутен

Това е базова рецепта за безглутенови мъфини без брашно и лактоза.
Разноообразете ги по ваше желание – добавете билки сушени или пресни, сирене, маслини, семена, сушени домати… Всеки път различни, надграждайте върху базова рецепта, макар така да са достатъчно вкусни.
Подобни рецепти:

Подобрение на рецептата към април 2022

Много от вас писаха, с въпрос “Защо мъфините рязко губят обема си след излизане от фурната?”
Отговорът е, че няма глутен, който да ги държи и се “стресират” от рязката разлика в температурата при излизане от фурната.
Затова добавих опция – 6 грама нишесте от тапиока в рецептата, която в много голяма степен ще задържи обема на мъфините, но няма да повлияе на вкуса и макросите.
Също като условие – печенето –  оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Надявам се тези съвети да помогнат за по-добър резултат в дебрите на безглутеновото печене.
Ако приготвите Солени мъфини ще се радвам да оцените рецептата и да оставите коментар, като споделите как се е получила!

5 от 6 гласове

Солени мъфини

Нисковъглехидратни солени мъфини без глутен, без лактоза, без ядки, засищащи и лесни. Всичко което искате от една рецепта!
Порции 8 мъфина
Време за подготовка 5 мин
Време за готвене 20 мин
Общо Време 25 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Форми за мъфини / силиконови
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 4 бр. яйца
  • 24 г псилиум хуск
  • 1 ч. л. хималайска сол

опция

  • 6 г нишесте от тапиока* виж в публикацията

по желание

  • 1 с. л. хранителна мая незадължителна, но много пожелателна
  • подправки сушен чесън, сушен лук, мащерка, копър
  • семена за поръсване

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма режим вентилатор увеличете градусите с 15°С.
  • Разбийте яйцата с вилица.
    4 бр. яйца
  • Добавете точно отмерения псилиум хуск. Объркайте добре и елиминирайте бучици. Оставете сместа да почине 3-4 минути, за да набъбне хуска. Добавете солта, нишесте от тапиока и подправките, ако използвате. Разбъркайте отново.
    24 г псилиум хуск, 6 г нишесте от тапиока*, 1 с. л. хранителна мая, подправки, 1 ч. л. хималайска сол
  • Разпределете сместа в 8 форми за мъфини. Важно е формите за мъфини да не се пълнят до ръба, за да могат да се изпекат и изсушат добре.
  • Печете 15 минути в загрятата фурна. Оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Автор: No sugar
Цена: 2,50-3,00 лв.
Тип ястие: закуска, предястие, снак
Хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, нисковъглехидратен
Ключова дума: закуска, мъфин, нисковъглехидратен хляб, печива, хлебчета, хляб

Бележки

Хранителна стойност за 1 мъфин (от общо 8 бр.):
Калории 47/ Фибри 3г/ Въглехидрати 2г/ Мазнини 3г/ Протеин 4г

Присъединете се към разговора

  1. Дияна каза:

    5 ستاره ها
    Здравейте, Весела!
    Опитах да направя тази рецепта като срещнах следната трудност.
    След като разбих яйцата (6 бр.) с вилица, просто изсипах целия хуск на един път. Това обаче доведе до доста бучици, които въпреки упоритото ми бъркане, не се разбиваха.
    В отчаянието си пуснах сместа в блендера, което в последствие смятам за голяма грешка. Резултатът беше едни надути мъфини, които в момента, в който извадих от фурната, се спихнаха и намалиха обема си на 1/3.
    Бих оценила ако имате съвет как да се разбие по-добре сместа за следващия път.
    Благодаря Ви!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте, Дияна!
      В тази рецепта винаги ми е най-лесно да разбия хуска и яйцата с вилица. За тази цел първо разбивам енергично само яйцата със сол за да се смесят добре белтъци и жълтъци. След това добавям хуска и обърквам. Изчаквам малко хуска да “набъбне”.
      Спадането на обема най-вероятно се дължи на разликата в температурата от горещата фурна и температурата в помещението. За тази цел, след като изтекат 15-те минути печене отворете леко вратичката на фурната и оставете още малко мъфините да се “доизсушат” вътре. Това ще намали резкия спад на обема.
      Поздрави!

  2. Анна каза:

    5 ستاره ها
    Привет, моите мъфинчета станаха супер от първия опит 🙃 не всички рецепти ми се получават, но почти всички са ми любими. Простички, точни, с минимум средства и продукти и перфектно обяснени. Благодаря!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Привет! Благодаря за споделеното <3

  3. Поля Павлова каза:

    5 ستاره ها
    Мъфинките са изключително лесни за приготвяне. Най-накрая намерих приложение на буркана с хуск. Аз добавих сушени домати и обезкостени маслини. Препоръчвам!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Благодаря за споделеното! Хубавото на рецептата е, че е базова и може да се надгражда с различни добавки:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!