Наистина лесна и проста нисковъглехидратна рецепта
Те са толкова лесни, че и дете може да ги направи. Приготвят се за 20 минути!
Яйца и псилиум хуск.
Това са съставките за тези мъфини.
Нисковъглехидратни солени мъфини без глутен, без лактоза, без ядки, засищащи и лесни. Всичко което искате от една рецепта!
Рецепта за вълшебно безглутеново тесто без лактоза и дори без ядки.
На практика в тези солени мъфини няма никакво брашно, те са с доста ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри.
Всъщност има само 1 грам нетни въглехидрати във всеки мъфин. Това е достатъчно основание ако търсите добра нисковъглехидратна закуска.
Те ще са чудесно допълнение към обяда или вечерята, ако пропускате хляб с храната си.
Можете да ги разрежете наполовина, да ги препечете и да намажете с масло, за вкусна закуска с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Или направете пица на тиган за бърз нисковъглехидратен обяд. Вижте как в края на пубикацията.

Наистина лесна рецепта за солени мъфини
И да, това е една изключително лесна рецепта. Няма нужда от сложни уреди. Просто смесете съставките, но спазвайте съотношението точно. Формулата:
На всяко 1 яйце добавете 6 г псилиум хуск и сол = Ще получите 2 броя мъфина.

Псилиум хуск – задължителен в рецептата за солени мъфини
Псилиум хуск ще помогне за пресъздаване на безглутенови и нисковъглехидратни подобни на хляб печива, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на “хлебното” изделие да постигне лека и ефирна консистенция.
Хускът е задължителен компонент в рецепта и не може да се заменя.
Ако имате недостиг на фибри в диетата псилиум хуск ще помогне за неговото насищане.
Стойността на една супена лъжица (8 грама) псилиум хуск е 0,7 г нетни въглехидрати.
Това е отличен продукт за нисковъглехидратно готвене.
Солени мъфини
Продукти за пазаруване:
яйца
✔ псилиум хуск
✔ нишесте от тапиока
✔ хранителна мая
Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Хранителна мая
Запазих тези солени мъфини без употреба на млечни продукти, но добавих хранителна мая. Тя придава леко пикантен вкус на сирене, но съвсем не е задължителна за рецептата. Приветствам използването на лъжица – две хранителна мая в рецептата, ще придаде уникален вкус.
Хранителната мая е добър източник на витамини от група В и цинк, така че е чудесен начин за повишаване на хранителното съдържание на храната.
Но най-вече вкусът който придава е уникален.
Базова рецепта за нисковъглехидратно печене без глутен
Това е базова рецепта за безглутенови мъфини без брашно и лактоза.
Разноообразете ги по ваше желание – добавете билки сушени или пресни, сирене, маслини, семена, сушени домати… Всеки път различни, надграждайте върху базова рецепта, макар така да са достатъчно вкусни.
Подобни рецепти:
Подобрение на рецептата към април 2022
Много от вас писаха, с въпрос “Защо мъфините рязко губят обема си след излизане от фурната?”
Отговорът е, че няма глутен, който да ги държи и се “стресират” от рязката разлика в температурата при излизане от фурната.
Затова добавих опция – 6 грама нишесте от тапиока в рецептата, която в много голяма степен ще задържи обема на мъфините, но няма да повлияе на вкуса и макросите.
Също като условие – печенето – оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Надявам се тези съвети да помогнат за по-добър резултат в дебрите на безглутеновото печене.
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Солени мъфини
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Форми за мъфини / силиконови
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 4 бр. яйца
- 24 г псилиум хуск
- 1 ч. л. хималайска сол
опция
- 6 г нишесте от тапиока* виж в публикацията
по желание
- 8 г хранителна мая незадължителна, но много пожелателна
- подправки сушен чесън, сушен лук, мащерка, копър
- семена за поръсване
Инструкции
- Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма режим вентилатор увеличете градусите с 15°С.
- Разбийте яйцата с вилица.4 бр. яйца
- Добавете точно отмерения псилиум хуск. Объркайте добре и елиминирайте бучици. Оставете сместа да почине 3-4 минути, за да набъбне хуска. Добавете солта, нишесте от тапиока и подправките, ако използвате. Разбъркайте отново.24 г псилиум хуск, 6 г нишесте от тапиока*, 8 г хранителна мая, подправки, 1 ч. л. хималайска сол
- Разпределете сместа в 8 форми за мъфини. Важно е формите за мъфини да не се пълнят до ръба, за да могат да се изпекат и изсушат добре.
- Печете 15 минути в загрятата фурна. Оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Здравейте, Весела!
Опитах да направя тази рецепта като срещнах следната трудност.
След като разбих яйцата (6 бр.) с вилица, просто изсипах целия хуск на един път. Това обаче доведе до доста бучици, които въпреки упоритото ми бъркане, не се разбиваха.
В отчаянието си пуснах сместа в блендера, което в последствие смятам за голяма грешка. Резултатът беше едни надути мъфини, които в момента, в който извадих от фурната, се спихнаха и намалиха обема си на 1/3.
Бих оценила ако имате съвет как да се разбие по-добре сместа за следващия път.
Благодаря Ви!
Здравейте, Дияна!
В тази рецепта винаги ми е най-лесно да разбия хуска и яйцата с вилица. За тази цел първо разбивам енергично само яйцата със сол за да се смесят добре белтъци и жълтъци. След това добавям хуска и обърквам. Изчаквам малко хуска да “набъбне”.
Спадането на обема най-вероятно се дължи на разликата в температурата от горещата фурна и температурата в помещението. За тази цел, след като изтекат 15-те минути печене отворете леко вратичката на фурната и оставете още малко мъфините да се “доизсушат” вътре. Това ще намали резкия спад на обема.
Поздрави!
Привет, моите мъфинчета станаха супер от първия опит 🙃 не всички рецепти ми се получават, но почти всички са ми любими. Простички, точни, с минимум средства и продукти и перфектно обяснени. Благодаря!
Привет! Благодаря за споделеното <3
Мъфинките са изключително лесни за приготвяне. Най-накрая намерих приложение на буркана с хуск. Аз добавих сушени домати и обезкостени маслини. Препоръчвам!
Благодаря за споделеното! Хубавото на рецептата е, че е базова и може да се надгражда с различни добавки:)
Току що направих мъфините, получиха се чудесни, сложих и Тапиока и не спаднаха. Аз ги приготвих неутрални(без чубрица и солени подправки) стават дори и намазани с мед и масло 👌🏼
Благодаря, че пробвахте рецептата! Гответе със здраве 🙂
Страхотна рецепта!!! Мъфините станаха невероятни! Неочаквано пухкави и вкусни, а в същото време наистина диетични. Благодаря Ви от сърце, че сте я споделили! Вече използвам тази комбинация и за хлебче, и за сладки мъфини с боровинки. Нямам търпение да качите още нещо неочаквано с хуск, който аз до скоро не познавах, а вече благодарение на Вас обожавам 🙂
Радвам се, че рецептата е успешна във Вашата кухня! Има няколко също толкова добри рецепти с хуск в сайта.
Опитайте Торта с мармалад,
Хляб, Плосък хляб.
Вярвам, че ще Ви харесат също!
Магическа смес!
Здравейте Весела,с какво мога да заменя маята в печивата?Дъщеря ми има забрана за консумацията и.
Здравейте Вяра! Дано няма неразбиране – мая (за тесто) в рецептата няма.
Има съставка хранителна мая, което няма общо с мая за тесто – може да прочетете подробно в средата на текста в статията.
Но ако забраната за консумиране е конкретно за хранителна мая, можете да я пропуснете,
макар вкуса и консистенцията да пострадат от това.
Поздрави!