Сол

5.2K
СОЛ
Ние сме солени същества... Търсим сол в храната си. Плачем със солени сълзи. Самите ние имаме солен вкус. Оставяме сол по дрехите си с всяко наше усилие. Ние сме солени същества... Кръвта ни съдържа огромно количество соли - Ние сме малки океани. Солите в нас ни контролират изцяло! Солта ни е вкусна... и ни горчи... И ни е в повече понякога. Казват, че солта може да убива... Но не можем да си представим живота без сол. Ние сме солени същества... marspaces

Ако досега сте ползвали сол само за посоляване на ястията приканвам ви да промените изцяло виждането си за нея. Солта не е просто вкус, солта е изключително важен компонент за нашето тяло.

Но…
Също както и мазнините набедени за голямото зло и причинители на много болести, така и солта не може още да се отърси от грозния етикет „бялата смърт“. Което донякъде е вярно. Всъщност всичко лошо, което сте чували за нея е вярно. С едно уточнение обаче. Става въпрос за рафинирата трапезна сол –– химичното съединение натриев хлорид NaCl с отсранени по химичен път полезни минерали. Трапезната сол е „обогатена“ с алуминий против слепване и декстроза за елиминиране на горчивия вкус. Да, точно това представлява готварската сол. И да, системното прекаляване с натриев хлорид повишава кръвното налягане, влошава работата на сърдечно съдовата дейност, повишава вероятността от инфаркт и инсулт…. Точно така е.
И точно заради това много хора прибягват до безсолна диета с цел да избегнат здравословни проблеми, именно защото са убедени, че приемът на сол влошава здравословното им състояние. Но дали това е правилният начин? Понякога е нужно да се погледнат нещата от друг ъгъл за да се обхване в цялост проблема.
Не всички видове сол са смъртоносни, напротив. И докато с „бялата смърт“ се идентифицира рафинирата сол е добре да погледнем встрани и да видим, че солта всъщност не е само познатите ни ситни и искрящо бели никога неслепващи прашинки в солницата. В този ред на мисли – да – солта е откровено вредна и нейната консумация трябва да се ограничава. Високата консумация на сол обикновено върви ръка за ръка с преработени храни, пържени, панирани, тестени продукти, високовъглехидрато хранене и алкохол. Тази комбинация е недобра.
И докато това е безспорен факт, то нека разгледаме дали има количество и качество сол, която освен безвредна е и полезна, коя точно сол да предпочитаме и дали ограничаването на солта е толкова полезно, колкото са ни казали.
Консумирате ли твърде много индустриално преработени храни?
Присъстват ли в менюто ви твърде много полуфабрикати, храни в опаковки, готови сосове и маринати (…. тук списъка е безкраен) вероятно консумирате и много повече сол от нужното, без дори да знаете. Нима не мислите, че колбасите ги солят с хималайска сол? Не! Използват обикновена готварска сол в големи количества. А това не е добре.
Всъщност консумирайки всякакви преработени храни превишаваме многократно препоръчителната дневна доза сол, а тя е максимум 5-6г за възрастен човек на ден. Ето от къде идва мита за солта и повишеното кръвно налягане. Високата концентрация и дисбаланс на натрий в организма може да доведе доповишено кръвно налягане.

” Лекът за всичко е солената вода – потта, сълзите или морето.”

Задържане на вода или хидратация
Ако консумирате достатъчно (хубава) сол, обратно на вярванията вероятно ще сте по-добре хидратирани. Това условие е валидно само обаче ако консумирате и ниско количество прости въглехидрати.
Може да пиете безумно много вода, но това няма да помогне да сте хидратирани. Солта ще е тази, която ще „достави“ водата вътре в клетката, ще я хидратира и утоли жажда и.
Задържането на вода често може да е причинено именно от консумация на малко сол. Организма се опитва да се самохидратира . Това води до покачване на кръвното налягане и задържана вода.
Ако имате „стандартна“ високовъглeхидратна диета максималното количество сол, което приемате не трябва да надвишавате за ден е 6г.
Помислете пак – безсолната диета полезна ли е или вредна?
В крайна сметка – по-малко преработени храни със скрита нискокачествена сол и повече истинска храна с повече истинска сол е най-добрият вариант.
Йодирана сол
А относно откъде да се набави йод – една добре балансирана диета би трябвало да свърши много по-добра работа. Йодирането на солта, оказва се не е твърде умен ход, тъй като точно тази йод едва ли се усвоява адекватно от организма. За да се запази количеството йод в йодирана сол и да има той някакъв ефект би следвало да не се готви с тази сол, а да се добавя в края на процеса. Също така тази сол трябва да се продава в тъмна опаковка, за да се запази йодът в нея, а както знаете това не се прави.

Ниско-въглехидратен лайфстайл и прием на сол. Какво се случва?


Ако се стремите да се храните „чисто“ – приготвяте храната си сами и избягвате „вредните“ храни най-вероятно сте ограничили индустриално преработените храни до минимум. С това автоматично сте намалили и приема на сол, разчитайки на свежа и истинска храна.

Дисбаланс на натрий в организма/Електролитен дисбаланс
Понижената консумация на въглехидрати понижава естествено нивата на инсулин. Бъбреците започват отделяне на натрий, който е важен трансмитер заедно с излишната вода (да, точно тази вода, която ако консумирате неразумно въглехидрати ще задържите). Това може да доведе до дехидратация и дефицит на натрий, съответно електролитен дисбаланс. Ето защо соле, чаша с кристалчета сол или сок от кисело зеле, костен бульон с хубава сол са идеалната ежедневна напитка при НВ лайфстайл.
Ако сте на нисковъглехитратна, палео или кето диета, спорувате и се потите (активно) храните се основно с непреработена храна, която не съдържа добавена сол, то вие трябва да пиемате по 15-18г сол на ден. Именно за да поддържате добър електролитен баланс в тялото. Това са 2-3 чаени лъжички.

Видове сол

Няма значение коя от всичките видове сол, която съществува на земята ще изберете, просто нека не е рафинирана. Изберете си вкус, който ви допада най-много и консумирайте с удоволствие.
Как да разпознаем хубавата непреработена сол? Натуралната сол е сива, розова, тъмна, мътна, черна, оранжева, с лек нюанс, но никога искрящо бяла. Тя е едра, на бучки и кристали, с неправилна форма и неравномерен цвят. Хубавата сол притежава естествена влажност. Цената и винаги е многократно по-висока от тази на рафинираната сол.
Нерафинираната сол следва да не бъде подлагана на термична обработка. Посолете с нея в края на готвенето.
Различните видове сол са с различно съдържание на минерали.
Келтска – На кристали. Сива. Прекрасен нежен вкус. Любима вкъщи.
Хималайска розова– безспорни качества и висок минерален състав, но не ми е любима. Не ми е достатъчно солена.
Черна индийска сол – интересна, но не за всеки ден. Има специфичен аромат на сяра. Наричана е още „веганска сол“ заради аромата на яйца. Харесвам я в микс от различни видове сол.
Цвете на солта fleur de Sel– това е най-фината сол първо качество събирана ръчно от повърхноста на солените басейни. Деликатна, влажна, почти бяла с мътен цвят, естествена влажност. Ниският и добив обуславя и високата и цена.
Разбира се може да си намерите и българска непреработена и нерафинирана сол (дори българска fleur de sel) без допълнително йодиране, но това е толкова трудно, колкото и купуването на щраусово яйце от супермаркет, но все пак не се отказвайте.
От различни солени езера и морета по света може да се сдобиете със сол с различен минерален състав.
Още идеи за сол в ежедневието– солна лампа, солна вана, солна плоча за приготвяне на храна, халотерапия.

Имайте сол в себе си, и мир имайте помежду си.
Новият Завет, Марк 9:50

Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

🤞 Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!