СЛАДКО
като захар
Как да направя Пудра Еритритол

Какво е еритритол?

Еритритолът е захарен алкохол, широко използван като подсладител в нисковъглехидратни и кето рецепти.
Еритритол е подсладител, чиито калории се усвояват в много ниска степен от организма.
Еритритолът не се метаболира, а се изхвърля от тялото, затова и се усвояват почти 0 калории . В точност той притежава незначителните 0.24 калории и 0 нетни въглехидрати на грам. Т.е. максимално за 10г еритритол например ще се метаболизират 2,4 калории.
След като еритритолът влезе в тялото, той бързо се абсорбира в тънките черва и кръвния поток, като само около 10 процента влизат в дебелото черво.
По същество той преминава недокоснат и е с нулев метаболизъм.
Еритритолът е безопасен подсладител за хора с диабет и тези, които следват кетогенна диета или търсят по-здравословен вариант на захар. 
Еритритолът НЕ съдържа захари.
НЕ повишава нивото на глюкозата и инсулина.
НЕ способства за развитието на кариеси.
Гликемичният индекс на Еритритола (ГИ) е равен на 1 и е наистина подходящ за нисковъглехидратни десерти.
Еритролът се счита за бевреден, ако не се злоупотребява с неговото количество.
Нужно е да НЕ се преминава границата от 0,45 грама еритритол на килограм телесно тегло на ден.
Завишеният прием може да предизвика слабителен ефект, подуване или стомашно неразположение.

Употреба
Еритритол е подходящ за подслаждане на сурови десерти и напитки. Има вкус на захар, с леко охлаждащ ефект.
Притежава 60% до 80% от сладостта на трапезната захар.
Устойчив е на топлинна обработка и затова е чудесен  за подслаждане на печива.

Как се прави пудра Еритритол в домашни условия?

Гранулираната версия на еритритол кристализира неприятно и рядко се разтваря в храните. Често се усеща като хрускане, което не винаги е приятно. Смления на прах еритритол е много по-приятен за влагане в храни. Ето защо да го подготвите предварително.
Освен за подслаждане в рецепти с еритритол, той се държи точно като пудра захар, така че може да го използвате за ефектно посипване.
Много е лесна направата му вкъщи – прехвърлете в кухненски робот. Екстрактори със звездовитен нож ще свършат отлична работа. Смелете за 5 секунди…и сте готови! Да, наистина става толкова бързо.

12 рецепти с пудра Еритритол:

Протеинов пудинг
Рецепта
хранителен режим: без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, без ядки, нисковъглехидратен
Протеинов пудинг
Торта с мармалад
Рецепта
хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, нисковъглехидратен
Торта с мармалад
Кекс без брашно
Рецепта
хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, без рафинирана захар
Кекс без брашно
Ментов сладолед
Рецепта
хранителен режим: без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, без ядки, без яйца, веган, нисковъглехидратен, палео
Ментов сладолед
Сладък омлет
Рецепта
хранителен режим: нисковъглехидратен
Сладък омлет
Канелени рулца
Рецепта
хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, без ядки, веган, веган-нисковъглехидратно, нисковъглехидратен
Канелени рулца
Шоколадов чийзкейк без печене
Рецепта за шоколадов чийзкейк без печене с ниски въглехидрати и безглутенова основа.
Check out this recipe
Шоколадов чийзкейк без печене
Торта Бяла
Рецепта
хранителен режим: без брашно, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
Бисквити с боровинки
Рецепта
хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
бисквити с боровинки
Канелени рулца - глазура
Захарна глазура

Как се прави “захарна” глазура без захар?

Ще ви покажа как да приготвите реплика на захарна глазура само с две съставки: подсладител еритритол и вода.
Практически е с почти никакви калории (или 6 на порция) и може да използвате тази глазура, за да гарнирате вашите Канелени рулца (веган и нисковъглехидратни) или Празнични нисковъглехидратни сладки, без да използвате добавена захар.
Течността: може да е просто вода, може да заместите изцяло с пресен лимонов сок или с растително мляко.
Съотношението е важно за тази глазура и то е 45 г пудра еритритол към 15 мл течност (препоръчвам добавянето на 2-3 капки лимонов сок към глазурата).

Добавете пудрата еритритол в купа и разбъркайте в течността докато се постигне желаната консистенция. Глазурата трябва да е толкова гъста, че да задържи формата за няколко секунди, преди да се излее обратно в купата. Ако глазурата е твърде гъста, добавете капки вода и опитайте отново. Ако глазурата е твърде течна, добавете още малко пудра еритритол.

Канелени рулца с глазура
Канелени рулца с глазура
5 от 11 гласове

Пудра Еритритол

Еритритолът е захарен алкохол подсладител широко използван в нисковъглехидратни рецепти. Как да се превърне в пудра в домашни условия?
Порции 100 г
Общо Време 1 мин

Оборудване

  • Кухненски робот

Продукти 

  • 100 г еритритол
  • гранулиран

Инструкции
 

  • Изсипете предвиденото количество гранулиран еритритол в екстрактор със звездовиден нож.
  • Смелете на висока степен за 5 секунди.
  • Съхранявайте в стъклен буркан с капак за да предотвратите овлажняване.
Автор: No sugar
Цена: 3 лв.
Тип ястие: подсладител
Хранителен режим: веган, нисковъглехидратен, палео (сива зона)
Ключова дума: еритритол, как да направя

Бележки

Хранителна стойност (за 100 г) :
Калории 20-24 /Фибри 0г/Въглехидрати 0г/Мазнини 0г/Протеин 0г
Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни No sugar – Еритритол
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!