Домашен зеленчуков бульон

1.2K
АРОМАТНА
тайна

Тайната на вкусното ястие

Домашен зеленчуков бульон може да овкуси допълнително ястия на фурна, супи или гювечи… Това е една от “тайните”, която ще издигне ястието до нови висини.
Концентрацията на ценни витамини и материали, в комбинация с хубава сол прави домашния зеленчуков бульон чудесна електролитна напитка, която може да се консумира самостоятелно.
Още една домашна подправка, която прави много за вкуса е Домашната Вегета.

Стъпка по стъпка

1.) Снабдете се със зеленчуци и билки 
Лукът, морковът и целината придават разкошен основен вкус и можете да ги допълвате с други зеленчуци, които са ви любими. 
Можете също да направите домашен зеленчуков бульон, като използвате произволно количество зеленчуци, които случайно имате под ръка или ги предпочитате.
2.) Нарежете на едро всички зеленчуци. 
Измийте зеленчуците и ги нарежете грубо. 
Дори не е нужно да ги белите, особено ако са с чист произход. 
Прехвърлете всички зеленчуци в тенджера, достатъчно голяма, за да ги побере, плюс допълнително водата.
3.) Покрийте с вода и оставете бульона да къкри 
Покрийте зеленчуците с достатъчно вода – в зависимост от вместимостта на тенджерата, около 3-4 пръста вода, която да ги покрива е добра опция. Възварете на силен огън и след това оставете бульона да къкри на среден огън.
По-малко вода означава, че бульона ще бъде по-концентриран, повече вода прави бульон с по-лек вкус. Пригответе както ви харесва. Няма точни правила.
4.) Оставете да къкри около 1 час 
Това не е точна наука, но обикновено един час е достатъчно време, за прекрасен зеленчуков бульон. 
Ако трябва да го свалите от котлона малко по-рано или стигнете до него малко по-късно, това не е фатално, всякак ще се получи. 
Разбърквайте го от време на време, за да циркулират зеленчуците.
5.) Прецедете и съхранете
Свалете тенджерата от котлона и извадете всички зеленчуци с решетъчна лъжица. Охладете.
Поставете гевгир или цедка върху голяма купа и прецедете. 
Ако не използвате веднага, разделете бульона в контейнери за съхранение, аз предпочитам стъклени буркани. В хладилник съхранявайте готовия бульон за до 4 дни.
Възможно е и замразяване -охладете напълно и след това замразете.

Как да добавите още вкус?

Добавете повече вкус към вашия бульон с:
1.) Билки и подправки– корен джинджифил, пресни билки (дръжки от магданоз, мащерка, целина) ще добавят разкошен топъл нюанс.
Дафинов лист, мащерка, пресен магданоз и листна целина, черен пипер на зърна са моите любими избори при избор на подправки.
2. ) Сол – добавянето на хубава сол ще подчертае ароматите, а и както писах горе, това е една отлична електролитна напитка за самостоятелна консумация.
3.) Предварително запичане: запечете зеленчуците предварително само до лек загар. След това сварете бульона както обикновено. Това ще направи по-тъмен бульон, но с доста по-интензивен и дълбок аромат.

Най-добрите зеленчуци за домашен зеленчуков бульон

Лукът, морковът, целината и гъбите са идеалната основа за зеленчуци за бульон. На практика може да сварите вкусен зеленчуков бульон само с тях.
Не се колебайте да замените лука с праз, моркова с пащърнак или целината с домати.

Към рецептата

Зеленчуци, които да избягвате, когато правите зеленчуков бульон

Не всеки зеленчук е идеален за зеленчуков бульон. 
Зеленчуците, съдържащи скорбяла, като картофи и ряпа, ще направят мътен зеленчуковия бульон. 
Цвеклото ще надделее с аромат и цвят и ще направи бульона в тъмен цвят.
Добавянето на чесън също трябва да е с умисъл, особено ако не знаем за какво ще използваме готовия зеленчуков бульон.

Топъл или студен Зеленчуков бульон е чудесна електролитна напитка, която се консумира безпроблемно по време на прозорец на периодично гладуване, също както и телешки костен бульон. Той е почти без никакви калории, но доставя ценни електролити и минерали и хидратира чудесно.

Бульон за стотинки

Красотата на домашния зеленчуков бульон е в това, че може да се използват както зеленчуци, с които в момента разполагаме, така и различни части от зеленчуци и по този начин да спестим от продукти, но не и от вкуса.
Запазване на зеленчуци за бульон:
Съхранявайте голяма торбичка, която може да се затваря във фризера, където можем да съхраняваме зеленчукови парчета : зеленчуци, които са увехнали, не все още може да се използват, зелени части от праз, изрезки от моркови, парчета гъби и т.н.
След като пликът се напълни, използвайте съдържанието за приготвяне на бульон по описания начин.

Още напитки, които ще харесате:

Моля, насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар! Благодаря <3

5 от 3 гласове

Зеленчуков бульон

Домашен зеленчуков бульон може да овкуси допълнително ястия на фурна, супи или гювечи… Това е една от “тайните”, която ще издигне ястието до нови висини.
Порции 2 л
Време за подготовка 5 мин
Време за готвене 1 ч
Общо Време 1 ч 5 мин

Оборудване

  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 2 бр. кромид лук
  • 3 бр. морков
  • 2 стръка целина
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч. л. корен джинджифил
  • 5-6 бр. зърна черен пипер
  • 1 бр. дафинов лист
  • 1 ч. л. морска сол
  • 3 л вода

Инструкции
 

  • Измийте и нарежете на едро всички зеленчуци.
    2 бр. кромид лук, 3 бр. морков, 2 стръка целина, 1/2 връзка магданоз, 1 ч. л. корен джинджифил
  • Добавете солта, черния пипер и дафиновите листа и покрийте заленчуците с вода, така, че тя да ги покрива около 3-4 пръста над тях. Възварете на силен огън и оставете да къкри на среден огън за около 1 час.
    5-6 бр. зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист, 1 ч. л. морска сол, 3 л вода
  • Прецедете и съхранявайте в хладилник за 3-4 дни или замразете на малки порции.
Автор: No sugar
Цена: 1-2 лв.
Тип ястие: бульон
Хранителен режим: без глутен, без ядки, веган, нисковъглехидратен
Ключова дума: бульон, зеленчуков бульон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!