Растителни или животински, наситени или ненаситени?
Темата за това, кои мазнини са най-подходящи за готвене, често е обект на противоречива информация.
При избора на мазнина за термична обработка е полезно да се отбележат две ключови характеристики:
1. Количеството PUFA в мазнината – колкото по-малко полиненаситени мастни киселини, толкова по-стабилна е мазнината и толкова по-нисък е рискът от възпалителни процеси.
2. Точката на димене – температурата, при която мазнината започва да пуши и да се разпада.
Различните мазнини имат различни съотношения на мастни киселини и точка на димене.
Наситените мазнини като общо правило са безопасен избор за термична обработка. Мононенаситените (MUFA) са със средна устойчивост, а PUFA са най-чувствителни и бързо се окисляват.
Повечето растителни мазнини имат високо PUFA съдържание, което ги прави слабо устойчиви, нищо, че притежават висока точка на димене. Животинските мазнини, са далеч по-стабилни и безопасни за готвене в цялостния ими профил.
Тази публикация представя 7 от най-добрите мазнини за готвене спрямо съотношението на мастни киселини и точка на димене. Също така ще видите откъде да ги купите в България и код за отстъпка.
🐄 Телешка (говежда) лой
Най-качествената говежда лой идва от мазнината около бъбреците на животното. Липидният състав зависи от източника на мазнини – от коя част на телето e добита мазнината. Вътрешната мазнина около органите се различава по състав от подкожната мазнина. Ако говедата са пасищно отглеждани, с достъп до естествена храна, слънце и движение, качеството на лойта е значително по-добро – съдържа повече омега-3 мастни киселини, по-благоприятно съотношение омега-6 към омега-3, както и повече витамини A, D, E и K2. Това я прави една от най-добри мазнини за готвене за редовна употреба. Подходяща е за всякакво готвене, особено когато търсите дълбок вкус и термична устойчивост.
Точка на димене: ~190–205°C
Подходяща за: пържене, готвене на тиган, печене
Предимства: много стабилна при висока температура, чудесна за приготвяне на месо и зеленчуци, устойчива дори при пържене.
Състав:
▸ 49% наситени мазнини
▸ 42% мононенаситени (MUFA)
▸ 4% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде: Телешка лой Ангъс от пасищни говеда 🎟️ Използвайте код NOSUGAR5 за 5% отстъпка при поръчка

☀️Гхи
Най-качественото гхи се приготвя от масло, добито от мляко на пасищно отглеждани животни – с естествена диета, слънце и движение. Гхи е с незначителни количества лактоза и казеин, то е добре поносимо и от хора, избягващи млечни продукти.
Точка на димене: ~230°C
Подходяща за: пържене, готвене на тиган, печене
Предимства: стабилна при висока температура, не съдържа млечни твърди вещества, приятен ядков аромат
Състав:
▸ 51% наситени мазнини (SFA)
▸ 23% мононенаситени (MUFA)
▸ 3% полиненаситени (PUFA)
Направете си сами вкъщи гхи, ето как: Домашно гхи

🧈Масло
Най-доброто, което можете да изберете, е масло от пасищно отглеждани крави – животни, хранени с трева. Така получавате по-богат мастен профил, включващ по-добро съотношение омега-6 към омега-3, както и високи нива на витамини. Още една стъпка нагоре е, ако маслото е от мляко с A2 бета-казеин профил, което е по-лесно за храносмилане при някои хора. Подходящо е за готвене на умерен огън, както и за добавяне в готови ястия за вкус и плътност.
Точка на димене: ~150–175°C
Подходяща за: нискотемпературно готвене, кратко сотиране
Предимства: вкусно, ароматно, богато на мастноразтворими витамини, лесно за използване
Състав:
▸ 68% наситени мазнини (SFA)
▸ 28% мононенаситени (MUFA)
▸ 4% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде: Краве масло от А2 Джерсей мляко 🎟️ Използвайте код NOSUGAR5 за 5% отстъпка при поръчка.

🦆 Патешка мас
Патешката мазнина е богата и на линолова киселина, както и на някои антиоксиданти, които могат да намалят преждевременното стареене и да поддържат здравето на костите.
Струва си да се отбележи, че патешката мазнина обаче е с малко по-високо съдържание на нестабилни полиненаситни мастни киселини PUFA (не колкото растителните олиа). Това означава, че може да се окислява по-бързо от другите мазнини, изброени тук.
Точка на димене: ~190–200°C
Подходяща за: сотиране, печене на зеленчуци и месо
Предимства: ароматна, дава златиста текстура, особено на зеленчуците, при печене ги прави неустоимо хрупкави.
Състав:
▸ 49% наситени мазнини (SFA)
▸ 50% мононенаситени (MUFA)
▸ 14% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде: Патешка мас 🎟️ Използвайте код NOSUGAR5 за 5% отстъпка при поръчка.

🦴Костен мозък
Един от добрите начини да извлечете максимума от костния мозък е да го издълбаете от тръбните кости и да го използвате директно за готвене. Това е лично моя интерпретация – не съм виждала някой да го прави, но работи отлично и го прави една от най-добри мазнини за готвене. Получавате 2 в 1: телешка мазнина с наситен вкус и естествен източник на колаген, който се разтапя и обогатява ястието. Ако животното е пасищно отглеждано – мастният профил е още по-добър.
Или направете от бедрените кости костен бульон вкъщи.
Точка на димене: ~190–200°C
Подходящ за: печене, готвене на тиган, готвене във фурна, запичане, запържване
Предимства: богат вкус, естествен източник на колаген, стабилност при термична обработка
Състав (приблизително, тъй като варира):
▸ ~50% наситени мазнини (SFA)
▸ ~40% мононенаситени (MUFA)
▸ ~4–6% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде: Телешки тръбни кости с костен мозък от пасищно отглеждани говеда 🎟️ код NOSUGAR5 за 5% отстъпка при поръчка.

🥥 Кокосово масло
Кокосовото масло е отлична мазнина за готвене, благодарение на високото съдържание на наситени мастни киселини и рекордно ниско съдържание на PUFA. Единственият му „недостатък“ е, че в солени ястия ще придаде нотка кокосова екзотичност.
Точка на димене: ~200–230°C
Подходящо за: печене, пържене, сладки и солени ястия
Предимства: устойчиво на висока температура, лек аромат, съдържа средноверижни мастни киселини
Състав:
▸ 92% наситени мазнини (SFA)
▸ 6% мононенаситени (MUFA)
▸ 2% полиненаситени (PUFA)
🥓 Свинска мас
Свинската мас от пасищно отглеждани свине също е фантастичен източник на труднодостъпен витамин D.
Точка на димене: ~190–215°C
Подходяща за: печене, запичане, сотиране
Предимства: стабилна, с неутрален вкус, богата на мононенаситени мазнини
Състав:
▸ 41% наситени мазнини (SFA)
▸ 47% мононенаситени (MUFA)
▸ 11% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде: Свинска мас от пасищно отглеждани свине 🎟️ код NOSUGAR5 за 5% отстъпка при поръчка.

Неподходящи мазнини за готвене
Много от рафинираните растителни масла (като слънчогледово, царевично, соево) имат сравнително висока точка на димене, но са силно преработени, с небалансирано високо съдържание на омега-6 мастни киселини. Честата им употреба се свързва с възпалителни процеси в организма – нещо, което бихме искали да избегнем в дългосрочен план.
И като цяло науката казва, че растителните масла са не просто вредни, а опасни:
Растителните масла са високо преработени индустриални хранителни продукти.
Повечето растителни масла, различни от зехтина и кокосово масло, се пресоват от семена.
Повечето масла от семена са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини (PUFA)- точно обратното на повечето животински мазнини.
Полиненаситените мастни киселини се окисляват лесно и могат да причинят възпаление.
Богати са на омега-6 мастни киселини, които предизвикват възпаление.
Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570127/table/lipid_diet_cardiov.T.fat_composition_of/
Нисковъглехидратно по време на пости (онлайн рецепти) 

