пикантен

и сладък

Как да направя домашен чили сос с вкусни истински съставки?

Вкусът на домашен чили сос е неповторим и много различен.
Кисело, люто, пикантно, сладко и солено.
Всичко има в този сос.
А какво няма в него? И защо да го приготвите вкъщи, вместо да си купите готов?
Много просто – в него няма рафинирана захар, модифицирана скорбяла, калиев сорбат и натриев бензоат.
В него няма да има следи от фъстъци, пшеница, соя, сусам, риба, каквито следи има при производството на такива сосове.
За жалост чили сос, който може да купите от магазините съдържа огромни количества рафинирана захар.
Често просто не сме наясно, че се консумира повече захар дори от десерт, когато се употребяват готови сосове и миксове от магазина. Четете етикета. Може да е изненадващо.

Скочи в рецептата
Съставките за домашен чили сос

Ябълков оцет
Харесвам ябълковия оцет заради всички негови ползи за здравето. 
Възможно е да го замените с оцет от ориз . 

Чили
Използвайте люти пресни чушки чили. Те трябва да са червени и сочни. В рецептата добавям и люто чили на люспи. Ако е свръх люто за вас пропуснете ги като съставка и регулирайте степента на лютивост по своя вкус.

Чесън и джинджифил
Противовъзпалителни съставки, които ще сгреят, опикантят и повдигнат вкуса с естествени аромати.

Мед
Използвам пчелен мед за подсладител, който добавям в края, след като варенето е приключило.
За една пълна супена лъжица ще получите 2г въглехидрати захари.
Може да използвате разбира се и подсладител, но това ще даде отражение на вкуса, по мое мнение в негативна посока.
Добавяйте меда след термичната обработка, както е описано в рецептата.

Ксантанова гума
Тази съставка служи за уплътняване на соса, така, че да е лепкав и гъст.
Ксантанова гума се получава чрез ферментация на зърнени култури  при използването на бактерии (бактерията Xanthomonas campestris).
След ферментиране зърнената култура се смила. Резултатът е ксантанова гума – фин бял прах, наподобяващ нишесте.
Когато ксантановата гума влезе в контакт с течността, тя кара съставките да се споят, придава плътност. 

Хранителна мая
Добавете я в края на термичната обработка. Ще даде вкусът умами, петият вкус. Ще обогати и повдигне вкусът до нови висини.

Домашен чили сос
От посочените продукти в рецептата се получава 300г готов сос. Използвайте стойностите на рецептата в приложението за следене на калории Myfitnesspal. Само 2г въглехидрати в супена лъжица сос.

Съхранение
Можете да съхранявате домашния чили сос в хладилника за около 2 седмици в стъклени бутилки или буркани.

Още от категория “Как да направя”

Домашна Вегета
Домашно фъстъчено масло
Домашен течен шоколад

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Домашен чили сос, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата, като споделите как се е получило. 

5 от 1 глас

Домашен чили сос

Кисело, люто, пикантно, сладко и солено. В Домашен чили сос няма рафинирана захар и модифицирана скорбяла. Само вкус от истински продукти.
Порции 20
Време за подготовка 10 мин
Време за готвене 5 мин
Общо Време 15 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Котлони
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 40 г пресни червени чили чушки =2 бр.
  • 30 г пресен корен джинджифил
  • 15 г чесън =15 скилидки
  • 5 г сухо люто чили на люспи =1 с.л.
  • 150 мл ябълков оцет
  • 10 г сол =1 с.л.
  • 150 мл гореща вода
  • 15 г пчелен мед = 1 с.л.
  • 5 г хранителна мая =1 с.л.
  • 3 г ксантанова гума = 1 к.л. равна

Инструкции

  • Нарежете джинджифила, лютите чушки чили и чесъна на възможно най-ситни парченца. Смесете с точното количество оцет, люспи сухо чили и сол. Възварете на котлона. Нека къкри тихо в продължение на 5 минути.
  • През това време подгответе гумата ксантан – претеглете точното количество и смесете с горещата вода. Бъркайте енергично. Водата ще се желира. Не оставяйте бучки. Ако е нужно минете с пасатор за да бъде възможно най-фино.
  • Прибавете към соса. Той ще се сгъсти леко. Разбъркайте, обединете и достигнете желаната консистенция. Имайте предвид, че след охлаждане чили сосът ще се сгъсти още малко.
  • Свалете от котлона и добавете меда и хранителната мая. Разбъркайте много добре.
  • Прехвърлете в стъклени бутилки и охладете. Съхранявайте в хладилник.
Автор: No sugar
Цена: 2 лв
Тип ястие: сос
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без яйца, веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: сос, чили сос

ХРАНЕНЕ

Сервиране: 100g | Калории: 53kcal | Въглехидрати: 10g | Белтъчини: 1g | Мазнини: 0g | Фибри: 1g | Захари: 5g

Бележки

Ползвайте свободно стойностите на рецептата в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Домашен чили сос и изпишете количеството, което консумирате.

Стойности за 100 г (от общо 300 г)
Калории 53/Въглехидрати общи 10 г/Мазнини 0 г/Протеин 1 г/Фибри 1 г
Стойности за 1 порция (от общо 20 бр.) 1 порция = 1 с.л. =15 г
Калории 8/ Въглехидрати 1.5г/Мазнини 0г/ Протеин 0,1г
Фактите за храненето идват от въвеждането на съставките на рецептата в Myfitnesspal, база данни с хранителни съставки. Те могат да варират за всяка рецепта въз основа на точния използван продукт.  Това е предоставено като удобство, но можете да направите свои собствени изчисления, ако желаете.
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!