ЖЕЛАТИН

и комбуча

Рецепта за Желирана комбуча – преминаваме на следващо ниво


Вие вече сте фенове на комбуча и във вас кипи една бурна и цветна ферментация?
Или пък не! Купувате комбуча от любима ваша марка и се наслаждавате на пенливо освежаване …
От който тип да сте, мисля, че е време да пореминете на ново по-високо ниво вашите отношения с комбуча – желирайте я!
Желатин и комбуча – рецепта за здраве и красота!

Да прочетете ще отнеме: 5 minutes

Тази рецепта е проста е съвършена

Тя съчетава в себе си две съставки – комбуча, полезна и вкусна стъпка за добро чревно здраве – и желатин – побратим на колагена, структурен протеин в човешкото тяло.
И двата компонента на рецептата работят в невероятна симбиоза за подобрено чревно здраве, здрави стави и за красива кожа и коса.
Желирана комбуча – колко по-странно може да бъде?
Само с две съставки, това е наистина впечатляваща здравословна хапка.
Рядко използвам думата “здравословно”, тя за всеки е различна. Но в случая мога смело да назова тази рецепта “Здравословна”!

Няма нужда да контролирате колко ще изядете от това желирано лакомство. Яжте повече желирана комбуча!
Вкусна наслада, пълна с пробиотици и колаген. Истинска перфектна симбиоза между вкусно и полезно.

Желирана Комбуча рецепта
Желатин + Комбуча = Домашна желирана комбуча

Ритуал за красота – Желирана Комбуча

Желатинът се прави от колаген и вие вече знаете защо имате нужда от него. Да, за красива кожа и коса, също и за здрави стави и кости.
Състава на желатина е много подобен на първообраза си – колаген – най-разпространения протеин в тялото.
И консумирането на желатин повишава запасите на колаген в тялото, което е равно на по-малко бръчки.

Използвайте вашата желирана комбуча като ежедневен ритуал за красива кожа и коса.
Порция от нея ще осигури аминокиселини глицин, пролин, хидроксипролин за цената на много ниски калории, съчетано с пробиотичната сила в комбучата.
Може да укрепи косата, да я направи силна, блестяща и да предотврати нацепването на косъма, да се бори с крехкостта и да спре загубата на коса.
Укрепва ноктите, стимулира растежа им, прави ги по-силни. Глицинът в желатина е в голямо количество и може да намали тревожността, да насърчи психическото спокойствие и да позволи да спите през нощта. Понижава нервното напрежение и подобрява съня.

Желирана комбуча рецепта- необходими съставки

1. Комбуча
С еднакъв успех тук може да използвате ваша Домашно приготвена комбуча или такава, закупена от магазин.
Ако използвате домашна – това е чудесен начин да оползотворите недобре газирана партида или пък излишно количество.
Също няма значение дали комбучата е претърпяла само първа ферментация или и втора.
Повече за ползите от комбуча и как да ферментиране вкъщи четете в Домашна комбуча.

2. Желатин

Ако искате да получите максимума от желатина – използвайте неговата натурална версия като хранителна добавка, а не кулинарната.

Изберете вашия желатин. Колкото по-качествен е той, толкова по-добре. Ако заложите на желатин от пасищно екологично отглеждани животни ще направите най-доброто.
Кулинарния желатин от магазина в пакетчета също желира, но на него няма информация за произход, вид и степен на желиране.
Като цяло е с неясен статут.
Желатинът е класифициран като хранителна добавка с номер E441.
Може да избирате между телешки и свински желатин, аз винаги предпочитам телешки.

Желиращия фактор на желатина се определя от неговия фактор на желиране – bloom. Той се изписва на опаковката и колкото е по-висок, означава, че желира повече.
По-големите числа, показват силата на желиране. 
Повечето желатини са между 30 и 300 g Bloom. 
Колкото по -висока е стойността на Bloom, толкова по -високи са точките на топене и желиране на гела и е нужно по-кратко време за желиране. 

Лично аз предпочитам и харесвам плътно и стегнато желе.
За тази цел използвам желатини със степен на желиране 240-260 bloom.
Ако вие предпочитате нежно желиране може да заложите на желатин със степен на желиране около 100 bloom.

Ами вегетарианска алтернатива?
В интерес на истината има, и тя се нарича агар-агар, извлечен е от водорасли.
Но рецептата за желирана комбуча не би проработил, защото желирането с агар изисква довеждане до точка на кипене. Това ще унищожи пробиотиците в комбучата.
Повече за желирането с агар четете тук – Кокосов десерт с ягоди.

Комбуча във всякакви форми

Домашните желатинови хапки са перфектния освежаващ десерт. 
Можете да желирате комбуча във всякакви форми.
Излейте подготвената комбуча в силиконова форма за 
кекс и след като се желира да я нарежете на хубави парчета. 

Може да излеете течността директно в отделни чаши или бурканчета за сервиране и да я оставите така в хладилника. 
Малки бурканчета или чаши … можете да ги затворите и те ще се съхраняват добре за бързи закуски или десерти. 
Най- лесния начин за мен – излейте подготвената комбуча в правоъгълна разлата тавичка. След желиране – нарежете лесно на кубчета.
Сервирайте Желирана комбуча добре охладена. Желатинът ще омекне, когато достигне стайна температура.

Подобни рецепти:

Домашна Комбуча
Кокосов десерт с ягоди
Електролитна напитка
Квас от червено цвекло
Ябълков оцет
Шипкова вода

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желирана Комбуча, следвайки тези напътствия, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 2 гласове

Желирана комбуча

Желатин + комбуча = желирана комбуча! Вкусна рецепта, пълна с пробиотици и колаген. Истинска перфектна симбиоза между вкусно и полезно.
Порции 5
Време за подготовка 5 мин
желиране 3 часа
Общо Време 3 часа 5 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня
  • Съд за желиране (силиконови форми)

Продукти 

  • 500 мл Комбуча вкус по желание
  • ~50 г желатин за твърдо желе
  • 15 с.л. вода

Инструкции

  • Отмeрете количеството желатин и залейте с водата.
  • Разтопете желатина с водата на водна баня (до 60° С). Внимавайте да не сварите желатина. Това ще попречи на желирането. При работа с желатин над 60º С, той губи свойствата си за желиране.  Препоръчвам да следвате инструкциите за желиране от производител на желатина, който ползвате – не всички желатини желират еднакво и количеството течност спрямо желатин е  различно). Степента на желиране bloom на етикета е от значение. Подробности в публикацията.
  • Добавете комбучата (без варене) и разбъркайте добре.
  • Излейте в съд, който сте избрали и охладете в хладилник за около 3 часа.
  • Разрежете на парчета.
  • Съхранявайте в хладилник. Консумирайте охладена.
Автор: No sugar
Цена: 2-5 лв.
Тип ястие: десерт, снак
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, без ядки, без яйца, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: желатин, желиран десерт, комбуча
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!