Домашен лесен Шоколадов сос без захар, без млечни продукти и без ядки
Този Шоколадов сос е най-лесната рецепта за приготвяне: просто смесвате съставките и готово!
Ще получите копринено гладък сос, който е готов за всяка употреба и определено е неустоим.
Заменете с него всеки шоколадов сос от магазина. Нямаме добавена захар, нямаме консерванти, ароматизанти и изкуствени пълнеж. Само чисто съвършенство!
Без сложно готвене, без много продукти, здравословна алтернатива.
Просто смесица на вкусове с перфектен шоколадов баланс.

Какво да правите с готовия Шоколадов сос
Наистина много неща. Той е мултифункционална домашна версия на всеки шоколадов сос с много Е-та.
Използвайте го като шоколадов сос върху домашен сладолед.
Използвайте го за глазура на кексчета и мъфини.
Глазура за торта!
Смесете го със затоплено ядково мляко за наистина богата чаша какао.
Палачинки с шоколад!
Добавете го към шоко смутита.
Потопете в него резенчета плодове.
Поставете потопени парчета плод в сос върху пергаментова хартия и охладете, докато глазурата се втвърди.
Яжте го с лъжица!
Полейте с него всеки домашно изпечен сладкиш.
Потопете в сос готови изпечени Мадлени.
Полейте с него плодова салата.
Използвайте като топинг на топла каша.
Потопете топли току-що изпечени бисквити в шоколадовия сос.

Продукти без замяна
Кокосово мляко
Много много важна съставка. Когато съставките в една рецепта са точно три, трябва хубаво да прецезираме вида.
Както в тази рецепта, така и в други в блога много важно е използването на високомаслено кокосово мляко с масленост около 17-20%. Без компромис и без замяна.
Рожково брашно
Това е нашата вълшебна съставка с много функции в тази рецепта. Освен да наподоби какаото, рожковото брашно помага и с още едно свое качество – то притежава естествена сладост.
Тъй като няма друг подсладител в рецептата рожковото брашно се използва да “подслади” по естествен начин нашият Шоколадов сос. Ще е сладък наистина, без да добавяме абсолютно никакъв подсладител.
Съхранение
Течен или подходящ за мазане
На стайна температура шоколадовия сос ще бъде по-мек и течен. Когато е охладен напълно в хладилник ще стегне и ще се втвърди до консистенция на мус. Ако искате да върнете течната му консистенция го извадете на стайна температура или затоплете леко. Съхранявайте в хладилник в стъклен буркан с капак.
Замразете
Пригответе по-голямо количество. Готовият Шоколадов сос може да се замрази за по-дълго съхранение.
Може да харесате също:
Шоколадов сос
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 мл кокосово мляко 17-20% масленост
- 50 г рожково брашно
- 50 г какао на прах
- 1 щипка сол
Инструкции
- Отмерете кокосовото мляко. Хомогенизирайте го като смесите гъстата и течната част, ако са се отделили. Ако има нужда затоплете леко.400 мл кокосово мляко
- Разбъркайте съставките от рецептата до гладка каша. Елиминирайте бучици и превърнете кашата в гладък маслен сос. При нужда използвайте миксер.400 мл кокосово мляко, 50 г рожково брашно, 50 г какао на прах, 1 щипка сол
- Съхранявайте готовия шоколадов сос добре затворен в стъклен буркан в хладилник до три дни. При охлаждане той ще стегне и ще се сгъсти. Затоплете го леко преди консумация, за да придобие консистенция на сос.
Много лесно и бързо за приготвяне. И мнооого вкусничко ☺️