Вегета е известна и използвана в много домове подправка. Продуктова марка, създадена в Хърватия и станала популярна добавка към домашно приготвена храна. Това е подправка, състояща се предимно от сол и сушени зеленчуци.
Едно от нещата, което наистина е притеснително в пакетираната версия, е добавката, която се прибавя за подсилване и подобряване на вкуса, а именно мононатриев глутамат.
Тази добавка, макар и позволена за влагане от законодателството се счита за подозрителна за здравето, особено за децата, така че е по-добре да бъде избягвана.
Ето защо използвам Домашна Вегета, която не съдържат мононатриев глутамат.
Какво откриваме с днешна дата на етикета на пакет Вегета от магазинната мрежа?
Овкусители (мононатриев глутамат, динатриев 5-рибонуклеотид), захар и нишесте, трапезна сол, рапично олио, малтодекстрин, палмова мазнина, картофени люспи, оцветител: карамел амониев сулфит, рибофлавин и други……останалото според различни марки варира между 8-15% сушени зеленчуци. Домашна вегета може да спести всички тези съставки.
Приготвянето на собствена Вегета е просто
Да приготвиш Домашна вегета вкъщи е лесно и бързо, а тя от своя страна ще овкуси всяко ястие по неповторим начин.
Изпробвайте рецептата и тествайте в яхнии, супи, сосове, печени зеленчуци и овкусявайте месо. Това е основна смес от сухи дехидратирани зеленчуци и подправки, сол и тайна съставка.
След като откриете разликата, която прибавянето на Домашна вегета прави с храната, ще я използвате през цялото време.
Сушени зеленчуци
Всички сушени зеленчуци -лук, праз, морков, чушка – може да откриете на щандовете с подправки в хранителните магазини, продават се поотделно. Само четете етикета – нека сушените зеленчуци са чисти и не съдържат нищо друго освен сушени зеленчуци.
Количествата сушени зеленчуците може да варират, също така и видовете . Няма грешна пропорция.
Тайната съставка – Хранителна мая
Представлява сухи деактивирани дрожди. Осигурява значителна доза минерали (калий, фосфор, магнезий, цинк, хром, селен). Богата е също на протеин, аминокиселини, ензими, витамини от В-група. Придава специфичен и неподражаем вкус. Ще откриете хранителна мая на щандовете на био магазините.
Рецепти с Домашна Вегета:
Печени зеленчуци
Гнезда от тиквички
Крем супа от зеленчуци
Домашен пастет от пилешки дробчета
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тази Домашна вегета, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Домашна Вегета
Оборудване
- Хаванче / Кухненски робот
Продукти
- 35 г сушен лук
- 10 г сушен праз
- 20 г сушен морков
- 15 г сушена червена чушка
- 15 г хранителна мая*
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. сушен чесън
- 1 ч.л. качествена сол
Инструкции
- Смелете в блендер с няколко пулсации или счукайте в хаванче.
- Съхранявайте в хладилник в затворен стъклен съд.
Mnogo dobar vkus no ne znam tochno kakvo oznachava “hranitelna maia “ Dali tova e suha maia Za hliab
Теодора, благодаря за коментара. Хранителната мая няма нищо общо с мая за хляб. Хранителна мая е сухи деактивирани дрожди, богати на витамини и минерали. Представлява сухи флейксове с бледо жълт цвят. Ако потърсите в гугъл, ще Ви излязат предложения.