Рецепта за Желирана комбуча – преминаваме на следващо ниво
Вие вече сте фенове на комбуча и във вас кипи една бурна и цветна ферментация?
Или пък не! Купувате комбуча от любима ваша марка и се наслаждавате на пенливо освежаване …
От който тип да сте, мисля, че е време да пореминете на ново по-високо ниво вашите отношения с комбуча – желирайте я!
Желатин и комбуча – рецепта за здраве и красота!
Да прочетете ще отнеме: 5 minutes
Тази рецепта е проста е съвършена
Тя съчетава в себе си две съставки – комбуча, полезна и вкусна стъпка за добро чревно здраве – и желатин – побратим на колагена, структурен протеин в човешкото тяло.
И двата компонента на рецептата работят в невероятна симбиоза за подобрено чревно здраве, здрави стави и за красива кожа и коса.
Желирана комбуча – колко по-странно може да бъде?
Само с две съставки, това е наистина впечатляваща здравословна хапка.
Рядко използвам думата “здравословно”, тя за всеки е различна. Но в случая мога смело да назова тази рецепта “Здравословна”!
Няма нужда да контролирате колко ще изядете от това желирано лакомство. Яжте повече желирана комбуча!
Вкусна наслада, пълна с пробиотици и колаген. Истинска перфектна симбиоза между вкусно и полезно.
Ритуал за красота – Желирана Комбуча
Желатинът се прави от колаген и вие вече знаете защо имате нужда от него. Да, за красива кожа и коса, също и за здрави стави и кости.
Състава на желатина е много подобен на първообраза си – колаген – най-разпространения протеин в тялото.
И консумирането на желатин повишава запасите на колаген в тялото, което е равно на по-малко бръчки.
Използвайте вашата желирана комбуча като ежедневен ритуал за красива кожа и коса.
Порция от нея ще осигури аминокиселини глицин, пролин, хидроксипролин за цената на много ниски калории, съчетано с пробиотичната сила в комбучата.
Може да укрепи косата, да я направи силна, блестяща и да предотврати нацепването на косъма, да се бори с крехкостта и да спре загубата на коса.
Укрепва ноктите, стимулира растежа им, прави ги по-силни. Глицинът в желатина е в голямо количество и може да намали тревожността, да насърчи психическото спокойствие и да позволи да спите през нощта. Понижава нервното напрежение и подобрява съня.
Желирана комбуча рецепта- необходими съставки
1. Комбуча
С еднакъв успех тук може да използвате ваша Домашно приготвена комбуча или такава, закупена от магазин.
Ако използвате домашна – това е чудесен начин да оползотворите недобре газирана партида или пък излишно количество.
Също няма значение дали комбучата е претърпяла само първа ферментация или и втора.
Повече за ползите от комбуча и как да ферментиране вкъщи четете в Домашна комбуча.
2. Желатин
Ако искате да получите максимума от желатина – използвайте неговата натурална версия като хранителна добавка, а не кулинарната.
Изберете вашия желатин. Колкото по-качествен е той, толкова по-добре. Ако заложите на желатин от пасищно екологично отглеждани животни ще направите най-доброто.
Кулинарния желатин от магазина в пакетчета също желира, но на него няма информация за произход, вид и степен на желиране.
Като цяло е с неясен статут.
Желатинът е класифициран като хранителна добавка с номер E441.
Може да избирате между телешки и свински желатин, аз винаги предпочитам телешки.
Желиращия фактор на желатина се определя от неговия фактор на желиране – bloom. Той се изписва на опаковката и колкото е по-висок, означава, че желира повече.
По-големите числа, показват силата на желиране.
Повечето желатини са между 30 и 300 g Bloom.
Колкото по -висока е стойността на Bloom, толкова по -високи са точките на топене и желиране на гела и е нужно по-кратко време за желиране.
Ами вегетарианска алтернатива?
В интерес на истината има, и тя се нарича агар-агар, извлечен е от водорасли.
Но рецептата за желирана комбуча не би проработил, защото желирането с агар изисква довеждане до точка на кипене. Това ще унищожи пробиотиците в комбучата.
Повече за желирането с агар четете тук – Кокосов десерт с ягоди.
Желатин
✔ Свински желатин 100-120 bloom
Вземете свински желатин с -10% отстъпка от Магазин Натурал с промо код за nosugar10 .
Комбуча във всякакви форми
Домашните желатинови хапки са перфектния освежаващ десерт.
Можете да желирате комбуча във всякакви форми.
Излейте подготвената комбуча в силиконова форма за
кекс и след като се желира да я нарежете на хубави парчета.
Може да излеете течността директно в отделни чаши или бурканчета за сервиране и да я оставите така в хладилника.
Малки бурканчета или чаши … можете да ги затворите и те ще се съхраняват добре за бързи закуски или десерти.
Най- лесния начин за мен – излейте подготвената комбуча в правоъгълна разлата тавичка. След желиране – нарежете лесно на кубчета.
Сервирайте Желирана комбуча добре охладена. Желатинът ще омекне, когато достигне стайна температура.
Подобни рецепти:
Домашна Комбуча
Кокосов десерт с ягоди
Електролитна напитка
Квас от червено цвекло
Ябълков оцет
Шипкова вода
Пъпешово мляко
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желирана Комбуча, следвайки тези напътствия, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Желирана комбуча
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
- Съд за желиране (силиконови форми)
Продукти
- 500 мл Комбуча вкус по желание
- ~50 г желатин за твърдо желе
- 15 с.л. вода
Инструкции
- Отмeрете количеството желатин и залейте с водата.
- Разтопете желатина с водата на водна баня (до 60° С). Внимавайте да не сварите желатина. Това ще попречи на желирането. При работа с желатин над 60º С, той губи свойствата си за желиране. Препоръчвам да следвате инструкциите за желиране от производител на желатина, който ползвате – не всички желатини желират еднакво и количеството течност спрямо желатин е различно). Степента на желиране bloom на етикета е от значение. Подробности в публикацията.
- Добавете комбучата (без варене) и разбъркайте добре.
- Излейте в съд, който сте избрали и охладете в хладилник за около 3 часа.
- Разрежете на парчета.
- Съхранявайте в хладилник. Консумирайте охладена.