ЯГОДИ

и кокос!

Как се приготвя приказно летен кокосов нисковъглехидратен десерт без глутен, яйце и лактоза, лек и ефирен, пълен с полезни мазнини? Това кокосово желе с ягоди е с минимум съставки. Приготвянето му е много лесно. Вкусът му носи нотка екзотичност. Експерименти с различни плодове са възможни.
Поради спецификата на продуктите прилагам кратък анализ и начин на работа с тях:

Към рецептата
Кокосово мляко

Харесвам кокосови продукти, защото правят десертите плътни, екзотични и с богат вкус. Богати са на фибри, Витамин С, Е, В1, В3, и В6, цинк, селен, калций, магнезий и фосфор, нисковъглехидратни, но пълни с мазнини. Не на последно място са чудесна алтернатива на млечните продукти. При избора ми на кокосово мляко винаги наблюдавам маслеността в проценти. Около 17-20% е добра хубава масленост за кокосово мляко. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400мл, гъсто и плътно е.

Агар – агар

В рецептата за кокосов десерт се работи с агар-агар.
Агар-агар се извлича от водорасли и е вегетарианската алтернатива за желиране и сгъстяване на храни. Може да се срещне като добавка с номер Е406. Намира се под формата на кристалчета, флейксове или прах с бледо жълт или бял цвят. Важно е да се отбележи, че прахът от агар-агар е по-силен отколкото флейксовете, имайте го в предвид и увеличете количеството ако ползвате второто.

За да работите с агар е нужно да го възварите с в гореща течност за да се активира. В случая на кокосов десерт възваряваме агар-агар директно в кокосовото мляко. Агар-агар стяга много бързо течността, в която е разтворен.
Може да желира почти всичко, в което е разтворен. Също не е нужно да се прибира в хладилник, за да стегне. Желира при температура около 35 градуса. Стяга почти мигновено още на стайна температура.
Агар-агар няма изявен вкус или мирис, затова може да се използва успешно и в сладки или солени храни.

Кокосов десерт с ягоди

Порции 8 парчета
Време за готвене 5 мин
охлаждане 20 мин
Общо Време 25 мин

Оборудване

  • Стандартно за всяка кухня
  • Съд с размери 15/15см

Продукти

  • 400 мл кокосово мляко 17-20% масленост
  • 300 г ягоди пресни
  • 3 г агар-агар
  • 20 г пчелен мед
  • 1 с.л. розова вода за кулинарни цели
  • кокосово масло за намазване на съда
  • свежа мента за декорация

Инструкции

  • Сложете кокосовото мляко на котлона, смесете го добре с точното количество агар-агар. Нека заври. Охладете леко и добавете нюанс сладост и аромат с мед и розова вода.
  • Намаслете много фин слой кокосово масло в съд с размери 15/15. Подредете ягодите като отрежете дръжките в отновата така, че да стоят изправени. Излейте леко охладената кокосовата смес върху ягодите, нека леко се подават. Не се бавете, защото агарът стяга много бързо. Охладете за свежест.
  • Разрежете на парчета. Поднесете със свежа мента.

Бележки

Експериментирайте с различни плодове.
Традиционно може да използвате свободно стойностите в MyfitnesPal като изпишете  No sugar-Кокосово желе с ягоди или кликнете директно на линка.
  • Калории на парче – 106
  • Въглехидрати общи – 7г
  • Мазнини – 9г
  • Протеин – 1г
  • Фибри – 1г
Автор: No sugar
Калории: 106kcal
Цена: 6-7 лв.
Тип ястие: десерт
Вид Кухня: нисковъглехидратна, палео, веган
Ключова дума: агар-агар, кокос, ягоди
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!