Как се приготвя приказно летен кокосов нисковъглехидратен десерт без глутен, яйце и лактоза, лек и ефирен, пълен с полезни мазнини? Това кокосово желе с ягоди е с минимум съставки. Приготвянето му е много лесно. Вкусът му носи нотка екзотичност. Експерименти с различни плодове са възможни.
Поради спецификата на продуктите прилагам кратък анализ и начин на работа с тях:
Кокосово мляко
Харесвам кокосови продукти, защото правят десертите плътни, екзотични и с богат вкус. Богати са на фибри, Витамин С, Е, В1, В3, и В6, цинк, селен, калций, магнезий и фосфор, нисковъглехидратни, но пълни с мазнини. Не на последно място са чудесна алтернатива на млечните продукти. При избора ми на кокосово мляко винаги наблюдавам маслеността в проценти. Около 17-20% е добра хубава масленост за кокосово мляко. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400мл, гъсто и плътно е.
Агар – агар
В рецептата за кокосов десерт се работи с агар-агар.
Агар-агар се извлича от водорасли и е вегетарианската алтернатива за желиране и сгъстяване на храни. Може да се срещне като добавка с номер Е406. Намира се под формата на кристалчета, флейксове или прах с бледо жълт или бял цвят. Важно е да се отбележи, че прахът от агар-агар е по-силен отколкото флейксовете, имайте го в предвид и увеличете количеството ако ползвате второто.
За да работите с агар е нужно да го възварите с в гореща течност за да се активира. В случая на кокосов десерт възваряваме агар-агар директно в кокосовото мляко. Агар-агар стяга много бързо течността, в която е разтворен.
Може да желира почти всичко, в което е разтворен. Също не е нужно да се прибира в хладилник, за да стегне. Желира при температура около 35 градуса. Стяга почти мигновено още на стайна температура.
Агар-агар няма изявен вкус или мирис, затова може да се използва успешно и в сладки или солени храни.
Кокосов десерт с ягоди
Продукти за пазаруване:
ягоди
кокосово мляко
✔ агар-агар
Пазарувайте агар-агар с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Още десерти без животински продукти
Розова чаша крем
Фъстъчени бонбони
Десерт Фъстък
Тахан халва
Желиран кокосов портокал
Чиа сурови бонбони
Кокосов десерт с ягоди
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
- Съд с размери 15/15см
Продукти
- 400 мл кокосово мляко 17-20% масленост
- 300 г ягоди пресни
- 3 г агар-агар
- 20 г пчелен мед
- 1 с.л. розова вода за кулинарни цели
- кокосово масло за намазване на съда
- свежа мента за декорация
Инструкции
- Сложете кокосовото мляко на котлона, смесете го добре с точното количество агар-агар. Нека заври. Охладете леко и добавете нюанс сладост и аромат с мед и розова вода.
- Намаслете много фин слой кокосово масло в съд с размери 15/15. Подредете ягодите като отрежете дръжките в отновата така, че да стоят изправени. Излейте леко охладената кокосовата смес върху ягодите, нека леко се подават. Не се бавете, защото агарът стяга много бързо. Охладете за свежест.
- Разрежете на парчета. Поднесете със свежа мента.