Зимна класика в безглутенов вариант
Банички без глутен (с вкус на Тиквеник или вкус на Щрудел)
Тази рецепта предлага алтернатива на традиционните десерти, като използва безглутенови оризови кори, плънка от тиква и подправки за Тиквеник или ябълки и канела за вкус на Щрудел. Идеални за всеки, който избягва глутена, но не и вкусовете на зимните класики. Подходящи за приготвяне в индивидуални порции, точно толкова, колкото е необходимо. Приготвят се само на тиган, за не повече от 5 минути. Използван е заместител на захарта, за редуциране на въглехидратите.
Не пропускайте и моите рецепти за Бъркана нисковъглехидратна баница, Мъфини с ябълка и канела и Бразилски хлебчета, също без глутен.

Банички без глутен – продукти за замяна
Почти всички продукти в основната рецепта за Банички без глутен могат да се заменят с други. Единствено оризовите кори са незаобиколим продукт в рецептата. Вижте картата с точните продукти използвани в рецептата и откъде да купите. А ето и продуктите, които могат да бъдат заменени с други:
Ябълки или тиква: Изберете вкусът, който предпочитате или изпробвайте и двате. Уверявам ви, че макар продуктите да си приличат в двата варианта, крайния вкус е различен. Призовавам ви освен ябълки или тиква, да опитате рецептата още с круши и/или с дюли.
Яйца от пъдпъдъци: Избирам яйца от пъдпъдъци в моята рецепта, но знайте, че могат да се заменят успешно с кокоши яйца. За замяна на 3 броя пъдпъдъчи яйца използвайте едно цяло кокоше яйце М размер.
Орехи: Въпреки класическия вкус на орехите, може да експериментирате с други ядки – лешници, бадеми, шамфъстък или други по избор.
Сушени портокали: може да замените в Банички Тиквеник с други сушени плодове като например стафиди. Също е възможно да пропуснете изобщо тази съставка, макар да придава много празничен нюанс.
Масло: Количеството на мазнината в рецепта е минимално и се налага само за намасляване на тигана. Може да избирате мазнина – краве масло, топено масло гхи или кокосово.
Подсладител: В рецептата той е изцяло пожелателен. Ако обичате повече сладко, може да го добавите в плънката със сладост по ваш вкус. Но изобщо не е задължителен, тъй като сами по себе си основните съставки са естествено сладки. Също може да използвате за поръсване на готовите банички за снежен ефект. Аз използвам в рецептата пудра еритритол, който придава ефект „пудра захар“.
Продукти за Банички без глутен (с вкус Щрудел и вкус Тиквеник)
тиква
ябълки
✔ оризови кори
✔яйца от пъдпъдъци
✔ орехи
✔ канела на прах
✔ сушени портокали
Вземете продуктите с -5% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar5
Банички без глутен в солен вариант
Пригответе също много вкусни банички без глутен на тиган със солен вкус. Следвайте стъпките в рецептата, но пригответе плънката от 3 бр. яйца от пъдпъдъци и 40 г сирене за всяка една оризова кора.

Насладете се на тази рецепта за Банички без глутен и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Банички без глутен (с вкус Тиквеник и вкус Щрудел)
Оборудване
- Електронна кухненска кухненска везна
- Тиган Ø 17-18 см с незалепващо покритие
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
за всяка една баничка тиквеник:
- 1 бр. оризова кора
- 50 г тиква фино настъргана
- 3 бр. яйца от пъдпъдъци
- 15 г орехи накълцани
- 1/4 ч. л. канела на прах
- 3 резена сушен портокал по желание
за всяка една баничка щрудел:
- 1 бр. оризова кора
- 50 г ябълка настъргана
- 3 бр. яйца от пъдпъдъци
- 15 г орехи накълцани
- 1/4 ч. л. канела на прах
допълнителни:
- мазнина за тигана кокосово, млечно масло или гхи
- пудра еритритол за поръсване
- канела на прах за поръсване
забележка: ако обичате повече сладко, добавете по 1 ч.л. еритритол или друг подсладител в плънките
Инструкции
за всяка 1 баничка :
- Смесете и объркайте на ръка сместа за плънките, които изберете.За баничка Тиквеник – яйца, фино настъргана тиква, канела, накълцани ядки и парченца сушени портокали.За баничка Щрудел – яйца, настъргана ябълка, канела, накълцани орехи.
- Нагорещете тиган на висока степен и намаслете фино. Поставете оризовата кора в тигана БЕЗ да я мокрите. Изсипете върху нея подготвената плънка и я разпределете равномерно върху цялата кора.
- Гответе около 30-40 секунди и щом плънката започне да стяга, започнете за навивате на руло като палачинка. Запечете допълнително на тигана за около 1 минута.
- Сервирайте баничките топли или студени, и в двата случая са вкусни. Посипете допълнително с канела и пудра еритритол за снежен ефект.









Благодаря за идеята с оризови кори
Благодаря за идеята