Без машина за сладолед
Нямате машина за сладолед, но много искате да си направите домашен плодов сладолед? Няма проблем. Следвайте стъпките и се насладете на разкошен суров сладолед. Освен това той е с ниски въглехидрати, много полезни мазнини, без млечни и животински продукти, без захар и без глутен.

Основните продукти
Плодовете – използвайте замразени летни плодове по избор, за да направите Плодов сладолед. Може да ги миксирате наистина по много начини. Аз избирам дребни летни плодове – боровинки, къпини и малини. Вкусът им е наситен, а цветът – зашеметяващ. Когато влагате замразени плодове продуктът сладолед ще остане кремообразен и плътен. Ако използвате пресни такива първоначалната консистенция ще прилича на рядко пюре, ще замръзне много по-бавно и ще се вледени. Използването на предварително замразени плодове е най-доброто решение за този сладолед. Избирам “берита” за да намаля до минимум въглехидратната стойност (виж стойностите тук). На практика може да се вложат повече и разнообразни видове замразени плодове – нектарини, праскови, пъпеш, ягоди, череши… Направете своя микс според желанието си или сезонността.
Мазнините – кокосова сметана и авокадо. Добавянето на хубави мазнини в консистенцията на сладоледа го прави по-мек и кремообразен. Воднисти течности като нискомаслени млека например биха го направили твърд и на кристали. Кокосовата сметана е с масленост около и над 20-22%. Може да се замени с пълномаслено кокосово мляко – около 17-18 %.
Подсладители. Да или не?
Ако следвате нисковъглехидратно хранене вероятно ще се опитате да ограничите до минимум захарите в храната. В този случай за Плодов сладолед използвайте пудра еритритол . Ако обаче това не е на дневен ред при вас спокойно може да използвате например суров мед за подслаждане. Има и трети вариант – да заложите на напълно натуралната сладост на плодовете. Във всеки случай ще получите отличен резултат.
Трикчета за успех
Използвайте замразени плодове вместо пресни. Ако нямате готови замразени в момента, просто се подгответе като замразите плодчета по избор два часа преди да пристъпите към блендирането. Замразените плодове ще вкарат въздух в сместа и ще я направят лека и пухкава.
Не се изкушавайте да блендирате всички продукти заедно, защото кокосовата сметана ще се втърди на парчета от шоковото охлаждане при съприкосновение с плодовете. Ще остане на маслени парчета в сладоледа. Следвайте стъпките в рецептата и блендирайте като спазите последователността.
Не пропускайте водката – няма да усетите нейното присъствие в сладоледа, но тя ще помогне да се предотврати образуването на големи ледени кристали в сместа, което води и до по-нежна текстура на сладоледа. Маже да използвате и всеки друг твърд алкохол.
Може да харесате също:
Плодов сладолед
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 г замразени плодове по избор
- 200 г авокадо
- 280 г кокосова сметана 20-22% масленост
- 1 с.л. водка
подсладител по желание
- 20 г пудра еритритол
Инструкции
- Блендирайте авокадото, кокосовата сметана, подсладителя (ако използвате) и водката до гладка смес.
- Добавете замразените плодове в авокадовото пюре. Блендирайте докато се превърнат в гъста ледена каша без парченца. Това ще отнеме няколко минути в зависимост от мощността на вашия блендер. На този етап може да консумирате сладоледа веднага. Той ще има консистенция на нежен замразен крем.
- Ако не планирате да консумирате веднага прехвърлете сладоледа в контейнер, покрийте с прозрачно фолио и охладете за минимум два часа. Извадете от фризера 10 минути преди да консумирате.