Без машина за сладолед
Нямате машина за сладолед, но много искате да си направите домашен плодов сладолед? Няма проблем. Следвайте стъпките и се насладете на разкошен суров сладолед. Освен това той е с ниски въглехидрати, много полезни мазнини, без млечни и животински продукти, без захар и без глутен.
Основните продукти
Плодовете – използвайте замразени летни плодове по избор, за да направите Плодов сладолед. Може да ги миксирате наистина по много начини. Аз избирам дребни летни плодове – боровинки, къпини и малини. Вкусът им е наситен, а цветът – зашеметяващ. Когато влагате замразени плодове продуктът сладолед ще остане кремообразен и плътен. Ако използвате пресни такива първоначалната консистенция ще прилича на рядко пюре, ще замръзне много по-бавно и ще се вледени. Използването на предварително замразени плодове е най-доброто решение за този сладолед. Избирам “берита” за да намаля до минимум въглехидратната стойност (виж стойностите в тук). На практика може да се вложат повече и разнообразни видове замразени плодове – нектарини, праскови, пъпеш, ягоди, череши… Направете своя микс според желанието си или сезонността.
Мазнините – кокосова сметана и авокадо. Добавянето на хубави мазнини в консистенцията на сладоледа го прави по-мек и кремообразен. Воднисти течности като нискомаслени млека например биха го направили твърд и на кристали. Кокосовата сметана е с масленост около и над 20-22%. Може да се замени с пълномаслено кокосово мляко – около 17-18 %.
Подсладители. Да или не?
Ако следвате нисковъглехидратно хранене вероятно ще се опитате да ограничите до минимум захарите в храната. В този случай за Плодов сладолед използвайте пудра еритритол . Ако обаче това не е на дневен ред при вас спокойно може да използвате например суров мед за подслаждане. Има и трети вариант – да заложите на напълно натуралната сладост на плодовете. Във всеки случай ще получите отличен резултат.
Трикчета за успех
Използвайте замразени плодове вместо пресни. Ако нямате готови замразени в момента, просто се подгответе като замразите плодчета по избор два часа преди да пристъпите към блендирането. Замразените плодове ще вкарат въздух в сместа и ще я направят лека и пухкава.
Не се изкушавайте да блендирате всички продукти заедно, защото кокосовата сметана ще се втърди на парчета от шоковото охлаждане при съприкосновение с плодовете. Ще остане на маслени парчета в сладоледа. Следвайте стъпките в рецептата и блендирайте като спазите последователността.
Не пропускайте водката – няма да усетите нейното присъствие в сладоледа, но тя ще помогне да се предотврати образуването на големи ледени кристали в сместа, което води и до по-нежна текстура на сладоледа. Маже да използвате и всеки друг твърд алкохол.
-
Закуски21.00лв.
-
Нисковъглехидратни рецептиПродукт с намаление
60.00лв.52.00лв. -
Солена книга20.50лв.
-
Десерти без захар18.50лв.

Плодов сладолед
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 г замразени плодове по избор
- 200 г авокадо
- 280 г кокосова сметана 20-22% масленост
- 1 с.л. водка
подсладител по желание
- 20 г пудра еритритол
Инструкции
- Блендирайте авокадото, кокосовата сметана, подсладителя (ако използвате) и водката до гладка смес.
- Добавете замразените плодове в авокадовото пюре. Блендирайте докато се превърнат в гъста ледена каша без парченца. Това ще отнеме няколко минути в зависимост от мощността на вашия блендер. На този етап може да консумирате сладоледа веднага. Той ще има консистенция на нежен замразен крем.
- Ако не планирате да консумирате веднага прехвърлете сладоледа в контейнер, покрийте с прозрачно фолио и охладете за минимум два часа. Извадете от фризера 10 минути преди да консумирате.
Бележки
Стойности за 100г (от общо 900г)
Калории 98
Въглехидрати общи 7г
Мазнини 8г
Протеин 1г Фибри 4г