Естествена ферментация – втора част
Бижуто във ферментацията – ферментирало киселото зеле. За ползите му може да се говори безкрай – от подобряване на чревната микрофлора, засилване на имунния отговор, подобряване на костната структура (благодарени на витамин К2, който се свързва с калция), до антиокосидантния и витаминен състав. А освен всичко това приготвянето на ферментирало кисело зеле е най-лесно приложимата и универсална рецепта. Подготовката за него е уканилно проста. Ферментиралото зеле притежава ползи за храненето и здравето, далеч надхвърлящи тези на прясното зеле.
В буркан ферментирало кисело селе има толкова много пробиотици, повече от кутийка от аптеката. И още нещо – въпреки, че есента е богата на зеленчуци подходящи за ферментиране, всъщност за ферментацията няма сезон! Не се ограничавайте само със студените месеци. За буркан кисело зеле винаги може да се намери място на плота в кухнята, а пробиотикът в него – във вашия корем. Приемайте го като превенция, не само като храна.
Ползи
Ферментиралото киселото зеле и като цяло естествено ферментиралите зеленчуци са богати на витамин К2. Този витамин е също толкова важен, колкото и набавянето на витамин D. Всъщност двата работят в симбиоза и си помагат за взаимна абсорбция, помагат за заздравяване на костите и подобряват сърдечното здраве. По време на процеса на ферментация се получават полезни пробиотици или „живи бактерии“, а тези пробиотици са това, което дава на киселото зеле повечето от ползите за здравето.
Киселото зеле е отличен начин за добавяне на щадящи диетични фибри и съдържа витамини С и К, калий, калций и фосфор.
Подобно на повечето други ферментирали храни, киселото зеле съдържа разнообразни ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества на по-малки и лесно смилаеми молекули. ферментирало кисело зеле
Колко време отнема?
Ферментирало кисело зеле е чудесно за консумация около 7-8-ми ден. Но опитвайте, много зависи от вложения материал и температурата. Ако в помещението, в което държите буркана е студено, ще е необходимо повече време за ферментация.
И все пак – кога е готово? Киселото зеле е готово, тогава, когато е вкусно – има изразена киселост. Може да продължите да ферментирате по-дълго, за да добие зелето дълбок вкус. Но при почти всички случаи около 7 дни от началото на ферментацията то е готово. През лятото с високи температури киселото зеле може да се развие на 4-5 дни и това е чудесно.
Точно когато е много вкусно – прехвърлете го в хладилник, за да запазите вкуса най-дълго. Преместено вече в хладилник то ще остане годно за консумация в рамките на месец.
Рецептата
Ферментирало кисело зеле е чудесно натюр, но може да обогатите базовата рецепта, като добавите няколко много отличителни елемента. Експериментирайте с настърган джинджифил, моркови и люти чушки. Прекрасен нюанс. Друг любим аромат – дафинов лист и кимион. Представената по-долу рецепта е основна и базова семпла за кисело зеле, която винаги може да обогатите разчитайки на своят вкус или експеримент – може да добавите лилаво зеле, чесън, настъргани моркови, репички, различни подправки… Експериментирайте с времето на ферментация и създайте различни вкусове.
Първа част – Ферментирали зеленчуци
Трета част – Ябълков оцет
Четвърта част – Квас от червено цвекло
Пета част – Домашна комбуча
Ферментирало кисело зеле
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стъклени буркани
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 бр. зеле
- 25-30 г сол
- подправки по желание
Инструкции
подготовка
- Нарежете на зелето възможно най-ситно – колкото по-ситно, толкова по-добре. Използвайте ако е необходимо кухненски робот. Ако влагате други нарязани и настъргани зеленчуци, добавете и тях на този етап. В голям неметален съд намачкайте зелето с ръка и едра морска сол. На една средна глава зеле използвайте 25-30 грама сол. То ще започне да пуска течност. Затворете с капак и оставете да почине за час.
- След почивката зелето ще пусне още от своя сок. Точно той ни трябва. Вземайте зелето в шепи и изстисквайте сока, като го запазвате. Плътно притискайте зелето в буркан. Натъпчете го добре. Оставете около три пръста свободно пространство. Долейте със соления зелев сок. Много важно е цялото зеле да бъде потопено под течността и нищо да не се подава. Покрийте със салфетка или използвайте дъното на чаша, за да натиска зелето под зелевия сок. Оставете на стайна температура.
ферментация
- Веднъж на ден през първите 3-4 дни отваряйте зелето, за да излязат ферментационните газове. Използвайте момента да притискате зелето надолу – с ръка, с дървена лъжица или с дъното на стъклена чаша. Идеалната температура за ферментация е около 18-20 градуса. Дръжте буркана без пряко огряване от слънцето.
- Ферментиралото зеле е чудесно за консумация около 7-8-ми ден. Точно когато е много вкусно – прехвърлете го в хладилник, за да запазите вкуса най-дълго. Преместено вече в хладилник то ще остане годно за консумация в рамките на месец.
Нисковъглехидратно по време на пости (онлайн рецепти) 




Здравейте! Непременно ще опитам рецептата за ферментирало накълцано зеле. Правите ли и ферментирало зеле в бидон или кисело зеле? Ще Ви бъда благодарна , ако споделите рецепта!
Здравейте! Не, не правя такива големи количества и не мога да съм полезна. Само в буркан 🙂
Попитайте хората на възраст над 55 г. Те знаят. Аз съм на 67, но чета по-младите автори и питам по-върастните или по-опитните от мен. Днес затварях в буркани готово кисело зеле което отгледах в гардината си до летището на Чикаго. Единият буркан бомбира при стерилизацията (затварянето както го наричаме ние), но тук имат капачки които не позволяват бурканът да се пръсне. Капачката сеи няма.
разпада на двете си части, и ако си сложил капака на тенджерата, щети няма. Ревизираш процеса. Така и попаднах тук. Дано не съм досадна.
Благодаря Ви, Весела!
Направих точно по рецептата + 1 едро настърган морков. Отличен резултат на 6-ти ден. Препоръчвам!