Защо да приготвите сушено телешко месо във фурна вкъщи?
Защото първо е наистина с чист състав. Подобни деликатеси на сушено телешко месо от магазина съдържат не толкова добри съставки. Месото е изкусително вкусно и може да се съхранява дълго време. Засища глада и дава енергия.
Може да го пренасяте в пакети, в кутия за хранене, подходящо е за планински преходи или пък за следтренировъчно хранене.
Чист протеин и ниското съдържание на мазнини са чудесен избор ако сте трениращи и търсите начин за лесно допълване на белтъчния прием за деня.
А най-добрият начин да осигурите контрол на качеството и да платите ниска цена за сушено телешко е да го приготвите сами.
Вкусен деликатес подходящ за палео хранене и нисковъглехидратна диета. Неповторимо протеиново похапване, мезе или хранене в движение.
Тази рецепта за домашно приготвяне на сушено месо във фурна е наистина проста. Изисква повече подготовка и чакане, повече търпение, но всъщност работата е сравнително малко. И е наистина с чист състав. Нещо, което трудно бихте могли да купите готово.
В детайли
Тази рецепта е проста и лесна. Времето, в което няма да правите нищо е много повече, отколко ще правите. По-голямата част от работата ще свърши фурната ви. Има само няколко дребни подробности, които са важни.
Избор на месо за Телешко сушено месо на фурна
Изберете хубаво прясно телешко – контрафиле е добър избор, тъй като няма да се наложи да обезципявате месото. Като цяло препоръчвам да изберете възможно най-постно парче месо и да изрежете всички видими части мазнини, които виждате, както и да отстраните ципите. В този случай закупуването на чисто обезципено контра филе ще бъде добър избор.
Подправки
Моят микс подправки е с възможно най-чист състав. Чувствайте се свободни да земените, пропуснете или заместите подправки при приготвяне на ваш вариант за марината на сушено телешко на фурна. Направете го повече или по-малко пикантно като добавите още лютивина, или други подправки, които обичате.
Подготовка за сушено телешко месо
Предварителното замразяването на месото за час ще улесни много нарязването на тънки филийки. Опаковайте го в домакинско фолио и замразете парчето масо за час преди да пристъпите към замразяване.
Следваща много важна част е мариноването. Забъркайте лесна марината и масажирайте месото добре с нея. Ако имате възможност оставете месото за почива в хладилник овкусено с маринатата за 12 часа, но не по-малко от 3 часа. Така ароматите ще имат възможност да овкусят равномерно месото.
Съхранение на сушено телешко месо
Добре изсушеното телешко месо във фурна може да се съхранява на стайна температура и в херметически затворен съда до 2 седмици. Въпреки, че кой би го оставил толкова? Толков е изкусително, че децата дори не могат да му устоят.
Ако се притеснявате, че сте изсушили месо с твърде много мазнина е добре да го съхранявате в хладилника. Мазнините в месото ще го накарат да гранясва. Именно затова избирайте месо с минимално количество мазнини.
Колко дълго ще отнеме сушенето?
Това зависи от няколко фактора.
Първо зависи от вашата фурна, и второ -от дебелината на ивиците месо.
За да прецените:
Извадете ивица месо от фурната след като е свършил дву-часовия период на сушене.
Оставете го да се охлади. След това го опитайте го и го сдъвчете добре.
Ако това е текстурата за сушено телешко месо, която харесвате, извадете решетката с месо фурната.
Ако изглежда още меко и месесто за дъвчене, досушете го още във фурната, като проверявате на всеки 30 минути.
Още рецепти, които ще харесате:
Домашен пастет от пилешки дробчета
Морски дарове с телешко на тиган (surf and turf)
Желиран терин в костен бульон
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Хумус с моркови
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Сушено телешко месо във фурна, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Сушено телешко месо във фурна
Оборудване
- Решетка за печенe
- Алуминиево фолио
- Голяма тава
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 700 г телешко месо контрафиле
за марината
- 2 с.л. ябълков оцет
- 20 г тъмна меласа
- 1 ч.л сух лук на прах
- 1 ч.л. морска сол
- 1/2 ч.л. кайенски пипер или повече
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
Инструкции
- Сложете месото за 1 час във фризера за да стегне и да се разрязва добре.
- Ако има видими мазнина или ципи остранете.
- Разрежете на възможно най-тънки филийки с остър нож напречно на мускулните влакната на месото.
- Пригответе марината от посочените продукти в голяма купа като разбъркате.
- Масажирайте много добре месото с маринатата и наредете в купата. Покрийте купата с домакинско фолио. Прехвърлете в хладилник за 12 часа.
- Загрейте фурната на 80°С. Облечете голяма тава с алуминиево фолио.
- Наредете месото върху решетка, без да се застъпва. Отдолу поставете тавата облечена с алуминиево фолио. Върху нея ще се окапва течността от сушенето.
- Сушете 2 часа и 30 минути, или докато телешкото месо се изсуши и стегне, но все пак е малко еластично. Обърнете веднъж на първия час. Направете тест за елестичност на втори час (виж горе). Времето за готвене ще варира в зависимост от дебелината на месото ви.
Бележки
Калории 291
Въглехидрати общи 18г/ Въглехидрати нетни 8.9г/Фибри 14г
Мазнини 21г
Протеин 6г