Ако досега сте ползвали сол само за посоляване на ястията приканвам ви да промените изцяло виждането си за нея. Солта не е просто вкус, солта е изключително важен компонент за нашето тяло.
Но…
Също както и мазнините набедени за голямото зло и причинители на много болести, така и солта не може още да се отърси от грозния етикет „бялата смърт“. Което донякъде е вярно. Всъщност всичко лошо, което сте чували за нея е вярно. С едно уточнение обаче. Става въпрос за рафинирата трапезна сол – химичното съединение натриев хлорид NaCl с отсранени по химичен път полезни минерали. Трапезната сол е „обогатена“ с алуминий против слепване и декстроза за елиминиране на горчивия вкус. Да, точно това представлява готварската сол. И да, системното прекаляване с натриев хлорид повишава кръвното налягане, влошава работата на сърдечно съдовата дейност, повишава вероятността от инфаркт и инсулт…. Точно така е.
И точно заради това много хора прибягват до безсолна диета с цел да избегнат здравословни проблеми, именно защото са убедени, че приемът на сол влошава здравословното им състояние. Но дали това е правилният начин?

Да погледнем на нещата от друг ъгъл
Не всички видове сол са смъртоносни, напротив. И докато с „бялата смърт“ се идентифицира рафинирата сол е добре да погледнем встрани и да видим, че солта всъщност не е само познатите ни ситни и искрящо бели никога неслепващи прашинки в солницата. В този ред на мисли – да – солта е откровено вредна и нейната консумация трябва да се ограничава. Високата консумация на сол обикновено върви ръка за ръка с преработени храни, пържени, панирани, тестени продукти, високовъглехидрато хранене и алкохол. Тази комбинация е недобра.
И докато това е безспорен факт, то нека разгледаме дали има количество и качество сол, която освен безвредна е и полезна. Коя точно сол да предпочитаме и дали ограничаването на солта е толкова полезно, колкото са ни казали.
Консумираме ли твърде много индустриално преработени храни?
Присъстват ли в менюто ви твърде много полуфабрикати, храни в опаковки, готови сосове и маринати (…. тук списъка е безкраен) вероятно се консумира много повече сол от нужното, без дори да подозираме. Нима не мислите, че колбасите ги солят с хималайска сол? Не! Използват обикновена готварска сол в големи количества. А това не е добре.
Всъщност консумирайки всякакви преработени храни превишаваме многократно препоръчителната дневна доза сол, а тя е максимум 5-6 г за възрастен човек на ден. Ето от къде идва мита за солта и повишеното кръвно налягане. Високата концентрация и дисбаланс на натрий в организма може да доведе доповишено кръвно налягане.
Задържане на вода ИЛИ хидратация
Ако консумирате достатъчно (хубава) сол, обратно на вярванията вероятно ще сте по-добре хидратирани. Това условие е валидно само обаче ако консумирате и ниско количество прости въглехидрати.
Може да пиете безумно много вода, но това няма да помогне да сте хидратирани. Солта ще е тази, която ще „достави“ водата вътре в клетката, ще я хидратира и утоли жажда и.
Задържането на вода често може да е причинено именно от консумация на малко сол. Организма се опитва да се „самохидратира“. Това води до покачване на кръвното налягане и задържана вода.
При „стандартна“ високовъглeхидратна диета максималното количество сол, което не трябва да се надвишава за ден е 6г.
Да помислим пак – безсолната диета полезна ли е или вредна?
В крайна сметка – по-малко преработени храни със скрита нискокачествена сол и повече истинска храна с повече истинска сол е най-добрият вариант.
А йодираната сол?
А относно откъде да се набави йод – една добре балансирана диета би трябвало да свърши много по-добра работа. Йодирането на солта, оказва се не е твърде умен ход, тъй като точно тази йод едва ли се усвоява адекватно от организма. За да се запази количеството йод в йодирана сол и да има той някакъв ефект би следвало да не се готви с тази сол, а да се добавя в края на процеса. Също така тази сол трябва да се продава и съхранява в тъмна опаковка, за да се запази йодът в нея, а както знаете това не се прави.
Нисковъглехидратен лайфстайл и прием на сол. Какво се случва?
Ако се стремите да се храните „чисто“ – приготвяте храната си сами и избягвате „вредните“ храни най-вероятно сте ограничили индустриално преработените храни до минимум. С това автоматично сте намалили и приема на сол, разчитайки на свежа и истинска храна.
Обаче, трябва да имате предвид, че ако сте в нисковъглехидратния спектър трябва и може да приемате 15-18 г сол, докато ако сте на стандартна диета трябва да се ограничите до 6 г на ден.


Дисбаланс на натрий в организма/Електролитен дисбаланс
Понижената консумация на въглехидрати понижава естествено нивата на инсулин. Бъбреците започват отделяне на натрий, който е важен трансмитер заедно с излишната вода (да, точно тази вода, която ако консумирате неразумно въглехидрати ще задържите). Това може да доведе до дехидратация и дефицит на натрий, съответно електролитен дисбаланс. Ето защо соле, чаша вода с кристалче сол или сок от кисело зеле, костен или зеленчуков бульон с хубава сол са идеалната ежедневна напитка при нисковъглехидратен лайфстайл.
Ако сте на нисковъглехитратна, палео или кето диета, спорувате и се потите, храните се основно с непреработена храна, която не съдържа добавена сол, то вие трябва да пиемате по 15-18г сол на ден. Именно за да поддържате добър електролитен баланс в тялото. Това са 2-3 чаени лъжички.

Хубава сол
Няма значение коя от всичките видове сол, която съществува на земята ще изберете, просто нека не е рафинирана. Изберете си вкус, който ви допада най-много и консумирайте с удоволствие.
Как да разпознаем хубавата непреработена сол?
Натуралната сол е сива, розова, тъмна, мътна, черна, оранжева, с лек нюанс, но не искрящо бяла и фина.
Тя е едра, на бучки и кристали, с неправилна форма и неравномерен цвят. Хубавата сол притежава естествена влажност.
Цената и винаги е многократно по-висока от тази на рафинираната сол.
Нерафинираната сол следва да не бъде подлагана на термична обработка. Посолете с нея в края на готвенето.
Различните видове сол са с различно съдържание на минерали.
Богата колекция от нерафинирана сол
✔ Келтски кристали
✔ Атлантическа морска сол
✔ Атлантическа морска сол с био водорасли
✔ Черна хималайска сол
✔ Фини морски кристали идеална за готвене и ферментация
✔ Сол Maldon
✔ Каменна сол нейодирана и нерафинирана с ниско съдържание на натрий
Изберете от богатата колекция от натурална и нерафинирана сол и пазарувайте с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10
Видове
Келтска (морска)- На кристали. Сива. Прекрасен нежен вкус. Любима вкъщи.
Хималайска розова (каменна)– Безспорни качества и висок минерален състав, но не ми е любима. Не ми е достатъчно солена.
Хималайска черна (каменна) Кала Намак -Характерният и тъмен цвят се дължи на високото й съдържание на желязо. Не увеличава натрия в кръвта. Има специфичен аромат на сяра. Наричана е още „веганска сол“ заради аромата на яйца. Харесвам я в микс от различни видове сол.
Цвете на солта fleur de Sel (морска)– това е най-фината сол първо качество събирана ръчно от повърхноста на солените басейни. Деликатна, влажна, почти бяла с мътен цвят, естествена влажност. Ниският и добив обуславя и високата и цена.
Едноименната сол Maldon – Произведена през частична кристализация на солената вода, като това запазва ценните й морски микроелементи. Има мека, несъвършена текстура на солни морски кристали с отличителен вкус и характер.
Разбира се може да си намерите и българска непреработена и нерафинирана сол (дори българска fleur de sel) без допълнително йодиране, но това е толкова трудно, колкото и купуването на щраусово яйце от супермаркет, но все пак не се отказвайте.
От различни солени езера и морета по света може да се сдобиете със сол с различен минерален състав.
Още идеи за сол в ежедневието– солна лампа, солна вана, солна плоча за приготвяне на храна, халотерапия.
Ще харесате още: