Рецепта за суров домашен кетчуп, заради който ще спрете да купувате бутилиран!
Този домашен кетчуп е не само лесен за приготвяне. Той е суров и с пресни съставки.
Той е без захар и без нишесте, направен с вкусни съставки и подправки.
Идеалният дип за печени кореноплодни, сирене, сос за пица и паста или подправка за всичко, което ви е необходимо!
Може да си правите суров домашен кетчуп на малки партиди и всеки път с различен вкус.
Тъй като не изисква термична обработка той се приготвя за по-малко от 5 минути. Може да го приготвяте винаги с различен вкус като добавяте или премахвате продукти, но запазите основата.
Той е с деликатен вкус, леко сладък и отличен за бързо приготвяне.
А ако обичате пикантните вкусове изпробвайте и моята рецепта за Домашен чили сос .
Основата за домашен кетчуп
Може да пропуснете някои съставки при направата на домашен кетчуп. Но не може да пропуснете доматите и ксантановата гума. Тези две съставки в синергия дават незаменимата консистенция на кетчуп.
Също така ще се нуждаете от блендер или кухненски робот за смилане на фина паста.
Пресни домати – да, използвайте всички сортове домати – розови, червени или чери. Рецептата работи отлично с всеки сорт. Основата винаги ще бъде доматения сос, или в случая блендираните домати.
Запазваме доматите сурови – това е суров домашен кетчуп и не изисква готвене.
Ксантанова гума* – това е задължителната съставка, която прави така познатата консистенция на кетчуп. Позната е на всички – сместа не се разлива, но пак е течна.
Ксантановата гума ще емулгира сместа и ще предотврати разслояване и отделяне на вода на готовия кетчуп. Той ще остане с еднаква консистенция по време на целия период на съхранение.
* Ксантанова гума (или гума ксантан) може да закупите тук с -10% отстъпка с промо код NOSUGAR10.
Цвекло – това е съставката, която :
1.) Ще направи кетчупа оцветен в ярко червено. Не я пропускайте. Ако спестите цвеклото и заложите само на домати, колкото и червени да са те, при блендирането сместа ще остане бледо розова и няма да има типичния червен цвят за кетчуп.
2.) Ще даде и специфичния леко сладък вкус на кетчуп, който обикновено в бутилираните версии се постига с добавянето на захар.
Ябълков оцет – за характерен леко кисел вкус добавете лъжица хубав Ябълков оцет.
Продукти за домашен кетчуп без захар
домати, цвекло, чесън, лук
✔ Ксантанова гума
✔ Ябълков оцет
✔ Келтски кристали
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10
Добавки за различен вкус
Развихрете въображението си и добавете различни съставки при направата на домашен кетчуп.
Лук и чесън – в рецептата съвсем не са задължителни, но придават много приятен пикантен вкус. Ако желаете може да ги замените със сушен лук на прах и сушен чесън. Тази замяна ще доведе до също пикантен, но различен вкус.
Въпреки това аз предпочитам добавянето на пресните продукти, но тествайте и двата варианта.
Сушени домати – не са задължителен елемент, но прибавят много дълбок вкус.
Накиснете 4-5 половинки сушени домати в гореща вода, докато омекнат, след което блендирайте с останалите продукти.
Маслинова паста – лъжичка от нея ще внесе средиземноморски вкус.
Още рецепти за сосове:
Комбинирайте със:
Домашен кетчуп
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
Продукти
- 250 г пресни домати
- 1 г ксантанова гума
- 1 ч.л. морска сол
- 1-2 бр. скилидки чесън
- 30 г червен лук
- 20 г червено цвекло
- 1 с.л. ябълков оцет
добавки за различен вкус
- маслинова паста
- сушени домати без мазнина предварително накиснати
- листа пресен босилек
Може ли гумата да се пропусне или замени с друго?
Това е задължителната съставка, която прави така познатата консистенция на кетчуп – сместа не се разлива, но пак е течна.
Ксантановата гума ще емулгира сместа и ще предотврати разслояване и отделяне на вода на готовия кетчуп. Той ще остане с еднаква консистенция по време на целия период на съхранение.
Веси, как се конервира за по- голяма трайност? Като стандартен доматн сос или по друг начин заради ксантановата гума?
Не мога да предложа начин за трайно консервиране.
Рецептата е за моментална употреба, в сурово състояние.