Канелени рулца – веган и нисковъглехидратни

1.8K
ФАНТАСТИЧНА
рецепта

Без зърнени брашна, без захар и без глутен!

Успях да сведа съставките до минимум за тази рецепта, като приготвих нисковъглехидратно тесто, “захарен” пълнеж, и захарна глазура без “захар” и без млечни продукти. 
Тестото е различно от класиката – то е нисковъглехидратно и без глутен, без зърнени брашна, без мая и втасване и без лактоза.
Ето, най-вкусните веган и нисковъглехидратни канелени рулца!
Тази рецепта е част от платформата Нисковъглехидратно по време на пости.

Към рецептата

Тесто за канелени рулца

Тествах тази рецепта десетократно, за да съм сигурна, че ще постигате винаги отличен резултат и във вашата собствена кухня. Сведох стъпките до минимум, но въпреки това рецептата изисква повишено внимание.
Затова предлагам рецепта, която не търпи промени (освен в пълнежа) и изисква точно отмерване с електронна везна на продуктите.
За да получите това изумително вкусно тесто, което е нисковъглехидратно и без животински продукти не трябва да правите компромис с пропускането на продукти. Ще са необходими бадемово и кокосово брашно, минимални, но задължителни количества нишесте от тапиока и гума ксантан, както и сода бикарбонат и бакпулвер.

Вариации за пълнеж

Препоръчвам в пълнежа да използвате кристалната версия на еритритол, без той да е смлян на пудра (докато за глазурата правим тъкмо обратното).
В тази рецепта използвам класически пълнеж за канелени рулца – “захар” и канела. Добавям само сухи лимонови корички на прах за богат аромат, но може да ги пропуснете без притеснение.
Освен всичко друго, това прави рецептата максимално опростена.
Ако желаете обаче може да го обогатите като добавите едро смлени орехи, или пък други ядки в пълнежа.

Канелени рулца с глазура

Захарна глазура “без захар”

Ще ви покажа как да приготвите реплика на захарна глазура само с две съставки: подсладител еритритол и вода. 
Практически е с почти никакви калории (или 6 на порция) и може да използвате тази глазура, за да гарнирате апетитни сладкиши, без да използвате добавени захари.
Тъй като еритритолът се продава като гранулиран подсладител, първо трябва да го превърнете във фин прах. 
Прочетете подробно тук.
След това го преместете в купа и налейте течността малко по малко, докато разбивате, за да избегнете бучки в глазурата.
Съотношението е важно за тази рецепта и то е 45 г пудра еритритол към 15 мл течност.
Течността: може да е просто вода, може да заместите изцяло с пресен лимонов сок или с растително мляко.

Канелени рулца

Продукти за пазаруване:
бадемово брашно
кокосово брашно
еритритол 
✔ нишесте от тапиока
гума ксантан
кокосово масло 

Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5

Може ли да приготвя тези канелени рулца предната вечер?

Мога ли да приготвя тези канелени рулца предната вечер?
Да!
Подгответе глазурата предварително. Изпълнете стъпка 5 за тестото, след това охладете за през нощта. Извадете тавата от хладилника на сутринта, докато фурната се загрява предварително и изпечете.
Топли или студени?
И в двата варианта канелени рулца са чудесни за консумация.
Може ли да пропусна глазурата?
Да! Глазурата в рецептата не е задължителна и спокойно може да я пропуснете. Въпреки това, тя е част от класическата рецепта, затова не се колебайте да пробвате и пълния вариант на моята рецепта за захарна глазура “без захар”.

Още рецепти за нисковъглехидратни печива:

Канелени рулца

Канелени рулца – нисковъглехидратно тесто без глутен, без зърнени брашна и без мая, "захарен" пълнеж и захарна глазура без "захар". 
Порции 5
Време за подготовка 15 минути
Време за готвене 20 минути
Общо Време 35 минути

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене за разточване
  • Точилка
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за тестото :

  • 75 г бадемово брашно
  • 25 г кокосово брашно
  • 50 г еритритол гранулиран или пудра
  • 10 г нишесте от тапиока
  • 5 г гума ксантан
  • 5 г сода бикарбонат
  • 5 г бакпулвер
  • 1 щипка хималайска сол
  • 80 мл топла вода
  • 25 г кокосово масло разтопено
  • 1 с. л. ябълков оцет

пълнеж

  • 20 г еритритол гранулиран
  • 2 ч. л. канела
  • 1 ч. л. суха лимонова кора по желание

глазура / айсинг

  • 45 г пудра еритритол
  • 15 мл студена вода
  • 1 ч. л. пресен сок от лимон по желание

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 180° с обдухване. Ако вашата фурна няма тази функция увеличете температурата с 15°C.
    Подгответе подходящ съд за печене, като го намаслите с кокосово масло.

пълнеж :

  • В малка купа смесете кристалния еритритол и канелата. Добавете сухи лимонови корички по желание.
    20 г еритритол, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. суха лимонова кора
    Канелени рулца - пълнеж

тесто:

  • Отмерете с абсолютна точност сухите съставки. Смесете ги много добре в купа.
    75 г бадемово брашно, 25 г кокосово брашно, 50 г еритритол, 5 г гума ксантан, 5 г сода бикарбонат, 5 г бакпулвер, 10 г нишесте от тапиока, 1 щипка хималайска сол
    Канелени рулца - сухи съставки
  • В отделна купа смесете течните съставки.
    80 мл топла вода, 1 с. л. ябълков оцет, 25 г кокосово масло
  • Смесете мокри и сухи съставки. Омесете меко и нежно тесто. Оставете го да почине за 5 минути.
    Канелени рулца - тесто
  • Разточете тестото (ако е нужно на части) между два листа хартия за печене. Дебелината на разточеното тесто трябва да е около 0,5 см. Поръсете плътно и равномерно с пълнежа. Разрежете на тънки дълги ивици с дебелина около 2 до 3 см – това ще бъде височината на всяко рулце. Завийте внимателно на охлювчета.
  • Подредете в рулцата в намазаната тавичка. Печете 25 минути в загрятата фурна.
  • Извадете от фурната и охладете. Декорирайте с домашна глазура без млечни продукти и без захар, ако желаете.
    Канелени рулца с глазура

глазура:

  • Добавете пудрата еритритол в купа и разбъркайте в течността докато се постигне желаната консистенция. Глазурата трябва да е толкова гъста, че да задържи формата за няколко секунди, преди да се излее обратно в купата. Ако глазурата е твърде гъста, добавете капки вода и опитайте отново. Ако глазурата е твърде течна, добавете още малко пудра еритритол.
    45 г пудра еритритол, 15 мл студена вода, 1 ч. л. пресен сок от лимон
    Канелени рулца - глазура
Автор: No sugar
Тип ястие: десерт, закуска, снак
Хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, без ядки, веган, веган-нисковъглехидратно, нисковъглехидратен
Ключова дума: канелени рулца, постна рецепта

Бележки

От посочените продукти се получават 300 г изпечени канелени рулца.
12 бр. канелени рулца Х 25 г
Хранителна стойност за 100 г канелени рулца (от общо 300 г):
Калории 289/ Фибри 8г/ Въглехидрати 12г/ Мазнини 21г/ Протеин 7г
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Канелени рулца или кликнете на линка.
 

🤞 Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!