зеленчукови

кюфтета

Ако можеш да направиш пица от карфиол, значи можеш всичко!

Същото важи и за кюфтета от карфиол.

Горкият карфиол толкова много се шегуваме с него, и въпреки това няма скоро да слезе от нисковъглехидратната сцена, защото е просто мултифункционелен. Не може да му се отрече. Карфиолът както много други зеленчуци е благодатна почва за експерименти – печен, на пара, на ризото, на мус или на пай. Затова сега го правим на кюфтета. Много напомня на пържени картофени кюфтета, макар да не са пържени и сосът да не е млечен, Много, много вкусни зеленчукови кюфтета!

Естествено, както във всяка нисковъглехидратна рецепта без глутен, присъстват някои нетипични продукти.
Ето подробности за някои от тях:
Може ли кокосовото брашно да се замени с друго?
Ако ви притеснява кокосовия аромат, мога да ви уверя, че няма да го усетите. Ако е по други причини – бадемово брашно може би, но трябва да се увеличи количеството. Кокосовото брашно е хигроскопично и подсушава, така че в този случай играе ролята на влагоуловител.

Може ли да сменя мазнината?
Може, да, всяка мазнина ще свърши работа – кокосова, свинска, авокадова, маслинена …
Експериментирайте с мазнината, дори може да направите микс от различни видове.

С какво да заменя кашуто?
Слънчогледови семки или бланширани бадеми.

Хитринка за подготовката на кюфтета от карфиол
Замразявайте! Най-голямото усилие при заготовките с карфиол е именно неговото наситняване. Набавете си повече карфиол, когато е в изобилие, а именно – през есента. Почистете, смелете на ситни карфиолени трохи с помощта на кухненски робот или настържете на едро ренде. Съхранявайте във фризер. Така ще може да извадите точно когато и колкото ви трябва. Замразеният зеленчук запазва своите свойства.

Кюфтета от карфиол с безмлечен сос

Порции 3
Време за готвене 20 мин
подготовка за соса 2 часа
Общо Време 2 часа 20 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Блендер / Кухненски робот
  • Фурна
  • Хартия за печене
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

продукти за кюфтетата

  • 300 г карфиол
  • 3 бр. яйца
  • 2 ч.л. горчица
  • 30 г кокосово брашно
  • 1 ч.л. сушен лук счукан на прах
  • 1/2 ч.л. сол на вкус
  • 2 с.л. патешка мас за печенето

продукти за соса

  • 100 г сурово кашу
  • 2 с.л. пресен лимонов сок
  • 10 г хранителна мая
  • 1 ч.л. сол на вкус
  • 1 ч.л. горчица
  • 40-50 мл вода регулирайте гъстотата

Инструкции

за соса

  • Накиснете кашуто за 2 часа в леко топла вода с малко морска сол.
  • Изплакнатото и отцетено кашу прехвърлете в блендер. Добавете останалите продукти. Блендирайте до гладка кремообразна консистенция, като регулирате течността. Ще отнеме около минута да се блендира гладко.

за кюфтетата

  • Карфиола настържете на ситни трохи в робот или с ренде, също както за карфиолен ориз. В купа добавете при карфиола яйцата и останалите продукти за кюфтетата без патешката мас. Объркайте добре.
  • От подготвената смес оформете малки кюфтенца, около 15 броя. Топвайте всяко обилно в разтопена мас и положете върху лист за печене. Печете 20 минути на 175 градуса в загрята фурна.
  • Сервирайте изпечените кюфтенца със соса, който може да обогатите с пресни зелени билки, люто чили или пък чесън.
Автор: No sugar
Цена: 6-7 лв.
Тип ястие: предястие, основно, гарнитура
Вид Кухня: нисковъглехидратна
Ключова дума: веган, зеленчуци, карфиол
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!