Ако можеш да направиш пица от карфиол, значи можеш всичко!
Същото важи и за кюфтета от карфиол.
Горкият карфиол толкова много се шегуваме с него, и въпреки това няма скоро да слезе от нисковъглехидратната сцена, защото е просто мултифункционелен. Не може да му се отрече. Карфиолът както много други зеленчуци е благодатна почва за експерименти – печен, на пара, на ризото, на мус или на пай. Затова сега го правим на кюфтета. Много напомня на пържени картофени кюфтета, макар да не са пържени и сосът да не е млечен. Много, много вкусни зеленчукови кюфтета!
Естествено, както във всяка нисковъглехидратна рецепта без глутен, присъстват някои нетипични продукти.
Ето подробности за някои от тях:
Може ли кокосовото брашно да се замени с друго?
Ако ви притеснява кокосовия аромат, мога да ви уверя, че няма да го усетите. Ако е по други причини – бадемово брашно може би, но трябва да се увеличи количеството. Кокосовото брашно е хигроскопично и подсушава, така че в този случай играе ролята на влагоуловител.
Може ли да сменя мазнината?
Може, да, всяка мазнина ще свърши работа – кокосова (без аромат), свинска, авокадова, маслинена …
Експериментирайте с мазнината, дори може да направите микс от различни видове.
С какво да заменя кашуто?
Слънчогледови семки или бланширани бадеми.
Хитринка за подготовката на кюфтета от карфиол
Замразявайте! Най-голямото усилие при заготовките с карфиол е именно неговото наситняване. Набавете си повече карфиол, когато е в изобилие, а именно – през есента. Почистете, смелете на ситни карфиолени трохи с помощта на кухненски робот или настържете на едро ренде. Съхранявайте във фризер. Така ще може да извадите точно когато и колкото ви трябва. Замразеният зеленчук запазва своите свойства.
-
Семена за микрорастения Червено зеле 30г14.50лв.
-
Семена за микрорастения Грах 100г10.00лв.
-
Семена за микрорастения Кейл Розов 30г14.50лв.
-
Семена за микрорастения Броколи Калабрезе 30г12.00лв.
Кюфтета от карфиол с безмлечен сос
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Фурна
- Хартия за печене
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
продукти за кюфтетата
- 300 г карфиол
- 3 бр. яйца
- 2 ч.л. горчица
- 30 г кокосово брашно
- 1 ч.л. сушен лук счукан на прах
- 1/2 ч.л. сол на вкус
- 2 с.л. патешка мас или друга мазнина
продукти за соса
- 100 г сурово кашу
- 2 с.л. пресен лимонов сок
- 10 г хранителна мая
- 1 ч.л. сол на вкус
- 1 ч.л. горчица
- 40-50 мл вода регулирайте гъстотата
Инструкции
за соса
- Накиснете кашуто за 2 часа в леко топла вода с малко морска сол.
- Изплакнатото и отцетено кашу прехвърлете в блендер. Добавете останалите продукти. Блендирайте до гладка кремообразна консистенция, като регулирате течността. Ще отнеме около минута да се блендира гладко.
за кюфтетата
- Карфиола настържете на ситни трохи в робот или с ренде, също както за карфиолен ориз. В купа добавете при карфиола яйцата и останалите продукти за кюфтетата без мазнината. Объркайте добре.
- От подготвената смес оформете малки кюфтенца, около 15 броя. Топвайте всяко обилно в разтопена мас и положете върху лист за печене. Печете 20 минути на 175 градуса в загрята фурна.
- Сервирайте изпечените кюфтенца със соса, който може да обогатите с пресни зелени билки, люто чили или пък чесън.