ВЕГЕТАРИАНСКИ
пастет
Лесен вегетариански пастет – основа от накиснати белени слънчогледови семки, блендирана до крем и овкусена със сушени домати.
Този великолепен пастет може да използвате по няколко начина:
Направете бонбони и от него и оваляйте в избрани продукти.
Или просто намажете върху филийка нисковъглехидратен хляб или крекер.
И разбира се за най-празничен изглед оформете елха от него и украсете с различни маслини, сушени домати и пресни клонки розмарин.
За още рецепти без животински продукти почерпете вдъхновение от Нисковъглехидратно меню Без месо или Нисковъглехидратно по време на пости.

Направете пастета различен – вместо сушени домати добавете в него пресни или сушени билки.



Тази симпатична празнична елха е с основа от пастет от слънчогледови семки.
Той е достатъчно пластичен и стегнат, за да може да се оформи стабилен конус от него, който да държи украсата. Сервирайте го на вашите гости по този впечатляващ начин и гарантирано ще оберете овациите. Украсете внимателно като облепите цялата “елха” с различни видове маслини, каперси, парченца сушени домати и пресни клонки розмарин.
Ще харесате също:
Празнични сладки
Желиран кокосов портокал
Фалшиво сирене
Крема сирене
Пастет от слънчогледови семки
Вегетариански Пастет от слънчогледови семки и три предложения с него – празнична елха, солени бонбони или просто пастет за мазане.
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
за пастета:
- 200 г слънчогледово семе белено, сурово
- 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- 5 половинки сушени домати в зехтин
- 60 мл зехтин
- сол на вкус
за украсата:
- маслини различни видове
- розмарин пресен
- каперси
- сушени домати
Инструкции
- Слънчогледовите семената накиснете в топла вода и морска сол за 2 часа. Изплакнете много добре и отцедете.
- Всички подготвени съставки и останалите продукти за пастета блендирайте до гладка хомогенна смес. Ако е нужно коригирайте с още малко зехтин, но не прекалявайте. Нужен е само за да улесни смилането и превръщането в гладка паста. Повече от зехтина ще развали структурата на пастета и той няма да бъде пригоден за моделиране.
украса:
- Върху подложна чиния оформете конус от пастета от слънчогледови семки. Върху него облепете различни по цвят и вкус маслини, каперси и сушени домати. Украсете с пресни клончета розмарин.