ВЕГАН
нисковъглехидратно

Постни нисковъглехидратни сарми

Нов прочит на рецептата за традиционни сарми.
Не се лишавайте от вкусни сарми, само защото спазвате хранене с ниски въглехидрати. В моите сарми няма ориз и други зърнени култури, те са постни и невероятно вкусни.
Плънката е вкусна, веган и нисковъглехидратна! Без варива и без зърнени храни!
Само опитайте!
И още: пълнежът е толкова омаен, че ако не ви се навиват постни сарми имате опция – яжте го натюр!
Един пълнеж – три предложения:
лозови сарми, сарми с прясно зеле или пълнеж натюр.
Опитайте рецептата за Веган таратор, Филийки с фалшиво сирене,
Тази рецепта е част от програмата Нисковъглехидратно по време на пости.

Пълнеж натюр

В пълнежа е разковничето: нежна плънка от праз, гъби и белено конопено семе. Малко подправки и воала! нашата веган-нисковъглехидратна плънка е готова!
Мазнините – ще използваме класическо кокосово масло без аромат и зехтин. То е с неутрален нюанс и е много подходящо за готвене – неговата точка на димене е висока. Повярвайте ми, няма да сгрешите с него.
Както споменах по-горе, този пълнеж за постни сарми е толкова мултифункционален, че може да се консумира директно. Купа пълна със зеленчуци, семена и здравословни мазнини. Какво по-добро от това?
Единственото, което ще добавите, за да заблести ястието напълно, са шепа ситно нарязани зелени билки според сезона – пресен копър, пресен джоджен или магданоз. Вие избирате, аз гарантирам вкуса!

Постни сарми – плънка, която може да се консумира самостоятелно.

Лозови сарми

Нежен пълнеж скрит в лозови листа. Поднесени с лимонов сос и пресни зелени билки според сезона. Няма кой да им устои. Според сезона в пролетните дни – пресни лозови листа или използвайте консервирани (замразени), когато не са в сезон.

Постни сарми
Постни сарми с лозови листа

Сарми с прясно зеле

Прясно пролетно зеле ще ни трябва в този вариант, плънката ще е същата.
Подгответе зелевите листа като ги отстраните внимателно от основата и бланширате за 2-3 минути във вряща подсолена вода. В омекналите листа завийте готовата плънка и запечете в чеснов доматен сос. Изумително вкусно!

Сарми с кисело зеле

В студените месеци и в сезона на киселото зеле, този пълнеж ще бъде точно на място. В традиционните дни на пости нищо няма да ви липсва ако приготвите тези вкусни сарми.

Постни сарми с прясно зеле
5 от 4 гласове

Постни сарми (нисковъглехидратни)

Тези неустоимо вкусни постни сарми ще ви станат любими. Рецепта в четири варианта – с лозови листа, пресни зелеви листа, кисело зеле и натюр. Една плънка – много възможности. Нисковъглехидратни и веган.
Порции 10 зелеви сарми / 30 лозови сарми
Време за подготовка 30 минути
Време за готвене 30 минути
Общо Време 1 час

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за плънката

  • 250 г праз (2 стръка)
  • 300 г гъби печурки
  • 100 г конопено семе
  • 30 г кокосово масло без аромат
  • хималайска сол
  • черен пипер

за лозови сарми

  • 25-30 бр. лозови листа
  • 1 бр. лимон
  • 20 мл зехтин
  • 1/2 връзка джоджен или копър
  • 200 мл вода

за зелеви сарми

  • 1 бр. зеле 10 бр. листа от прясно зеле
  • 20 мл зехтин
  • 4-5 бр. скилидки чесън
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 100 мл вода

Инструкции
 

за плънката

  • Нарежете гъбите и праза на ситно.
    250 г праз, 300 г гъби печурки
    Постни сарми
  • Загрейте кокосовото масло в голям тиган на котлана и задушете в него праза и гъбите до мекване. Разбърквайте постоянно за 10 минути. Овкусете със сол, черен пипер.
    250 г праз, 300 г гъби печурки, 30 г кокосово масло, хималайска сол, черен пипер
  • Свалете от котлона. Прибавете конопеното семе и объркайте.
    100 г конопено семе
    Постни сарми

за лозови сарми:

  • За лозови сарми добавете към готовата плънка ситно накълцани зелени билки. Завийте по лъжичка плънка във всяко лозово листо.
    25-30 бр. лозови листа, 1/2 връзка джоджен
  • Подредете ги плътно в съд за печене и още малко сол (по желание), топла вода до покриване на сармите и сока от лимон.
    20 мл зехтин, 200 мл вода, 1 бр. лимон
  • Печете 30 минути. Сервирайте топли или студени с парченца лимон и сока от печенето.

за сарми от прясно зеле:

  • Подгответе зелевите листа – внимателно ги отстранете от основата и разгънете, като внимавате да останат цели. Бланширайте целите зелеви листа за 2-3 минути във вряща подсолена вода, за да омекнат. Охладете и отцедете.
    1 бр. зеле
  • Премахнете дебелата жилка в основата на всяко зелево листо за да улесните завиването. Завийте сарми.
  • На дъното на съд за печене разбъркайте доматеното пюре с водата, зехтина и нарязания на ситно чесън. Положете сармите отгоре. Печете 30 минути на 180 градуса.
    20 мл зехтин, 4-5 бр. скилидки чесън, 3 с.л. доматено пюре, 100 мл вода
    Постни сарми
Автор: No sugar
Цена: 9 лв.
Тип ястие: предястие, вечеря, основно ястие, гарнитура
Хранителен режим: палео, без лактоза, без брашно, без глутен, нисковъглехидратен, веган, веган-нисковъглехидратно
Ключова дума: пости, постна рецепта, сарми

Бележки

Хранителна стойност за 1 бр. сарми зелеви (от общо 10 бр.):
Калории 142/ Фибри 3г/ Въглехидрати 9г/ Мазнини 10г/ Протеин 5г
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Постни зелеви сарми или кликнете на линка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне