Постни нисковъглехидратни сарми
Нов прочит на рецептата за традиционни сарми.
Не се лишавайте от вкусни сарми, само защото спазвате хранене с ниски въглехидрати. В моите сарми няма ориз и други зърнени култури, те са постни и невероятно вкусни.
Плънката е вкусна, веган и нисковъглехидратна! Без варива и без зърнени храни!
Само опитайте!
И още: пълнежът е толкова омаен, че ако не ви се навиват постни сарми имате опция – яжте го натюр!
Един пълнеж – три предложения:
лозови сарми, сарми с прясно зеле или пълнеж натюр.
Опитайте рецептата за Веган таратор, Филийки с фалшиво сирене,
Тази рецепта е част от програмата Нисковъглехидратно по време на пости.
Пълнеж натюр
В пълнежа е разковничето: нежна плънка от праз, гъби и белено конопено семе. Малко подправки и воала! нашата веган-нисковъглехидратна плънка е готова!
Мазнините – ще използваме класическо кокосово масло без аромат и зехтин. То е с неутрален нюанс и е много подходящо за готвене – неговата точка на димене е висока. Повярвайте ми, няма да сгрешите с него.
Както споменах по-горе, този пълнеж за постни сарми е толкова мултифункционален, че може да се консумира директно. Купа пълна със зеленчуци, семена и здравословни мазнини. Какво по-добро от това?
Единственото, което ще добавите, за да заблести ястието напълно, са шепа ситно нарязани зелени билки според сезона – пресен копър, пресен джоджен или магданоз. Вие избирате, аз гарантирам вкуса!
Лозови сарми
Нежен пълнеж скрит в лозови листа. Поднесени с лимонов сос и пресни зелени билки според сезона. Няма кой да им устои. Според сезона в пролетните дни – пресни лозови листа или използвайте консервирани (замразени), когато не са в сезон.
Сарми с прясно зеле
Прясно пролетно зеле ще ни трябва в този вариант, плънката ще е същата.
Подгответе зелевите листа като ги отстраните внимателно от основата и бланширате за 2-3 минути във вряща подсолена вода. В омекналите листа завийте готовата плънка и запечете в чеснов доматен сос. Изумително вкусно!
Сарми с кисело зеле
В студените месеци и в сезона на киселото зеле, този пълнеж ще бъде точно на място. В традиционните дни на пости нищо няма да ви липсва ако приготвите тези вкусни сарми.
Постни сарми (нисковъглехидратни)
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
за плънката
- 250 г праз (2 стръка)
- 300 г гъби печурки
- 100 г конопено семе
- 30 г кокосово масло без аромат
- хималайска сол
- черен пипер
за лозови сарми
- 25-30 бр. лозови листа
- 1 бр. лимон
- 20 мл зехтин
- 1/2 връзка джоджен или копър
- 200 мл вода
за зелеви сарми
- 1 бр. зеле 10 бр. листа от прясно зеле
- 20 мл зехтин
- 4-5 бр. скилидки чесън
- 3 с.л. доматено пюре
- 100 мл вода
Инструкции
за плънката
- Нарежете гъбите и праза на ситно.250 г праз, 300 г гъби печурки
- Загрейте кокосовото масло в голям тиган на котлана и задушете в него праза и гъбите до мекване. Разбърквайте постоянно за 10 минути. Овкусете със сол, черен пипер.250 г праз, 300 г гъби печурки, 30 г кокосово масло, хималайска сол, черен пипер
- Свалете от котлона. Прибавете конопеното семе и объркайте.100 г конопено семе
за лозови сарми:
- За лозови сарми добавете към готовата плънка ситно накълцани зелени билки. Завийте по лъжичка плънка във всяко лозово листо.25-30 бр. лозови листа, 1/2 връзка джоджен
- Подредете ги плътно в съд за печене и още малко сол (по желание), топла вода до покриване на сармите и сока от лимон.20 мл зехтин, 200 мл вода, 1 бр. лимон
- Печете 30 минути. Сервирайте топли или студени с парченца лимон и сока от печенето.
за сарми от прясно зеле:
- Подгответе зелевите листа – внимателно ги отстранете от основата и разгънете, като внимавате да останат цели. Бланширайте целите зелеви листа за 2-3 минути във вряща подсолена вода, за да омекнат. Охладете и отцедете.1 бр. зеле
- Премахнете дебелата жилка в основата на всяко зелево листо за да улесните завиването. Завийте сарми.
- На дъното на съд за печене разбъркайте доматеното пюре с водата, зехтина и нарязания на ситно чесън. Положете сармите отгоре. Печете 30 минути на 180 градуса.20 мл зехтин, 4-5 бр. скилидки чесън, 3 с.л. доматено пюре, 100 мл вода