ВКУС

и текстура

Предложение за гарнитура в нисковъглехидратен стил, с много вкусове, свежест и текстури.

Дали да сготвиш карфиол? О, да, разбира се. Карфиолът не е само за туршия. Той е едно чудесно печиво и от него може да се приготвят безброй рецепти с карфиол – печен, на пара, на пюре, на кюфтенца или карфиолен ориз. Той е мултифункционален.

Рецепти със зеленчуци за моите любими. Винаги може да вместят във всяка диета – дали ще искаш нещо “леко” и постно и това ще бъде твоето основно блюдо, дали ще изпечеш месо и ще прибавиш чудна зеленчукова гарнитура или ще украсиш едни бързи яйца… Блогът е пълен с рецепти със зеленчуципечени, на пюре или хумус, които ще блестят във всяка кухня.
А тази рецепта за стекове от карфиол ще допълни колекцията от рецепти със зеленчуци.

Карфиол и нисковъглехидратна диета
В нисковъглехидратната кухня печивата не стават бухнати и меки, козунаците не са на конци, курабийките не са посипани с хрупкава захар, картофките не са с хрупкава печена коричка (дори въобще няма картофки)….но зеленчуците! Ах! Те са перлата в короната, акцента на масата, модерният поглед към добрата храна. Дори смятам, че от всички зеленчуци карфиолът е този, който е най-употребяван в рецепти, които се цели избягване на въглехидратите.

Ползите от консумация на Семейство Кръстоцветни
Карфиол и Броколи

Стекове от карфиол с маслинова салца

Гарантирано ще си оближете пръстите. Ефектно, лесно, свежо, модерно и вкусно. Акцентът на масата!
Порции 3 порции
Време за готвене 25 мин
подготовка 20 мин
Общо Време 45 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 1 глава карфиол около 500г

за чесновия зехтин

  • 50 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. хубава сол

за маслиновата салца

  • 100 г зелени маслини
  • 1 бр. червена люта чушка
  • 2 с.л. каперси
  • 1/2 бр. лимон само сока
  • 1/2 връзка пресен копър

Инструкции

  • Обелете чесъна и смачкайте на паста със солта. Залейте със зехтин и разбъркайте. Нека зехтина постои така за около 20 минути, за да добие чеснов аромат.
  • Разрежете главата карфиол на стекове около 2-3 см дебелина. Наредете ги върху хартия за печене. С четка омазнете добре от всички страни с чесновия зехтин. Печете 25 минути в загрята фурна на 170 градуса или докато придобие златист цвят.
  • Докато стековете карфиол се пекат пригответе салцата. В остатъка от чесновия зехтин добавете нарязани зелените маслини, лютата чушка, каперсите, наситнения копър и сокът от лимон.
  • Разпределете маслиновата салца при поднасяне върху изпечените карфиолени стекове. Консумирайте ястието с еднакъв успех топло или студено.

Бележки

Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Стекове от карфиол с маслинова салца или кликнете на линка.
За порция (от общо 3)
Калории 254
Въглехидрати 9г/Фибри 4г
Мазнини – 23г
Протеин – 4г
Автор: No sugar
Калории: 225kcal
Цена: 3-4 лв.
Тип ястие: гарнитура, предястие
Вид Кухня: нисковъглехидратна, веган
Ключова дума: зеленчуци, карфиол
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!