ВКУСЕН
акцент

Цял печен карфиол с таханов сос – рецепта – акцент на масата

Рецепта за печен карфиол с таханов сос на фурна е най-доброто есеннно ястие. 
Приготвя се лесно- просто подготвяте лимоновия таханов сос, заливате карфиола и го оставяте да се пече до омекване. 
Но за ястие, което е толкова лесно за приготвяне, то е впечатляващо и привличащо вниманието. 
Това означава, че можете уверено да го предложите като акцент на празничната маса.

Рецепта за печен карфиол с таханов сос
5 от 6 гласове

Печен карфиол с таханов сос

Рецепта за печен карфиол с таханов сос на фурна е най-доброто есеннно ястие. Приготвя се бързо и лесно и е впечатляващ акцент на масата.
Порции 4 порции
Време за подготовка 5 минути
Време за готвене 40 минути
Общо Време 45 минути

Оборудване

  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 бр. глава карфиол около 600 г
  • 100 г сусамов тахан
  • 40 мл зехтин
  • 2 бр. скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. пушен пипер
  • 1/2 ч.л морска сол
  • 1/2 бр. лимон

За финал

  • пресен магданоз

Инструкции
 

  • Измийте и почистете карфиола. Отстранете листата и подрежете основата. Попийте влагата от карфиола. Набучете на няколко места с дървен шиш (или вилица) за да се подготви да поеме повече сос.
  • Обелете скилидките чесън и ги пресовайте. Залейте ги с прясно изцедения сок от лимон. Нека престоят така 10-15 минути. Прецедете и отстранете пулпата на чесъна и лимона. Така ще получите фин лимонов сок с чеснов вкус.
  • В купа разбийте заедно тахана, лимоновия чеснов сок, зехтина, сол и пушен червен пипер. Ще получите гладък сос. 
  • Нанесете обилно соса по целия карфиол като внимавате всяка кухина да е попълнена.
  • Печете във фурна загрята на 180° за 40 минути. Времето за печене може да бъде различно спрямо големината на карфиола.
  • Сервирайте карфиола топъл или студен нарязан на парчета. Посипете с накълцан магданоз.
Автор: No sugar
Цена: 5 лв.
Тип ястие: предястие, гарнитура
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган, вегетариански
Ключова дума: печен карфиол, зеленчуци, карфиол, есенна рецепта, рецепти със зеленчуци, сусамов тахан

Бележки

*Остатъците от печен карфиол ще се съхраняват в херметически затворен съд в хладилника до три дни.
 
Стойности за 1 порция (от общо 4):
Калории 243/ Фибри 3г/ Въглехидрати 10г/ Мазнини 19г/ Протеин 9г
Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни No sugar – Печен карфиол с таханов сос

Присъединете се към разговора

  1. Анастасия каза:

    5 ستاره ها
    Рецептата е много сполучлива. Пекох два пъти малки карфиола, като намалих продуктите от рецептата. Времето за печене спазих точно, получи се много добре. Може би ако са по-големи главите карфиол трябва да се пече повече.

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Радвам се, че рецептата Ви е харесала. Така е, да, ако са по-големи главите карфиол би следвало и печенето да се увеличи.

  2. М каза:

    5 ستاره ها
    Тази рецепта е откритието ми за 2022!
    Благодаря от сърце за вкуса!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Благодаря, че споделихте! Ще го приготвяте често, всяка година 🙂

  3. Анонимен каза:

    5 ستاره ها
    Много вкусен e така карфиола. Препоръчвам с две ръце.

  4. Рашко Ковачев каза:

    Здравейте
    Карфиола с корена нагоре или надолу се пече ?

    1. vesela.savova Автор каза:

      Здравейте! От долната страна е корена 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне