ВКУСЕН
акцент
Цял печен карфиол с таханов сос – рецепта – акцент на масата
Рецепта за печен карфиол с таханов сос на фурна е най-доброто есеннно ястие.
Приготвя се лесно- просто подготвяте лимоновия таханов сос, заливате карфиола и го оставяте да се пече до омекване.
Но за ястие, което е толкова лесно за приготвяне, то е впечатляващо и привличащо вниманието.
Това означава, че можете уверено да го предложите като акцент на празничната маса.
Печен карфиол с таханов сос
Рецепта за печен карфиол с таханов сос на фурна е най-доброто есеннно ястие. Приготвя се бързо и лесно и е впечатляващ акцент на масата.
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 бр. глава карфиол около 600 г
- 100 г сусамов тахан
- 40 мл зехтин
- 2 бр. скилидки чесън
- 1/2 ч.л. пушен пипер
- 1/2 ч.л морска сол
- 1/2 бр. лимон
За финал
- пресен магданоз
Инструкции
- Измийте и почистете карфиола. Отстранете листата и подрежете основата. Попийте влагата от карфиола. Набучете на няколко места с дървен шиш (или вилица) за да се подготви да поеме повече сос.
- Обелете скилидките чесън и ги пресовайте. Залейте ги с прясно изцедения сок от лимон. Нека престоят така 10-15 минути. Прецедете и отстранете пулпата на чесъна и лимона. Така ще получите фин лимонов сок с чеснов вкус.
- В купа разбийте заедно тахана, лимоновия чеснов сок, зехтина, сол и пушен червен пипер. Ще получите гладък сос.
- Нанесете обилно соса по целия карфиол като внимавате всяка кухина да е попълнена.
- Печете във фурна загрята на 180° за 40 минути. Времето за печене може да бъде различно спрямо големината на карфиола.
- Сервирайте карфиола топъл или студен нарязан на парчета. Посипете с накълцан магданоз.
Бележки
*Остатъците от печен карфиол ще се съхраняват в херметически затворен съд в хладилника до три дни.
Стойности за 1 порция (от общо 4):
Калории 243/ Фибри 3г/ Въглехидрати 10г/ Мазнини 19г/ Протеин 9г Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни „No sugar – Печен карфиол с таханов сос“
Калории 243/ Фибри 3г/ Въглехидрати 10г/ Мазнини 19г/ Протеин 9г Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни „No sugar – Печен карфиол с таханов сос“
Рецептата е много сполучлива. Пекох два пъти малки карфиола, като намалих продуктите от рецептата. Времето за печене спазих точно, получи се много добре. Може би ако са по-големи главите карфиол трябва да се пече повече.
Радвам се, че рецептата Ви е харесала. Така е, да, ако са по-големи главите карфиол би следвало и печенето да се увеличи.
Тази рецепта е откритието ми за 2022!
Благодаря от сърце за вкуса!
Благодаря, че споделихте! Ще го приготвяте често, всяка година 🙂
Много вкусен e така карфиола. Препоръчвам с две ръце.
Здравейте
Карфиола с корена нагоре или надолу се пече ?
Здравейте! От долната страна е корена 🙂