СЪВЪРШЕНА
гарнитура

Искате впечатляваща модерна, но и лесна гарнитура ? 
Опитайте този печен лук на фурна! 

Нещо толкова просто като печен лук на фурна, само с няколко детайла ще бъде великолепно бижу на масата.
Не мислим често за лука като за гарнитура, а всъщност съвършенството е в простотата. Прости вкусове, които се съчетават с почти всичко. Печенето на лука във фурна омекотява вкуса му до сочна сладост и го издига на друго ниво.
Какво да правите с лука, след като сте го изпекли? 
Той е абсолютно съвършен заедно с печено месо от всеки вид, но също така е прекрасно допълнение към зеленчуково меню, основано на печени зеленчуци.

Към рецептата

Съставки за печен лук

Хубавото нещо на печения лук е, че се нуждаете от наистина малко съставки, които най-вероятно ще намерите в кухненския шкаф.
Другото нещо, което ще ви трябва е малко време. Време, за да обелите малките лукчета, които сте избрали. Това е малко досадна работа, признавам, но пък крайния ефект е впечатляващ.
Но наистина, няма нищо трудно в тази рецепта за печен лук, а списъкът със съставките е много кратък. 
Ето какво ви трябва:

Лук

Истината е, че може да използвате абсолютно всякакъв лук – дребен, който да изпечете цял или едър, който да разрежете на парчета. Опитайте с дребен лук арпаджик – лукът, който се използва за засяване на лук. Така ще получите много симпатично ястие. Печените цели лукчета ще бъдат празничен акцент на масата. Ако готвите с червен лук – той има красив лилав цвят, така че крайния резултат е с зашеметяващ вид. Опитайте с лук шалот, който има доста по-мек вкус.
Всеки вид лук ще даде малко по-различен вкус. Но печенето във фурна трансформира лука в прекрасен мек вкус. 

Патешка мас
Харесвам деликатния вкус на патешка мас и го предпочитам за такива зимни ястия. Но мазнината може да бъде и друга. Препоръчвам зехтин или кокосово масло без аромат.
Червено вино
Сол и черен пипер
Дафинов лист или други пресни билки като чесън, мащерка или розмарин

Печен лук на фурна
Печен лук на фурна

Насладете се на тази рецепта за Печен лук на фурна и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 1 глас

Печен лук на фурна

Впечатляваща модерна, но и лесна за приготвяне гарнитура. Опитайте този печен лук на фурна!
Порции 3
Време за подготовка 20 минути
Време за готвене 40 минути
Общо Време 1 час

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 400 г лук арпаджик
  • 10 скилидки чесън
  • 50 мл червено вино
  • 20 г патешка мас
  • 10 мл зехтин
  • 4-5 бр. дафинови листа
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с. л. пресен магданоз за поднасяне

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 180° (с обдухване).
  • Почистете и обелете прецизно малките глави лук. Чесъна почистете, но не премахвайте външната ципа от скилидките. Подредете в съд за печене, без да се застъпват.
    400 г лук, 10 скилидки чесън
  • Добавете при лука и чесъна дафиновите листа, хубава сол, прясно смлян черен пипер. Полейте с виното, зехтина и разтопената патешка мас. Объркайте добре.
    50 мл червено вино, 10 мл зехтин, 4-5 бр. дафинови листа, сол, черен пипер, 20 г патешка мас
  • Гответе в загрятата фурна за 40 минути, като разбърквате по време на печенето.
    Печен лук на фурна
Автор: No sugar
Цена: 2,00 лв.
Тип ястие: гарнитура
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен
Ключова дума: зимна рецепта, есенна рецепта

Бележки

Хранителна стойност за 1 порция Печен лук на фурна (от общо 3) :
Калории 162/Въглехидрати 14г/ Мазнини 10г/Протеин 2г
Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни No sugar – Печен лук на фурна
Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от  Мyfitnesspal  от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на приготвяне на храната. Сайтът не гарантира точността на тази информация. 

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!