СЪВЪРШЕНА

гарнитура

Искате впечатляваща модерна, но и лесна гарнитура ? 
Опитайте този печен лук на фурна! 

Нещо толкова просто като печен лук на фурна, само с няколко детайла ще бъде великолепно бижу на масата.
Не мислим често за лука като за гарнитура, а всъщност съвършенството е в простотата. Прости вкусове, които се съчетават с почти всичко. Печенето на лука във фурна омекотява вкуса му до сочна сладост и го издига на друго ниво.
Какво да правите с лука, след като сте го изпекли? 
Той е абсолютно съвършен заедно с печено месо от всеки вид, но също така е прекрасно допълнение към зеленчуково меню, основано на печени зеленчуци.

Към рецептата

Съставки за печен лук

Хубавото нещо на печения лук е, че се нуждаете от наистина малко съставки, които най-вероятно ще намерите в кухненския шкаф.
Другото нещо, което ще ви трябва е малко време. Време, за да обелите малките лукчета, които сте избрали. Това е малко досадна работа, признавам, но пък крайния ефект е впечатляващ.
Но наистина, няма нищо трудно в тази рецепта за печен лук, а списъкът със съставките е много кратък. 
Ето какво ви трябва:

Лук

Истината е, че може да използвате абсолютно всякакъв лук – дребен, който да изпечете цял или едър, който да разрежете на парчета. Опитайте с дребен лук арпаджик – лукът, който се използва за засяване на лук. Така ще получите много симпатично ястие. Печените цели лукчета ще бъдат празничен акцент на масата. Ако готвите с червен лук – той има красив лилав цвят, така че крайния резултат е с зашеметяващ вид. Опитайте с лук шалот, който има доста по-мек вкус.
Всеки вид лук ще даде малко по-различен вкус. Но печенето във фурна трансформира лука в прекрасен мек вкус. 
Патешка мас
Харесвам деликатния вкус на патешка мас и го предпочитам за такива зимни ястия. Но мазнината може да бъде и друга. Препоръчвам зехтин или кокосово масло без аромат.
Червено вино
Сол и черен пипер
Дафинов лист или други пресни билки като чесън, мащерка или розмарин

Печен лук на фурна с червено вино и патешка мас

Печен лук на фурна

Впечатляваща модерна, но и лесна за приготвяне гарнитура. Опитайте този печен лук на фурна!
Порции 3
Време за подготовка 20 мин
Време за готвене 40 мин
Общо Време 1 ч

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 400 г лук арпаджик
  • 10 скилидки чесън
  • 50 мл червено вино
  • 20 г патешка мас
  • 10 мл зехтин
  • 4-5 бр. дафинови листа
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с. л. пресен магданоз за поднасяне

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 180° (с обдухване).
  • Почистете и обелете прецизно малките глави лук. Чесъна почистете, но не премахвайте външната ципа от скилидките. Подредете в съд за печене, без да се застъпват.
    400 г лук, 10 скилидки чесън
  • Добавете при лука и чесъна дафиновите листа, хубава сол, прясно смлян черен пипер. Полейте с виното, зехтина и разтопената патешка мас. Объркайте добре.
    50 мл червено вино, 10 мл зехтин, 4-5 бр. дафинови листа, сол, черен пипер, 20 г патешка мас
  • Гответе в загрятата фурна за 40 минути, като разбърквате по време на печенето.
Автор: No sugar
Цена: 2,00 лв.
Тип ястие: гарнитура
Хранителен режим: нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: есенна рецепта, зимна рецепта

Бележки

Хранителна стойност за 1 порция Печен лук на фурна (от общо 3) :
Калории 162/Въглехидрати 14г/ Мазнини 10г/Протеин 2г
Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни No sugar – Печен лук на фурна
Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от  Мyfitnesspal  от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на приготвяне на храната. Сайтът не гарантира точността на тази информация. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!