Желиран кокосов десерт с портокали

Необичаен, но много атрактивен лек и свеж десерт – желиран кокосов портокал. Не твърде сладък, с изпъкващи естествени вкусове.
Рецепта с на практика две основни съставки – плод и желирано кокосово мляко с агар-агар.
Ако сте фенове на желето пробвайте подобната рецепта за Кокосов десерт с ягоди – лятната версия на този десерт.
А ако искате да опитате нещо резлично – тествайте Желирана комбуча, където желиращия агент е животински желатин.

Желиран кокосов портокал – рецепта
Желиран кокосово портокал
Желиран кокосов портокал

Желиран кокосов портокал

Как желираме кокосовото мляко?
Работа с агар-агар – вегетарианската алтернатива на желатина.
Ако сте свикнали да работите с желатин, може би ще установите, че агар е много по-лесен за употреба. Докато при желатина нещо може да се обърка, например да се пресготви желатина и той да не се желира – при агара няма такава възможност. Освен това при агар-агар нещата може да се поправят лесно – просто възварете отново желето и то ще придобие течна форма

Агар-агар се извлича от водорасли и е вегетарианската алтернатива за желиране и сгъстяване на храни. Може да се срещне като добавка с номер Е406. Намира се под формата на кристалчета, флейксове или прах с бледо жълт или бял цвят. Важно е да се отбележи, че прахът от агар-агар е по-силен отколкото флейксовете, имайте го в предвид и увеличете количеството ако ползвате второто.

За да работите с агар е нужно да го възварите с в гореща течност за да се активира. В случая на кокосов десерт възваряваме агар-агар директно в кокосовото мляко. Агар-агар стяга много бързо течността, в която е разтворен.
Може да желира почти всичко, в което е разтворен. Също не е нужно да се прибира в хладилник, за да стегне. Желира при температура около 35 градуса. Стяга почти мигновено още на стайна температура.
Агар-агар няма изявен вкус или мирис, затова може да се използва успешно и в сладки или солени храни.

Вземете агар-агар за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5

Насладете се на тази рецепта за Желиран кокосов портокал и разкажете на приятелите си за нея!  ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

Желиран кокосов портокал

Атрактивен лек и свеж десерт – желиран кокосов портокал. Не твърде сладък, с изпъкващи естествени вкусове. Рецепта с на практика с две основни съставки – плод и желирано кокосово мляко с агар-агар.
Порции 4
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 10 минути
охлаждане 1 час
Общо Време 1 час 20 минути

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 бр. голям портокал
  • 400 мл пълномаслено кокосово мляко 17-20% масленост
  • 3 г агар-агар на прах
  • 10 г еритритол или друг подсладител
  • кокосово масло за намазване на формите

Инструкции
 

  • Сложете отмереното кокосовото мляко на котлона. Смесете го добре с точното количество агар-агар. Нека заври.
  • Свалете от котлона и охладете съвсем леко. Добавете подсладителя и го разтворете в течността.
  • Обелете и разрежете портокал напречно на дебели резени.
  • Намаслете  много фино купички с кокосово масло. Излейте слой кокосова смес на дъното. Течност с агар стяга за по-малко от минута на стайна температура. Редувайте слоеве възварен агар с резени плод. Изчаквайте да стегне белия слой преди да положите плодовия резен.
  • Охладете преди поднасяне. Резрежете напречно, за да изпъкват редуващите слоеве.
    Желиран кокосово портокал
Автор: No sugar
Цена: 7 лв.
Тип ястие: десерт
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: портокал, желе, агар-агар, кокос, кокосово мляко

???? Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне