Желиран кокосов десерт с портокали
Необичаен, но много атрактивен лек и свеж десерт – желиран кокосов портокал. Не твърде сладък, с изпъкващи естествени вкусове.
Рецепта с на практика с две основни съставки – плод и желирано кокосово мляко с агар-агар.
Ако сте фенове на желето пробвайте подобната рецепта за Кокосов десерт с ягоди – лятната версия на този десерт.
А ако искате да опитате нещо резлично – тествайте Желирана комбуча, където желиращия агент е животински желатин.

Желиран кокосов портокал
Как желираме кокосовото мляко?
Работа с агар-агар – вегетарианската алтернатива на желатина.
Ако сте свикнали да работите с желатин, може би ще установите, че агар е много по-лесен за употреба. Докато при желатина нещо може да се обърка, например да се пресготви желатина и той да не се желира – при агара няма такава възможност. Освен това при агар-агар нещата може да се поправят лесно – просто възварете отново желето и то ще придобие течна форма
Агар-агар се извлича от водорасли и е вегетарианската алтернатива за желиране и сгъстяване на храни. Може да се срещне като добавка с номер Е406. Намира се под формата на кристалчета, флейксове или прах с бледо жълт или бял цвят. Важно е да се отбележи, че прахът от агар-агар е по-силен отколкото флейксовете, имайте го в предвид и увеличете количеството ако ползвате второто.
За да работите с агар е нужно да го възварите с в гореща течност за да се активира. В случая на кокосов десерт възваряваме агар-агар директно в кокосовото мляко. Агар-агар стяга много бързо течността, в която е разтворен.
Може да желира почти всичко, в което е разтворен. Също не е нужно да се прибира в хладилник, за да стегне. Желира при температура около 35 градуса. Стяга почти мигновено още на стайна температура.
Агар-агар няма изявен вкус или мирис, затова може да се използва успешно и в сладки или солени храни.
Желиран кокосов портокал
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 бр. голям портокал
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко 17-20% масленост
- 3 г агар-агар на прах
- 10 г пчелен мед
- кокосово масло за намазване на формите
Инструкции
- Сложете отмереното кокосовото мляко на котлона. Смесете го добре с точното количество агар-агар. Нека заври.
- Свалете от котлона и охладете съвсем леко. Добавете меда и го разтворете в течността.
- Обелете и разрежете портокал напречно на дебели резени.
- Намаслете много фино купички с кокосово масло. Излейте слой кокосова смес на дъното. Течност с агар стяга за по-малко от минута на стайна температура. Редувайте слоеве възварен агар с резени плод. Изчаквайте да стегне белия слой преди да положите плодовия резен.
- Охладете преди поднасяне. Резрежете напречно, за да виждат редуващите слоеве.