Меко, сладко, маслено и топло.
Печен маслен мармалад може да е най-лесният и евтин десерт, който правите в края на това лято.
Той е лесен – плодовете просто се пекат с масло докато потънат в пурпурен карамелен сос.
Впечатляващ топинг за сладолед или маскарпоне, но също толкова зашеметяващ, сервиран направо от съда за печене.
Направете този мармалад за бърза употреба. Просто разрежете плодовете, подредете резени масло и изпечете във фурната, докато там се готви друго ястие. Или направете повече – съхранявайте в хладилник за до седмица, само затоплете преди сервиране.
Печен маслен мармалад
Сини сливи
Печен мармалад е идеален със сини сливи. Те разгръщат своя аромат и пурпурен сок при печенето.
Със същия успех използвайте в рецептата разнообразни пресни плодове за направата на този мармалад – праскови, кайсии, смокини или дребни горски плодове.
Ако искате да запазите лятото за по- дълго – замразете плодове и се наслаждавайте дълго след като сезонът им е приключил. Вижте как да подходите правилно и подгответе плодове без слепване и ледени блокове в публикацията Замразени плодове.
Сини сливи и нисковъглехидратно хранене
Консумацията на сини сливи може лесно да се прескочи въглехидратната граница. Идеални за палео хранене, но под въпрос при търсене на твърде ниски въглехидрати в диетата. Въпреки това в прясно състояние сините сливи се приближават в скалата до едни от най-нисковъглехидратните плодове.
100г сини сливи притежават 11г общи въглехидрати, те са с високо съдържание на нетни въглехидрати – 10,02 г/100 г.
Мазнина
Аз ви съветвам в рецептата за печен маслен мармалад за наистина разкошен резултат да използвате хубаво качествено краве масло. Кремообразна и богата текстура е гарантирана.
Кокосово масло е другата възможна вкусна опция за безмлечен вариант. Ако кокосовия аромат не ви се нрави – използвайте висококачествено кокосово масло без аромат.
Подправки
Пръчици канела или звездовиден анасон при печенето на плодовете ще обогатят още повече и ще разгърнат аромати от топлината.
Сервиране
Мармалада върви отлично с купичка за закуска – с йогурт или рикота, кокосова сметана или топла каша.
Намажете мармалада върху нисковъглехидратна филийка или крекери.
Пригответе Торта с мармалад .
Десерт – гарнирайте с изпечения мармалад маскарпоне или сладолед.
Освен за отличен десерт този печен маслен мармалад ще бъде чудесна компания на чаша вино, придружени с Печено месо за студено поднасяне или зряло сирене.
Може да харесате също Печена тиква в солен вариант или Печени дюли.
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите ароматен Печен маслен мармалад, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Печен маслен мармалад
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г сини сливи
- 40 г масло краве или кокосово
- 5 с.л. вода
Инструкции
- Измийте и почистете сливите. Разрежете на половини като отстраните костилките. Може да оставите плодовете така, или да разрежете до четвъртини.
- Загрейте фурната на 180°.
- Покрийте дъното на съд за печене с 5 с.л. вода. Наредете отгоре половинките (или четвъртинки) сливи на един ред без да се застъпват. Последния слой е за маслото – подредете го на тънки резени (или полейте с разтопено кокосово масло).
- Печете масления мармалад за 30 минути докато сливите пуснат своя пурпурен сок и той леко се карамелизира.
- Намачкайте с вилица меките изпечени плодове за да се смесят с масления сос. Консумирайте топъл като вкусен топинг или охладете и съхранявайте в хладилник за до 6 дни в стъклен съд с капак.
Уникални стават! Голямо благодаря за тази страхотма и лесна рецепта
Радвам се, че рецептата Ви харесва! Благодаря, че споделихте.
Благодаря задължително ще пробвам ????хубав ден
Обичам такива рецепти – прости и лесни за изпълнение, а в същото време богати на аромат. Направих мармалада с праскови и гхи. Кухнята ухае вълшебно, а за нежния вкус не ми стигат думите… Най-любимата ми част е карамелизираният сок по ръба на тавичката 🙂
Обичам такива рецепти – прости и лесни за изпълнение, а в същото време богати на аромат. Направих мармалада с праскови и гхи. Кухнята ухае толкова уютно, а вкусът е мек и нежен. Най-любим ми е карамелизираният сок по ръба на тавичката 🙂
Мармалада е уникален!